No to co powiedzieć o 802.11abg ?YaHooo pisze:Bo UMTS to łączność na małe odległości?

Moderator: Moderatorzy
No to co powiedzieć o 802.11abg ?YaHooo pisze:Bo UMTS to łączność na małe odległości?
To są bardzo małe odległościPatryk_ pisze:No to co powiedzieć o 802.11abg ?![]()
Nie.Nawet do UMTS jest teoretycznie za małe.Patryk, czy to "cudeńko" może łapać też EDGE?
A czemu na strychu? Anteny najlepiej działają na zewnątrz.Patryk_ pisze:Dzisiaj zamontowałem ją na strychu
Bo to tylko testowa instalacja.Jaco pisze:A czemu na strychu?
Działają tak samo (pod warunkiem,że nie jest to dach blaszanyJaco pisze:Anteny najlepiej działają na zewnątrz.
To fakt. Wówczas nawet najlepsze mocowanie może nie wytrzymać.Patryk_ pisze:z powodu wiatrów,jakie u mnie wieją
No nie mów że masz eternitPatryk_ pisze:Działają tak samo (pod warunkiem,że nie jest to dach blaszany
Mocowanie mocowaniem...największy problem to wyrywanie się łbów śrub mocujących samą blachę czaszy - w tanich antenach no-name są one zwykle zbyt małe,a blacha miękka...Jaco pisze:Wówczas nawet najlepsze mocowanie może nie wytrzymać.
Dachówkę ceramiczną.Jaco pisze:No nie mów że masz eternit
Bez wydajnego chłodzenia będzie i w środku grzał.ja.michal pisze: w lato polaryzacja odwracać, i żeby chłodziło.
Ale w naszym klimacie w zimie inny problem jest, który na takim ofeście się będzie bardzo dobrze czuł na czaszy. do tego ptaszyska ... usiądzie na górze jak na klozecie.ja.michal pisze:Deszcz czy woda lepiej będzie spływać.
A czy czasza [talerz] o średnicy ok 100cm ściągałby Hsdpa/umts z odległości ok 4 km ???Patryk pisze:Nie.Nawet do UMTS jest teoretycznie za małe.<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Zależy od warunków. Ta konstrukcja łączy się na odległość 11km przez tereny leśne. Przy czym ukształtowanie terenu w pierwszej strefie Fresnela, jest niemal całkowicie wolne od przeszkód. Co pozwoliło na stabilne połączenie, nawet w ekstremalnych warunkach pogodowych. Offset 80cm.A czy czasza [talerz] o średnicy ok 100cm ściągałby Hsdpa/umts z odległości ok 4 km ???
Powinno się nadawać. Nie wiem tylko czy nie będzie promiennik przysłaniał za dużo powierzchni czaszy bo to parabola.axz pisze:Patryk co sądzisz o takiej antenie -150cm. Czy będzie nadawała się do "włożenia" anteny z Dipola:
Bardzo fajna konstrukcja.6ymon pisze:Ta konstrukcja łączy się na odległość 11km przez tereny leśne. Przy czym ukształtowanie terenu w pierwszej strefie Fresnela, jest niemal całkowicie wolne od przeszkód. Co pozwoliło na stabilne połączenie, nawet w ekstremalnych warunkach pogodowych. Offset 80cm.
To zależy od typu czaszy, offestowe mają ogisko z boku tak aby nie zasłaniały wiązki.user10 pisze:Czyli zapewne nachylenie anteny będzie musiało być takie jak kolegi 6ymon (tak orientacyjnie)? Jak widziałem anteny do WIFI to były nachylone w dół.
To jest blacha czy włókno szklane ?user10 pisze:Już powiedziałem koledze aby ją odnowił.
A promiennik (panel) nie jest w ognisku bo jest stanowczo za duży.Tomek7 pisze:Myślę że jest coś nie tak ponieważ parabola jest duża