Antena do E173

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Wilinho10
Początkujący użytkownik forum

Antena do E173

Post autor: Wilinho10 »

Witam

Chciałbym zasięgnąć opini w jednym temacie. Potrzebuję kupić antene do modemu Huawei E173. Do najbliższego nadajnika mam 6 km. Działka na której chce mieć net jest na wsi. Żadnych dużych budynków,( tylko 2 domki) nie mam w lini prostej do nadajnika, ale niestety przez jakieś 2 km ciagnie sie gesty las. Przez to zasięg jest bardzo słaby.

Za mapki bts wynika że jest to nadajnik tylko 900 Mhz. Czyli pewnie GPRS. I co najważniejsze w tym temacie. Chcialbym internet tylko do przeglądania stron typu onet, portale sportowe, jakieś fora oraz allegro. Żadne youtuby, ściagania plików, słuchanie radia przez internet ani grania.

Czy antena na tzw metrowym patyku 13 dBi na maszcie około 5 metrowym będzie dobra?? Zaznaczam, że nie chce korzystac z internetu z pełnym obciążeniem które juz wymieniłem(youtuby itd.) Tylko przegladanie informacji i co się dzieje w świecie. Prędkość GPRS spokojnie wystraczy,
Ale się opisałem ;)

Proszę o jakieś info :zdrowko:
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Antena do E173

Post autor: pogodabartek »

Podaj dokładna lokalizację tego miejsca w którym chcesz z tego korzystać
Wilinho10
Początkujący użytkownik forum

Antena E173

Post autor: Wilinho10 »

Radawa koło Jarosławia, Województwo Podkarpackie. Nadajnik Orange znajduje się w miejscowosci Mołodycz. To jest na północ od Radawy.
cain
Stały użytkownik forum

Post autor: cain »

Lepsze rozwiązanie to antena kierunkowa np. ATK10, na pewno będzie bardziej skuteczna.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

cain pisze:ATK10, na pewno będzie bardziej skuteczna.
Ewentualnie jeśli zasięg jest bardzo słaby można się pokusić o mocniejszą ATK20 na dłuższym kablu, co pozwoli wyżej wynieść antenę i zapewnić lepszą widoczność z BTS'em.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ