[problem] Zepsuty axesstel mv410r ?

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kaniker
Początkujący użytkownik forum

[problem] Zepsuty axesstel mv410r ?

Post autor: kaniker »

Na wstępie chciałbym przywitać wszystkich użytkowników tego forum. Liczę iż udzielicie mi pomocy. Problem polega na tym iż mój router od wczoraj przestał działać. Dziś rano gdy próbowałem połączyć się z siecią to strony nie chciały się otwierać. W komputerze wyświetlane jest iz pakiety są wysyłane i odbierane jednak z bardzo niską prędkością 1-3kb/s. Na routerze przestała się świecić lampa Connect. I tu pytanie do was. Czy uszkodzeniu uległ router czy też coś stało się z kartą? Dodam iż wina nie leży po stronie komputera, ponieważ gdy próbowałem połączyć się przez wifi to internet również nie działał. Jeśli moja teza dotycząca popsucia się routera by się potwierdziła to czy bez problemu mogę go oddać na gwarancję? Jestem niepełnoletni więc czy musiałbym iść z osobą, która podpisywała umowę?
Serdecznie pozdrawiam i liczę na odpowiedź. :)
centrix23
Stały użytkownik forum

Re: [problem] Zepsuty axesstel mv410r ?

Post autor: centrix23 »

Zacznijmy od końca. Jeśli Twój router jest faktycznie uszkodzony, to do salonu, w ramach gwarancji może go odnieść również osoba, która nie podpisywała umowy, w tym także osoba niepełnoletnia. Ważne by mieć ze sobą cały sprzęt (modem) i akcesoria do niego no i oczywiście umowa i paragon.
Co do uszkodzenia Twojego modemu...
Pierwsze co bym zrobił to skontaktowałbym się z BOK Orange i zapytał czy bts z którego korzystam jest aktywny, tzn. że działa prawidłowo, a nie że w danym momencie coś na nim dłubią...
Jeśli bts działa ok. wówczas sprawdziłbym w salonie kartę pod względem błędów.
Ponadto - jeśli łaczysz się Lanem to sprawdź czy kabel nie uległ uszkodzeniu; po wifi czy karta jest nie uszkodzona (miałem podobny problem). :cfaniak:
kaniker

Bts aktywny gdyż 2 sąsiadów łączy się bezproblemowo, a mieszkają około 200 metrów ode mnie. Po wifi łączyłem się przez telefon, który na pewno nie jest uszkodzony.
centrix23
Stały użytkownik forum

Post autor: centrix23 »

Spróbuj zresetować router, no i jeśli masz możliwość to sprawdź kartę na modemie któregoś z życzliwych sąsiadów...
edit: W ogóle Twoja sieć jest wykrywana przez komputer, możesz się z nią połączyć? Jak wygląda połączenie poprzez kabel?
kaniker

Jutro przejdę się do któregoś z nic i sprawdzę. Komputer widzi sieć i wysyła/odbiera pakiety z prędkością 1-3kb/s i to bardzo rzadko.
ODPOWIEDZ