Cyfrowy Polsat - LTE, problem z natem

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rozbujnik
Początkujący użytkownik forum

Cyfrowy Polsat - LTE, problem z natem

Post autor: rozbujnik »

Witam, uczestniczę w testach internetu mobilnego LTE w Polsacie, na początku testów torrenty ściągały mi się bardzo szybko, jednak teraz są to prędkości rzędu 100-150kb/s...dodatkowo w azureusie mam żółte buźki, co oznacza, że mam problem z natem... Czy ten nagły spadek prędkości ma związek z tym natem, czy mogą to być problemy ze strony operatora? Jeżeli chodzi o ten nat, to jak to ustawić??

Pozdrawiam
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Cyfrowy Polsat - LTE, problem z natem

Post autor: jarek7714 »

Mogą, faza testów może wiązać się z różnymi ustawieniami sieci na routerach brzegowych operatora :roll:
jareq
rozbujnik

Może i masz rację, ale teraz wpadłem na pomysł, żeby coś zassać ze strony www, no i leci ponad 2mb/s na starcie...a te torrenty, które ściągam mają naprawdę sporo seedów i peerów i jestem połączony z wieloma. Wcześniej było ok, a teraz jest niecałe 200kb/s w sumie na te pliki, które ściągam.

I o co chodzi z tym problemem z natem? Da się to jakoś "naprawić" ?
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Jak WWW leci 2Mb/s to na LTE jest tak, jakby w ogóle nie działało ;) Przy ściąganiu dużych plików z HTTP/FTP też jest tak mało?
rozbujnik

A nie próbowałem, może miałbyś jakiś dobry link do sprawdzenia? Nom, ale jak na www jest ponad 2mb, to czemu na torrencie mam taką kaszanę...teraz jeszcze wrzuciłem plik który ma baardzo dużo seedów, od razu połączyło się z 20 i i tak jest żółta buźka i ściąga się normalnie aż...50 kb/s...wcześniej takie pliki miały po 3mb/s... co jest nie tak ;/? trochę mnie to wkurza
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

http://www.noc.gts.pl

Zapodaj sobie np 100MB.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Torrenty i http to rozne porty. Torrenty moga byc blokowane przez providera - w sieciach GSM/UMTS/LTE sa raczej nieporzadane.
Nie pomagam na PW.
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jarek7714 »

key pisze:Torrenty i http to rozne porty. Torrenty moga byc blokowane przez providera - w sieciach GSM/UMTS/LTE sa raczej nieporzadane.
Uściślając może nie dosłownie blokowane(taka oferta rynkowa miała by problemy się sprzedać) ale ograniczany jest transfer i ilość połączeń na tych portach, bo programy p2p na maxa zamulają sieć ;)
jareq
rozbujnik

No więc tak, prędkość maks 2mb/s średnio 1,7mb/s, hmm a co do tego blokowania programów p2p, to nie da rady tego jakoś "obejść"? Najbardziej mnie zastanawia, że skoro teraz przedłużyli testy i aktualizowali oprogramowanie do prędkości łącza 100mb/s z bodajże 73mb/s...i teraz na torrentach jest ponad 10razy wolniej...?
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Jak nie masz zewnętrznego IP to torrenty chodzą jak krew z nosa.
ODPOWIEDZ