Internet iPlus CDMA, wasze opinie uwagi

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
adiemus36
Początkujący użytkownik forum

Internet iPlus CDMA, wasze opinie uwagi

Post autor: adiemus36 »

Witam

Właśnie(dzięki Bogu) skończyła mi się umowa z CDMA Orange. W związku z tym szukam jakiejś alternatywy szybkiego i stabilnego internetu. Zdecydowałem się na cyfrowy polsat, jednak stabilnośc połączenia jest bardzo słaba w mojej okolicy, więc muszę szukać dalej.

I tu pada moje pytanie, czy ktoś z Was, drodzy użytkownicy, miał do czynienia z CDMA Plusa ? Jak wypada w porównaniu z Orange ? Jakie rzeczywiste prędkości i pingi osiąga ? I najważniejsze, wiecie może, czy usługa iPlusopobieracz jest dostępna w usłudze iPlus CDMA ?

Czekam z niecierpliwością na odpowiedzi :)

Co sądzicie o internecie z Nordisku ?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Internet iPlus CDMA, wasze opinie uwagi

Post autor: Patryk »

Sieć na razie działa dobrze, bo liczba użytkowników jest znikoma - tak samo było na początku istnienia CDMA Orange.
Jak wzrośnie obciążenie, to Nordisk "siądzie" szybciej, niż Centertel.
adiemus36

Liczę na to, że przynajmniej z rok pociągnie dobrze(zanim moi współuzytkownicy BTSów orange się przeniosą do Plusa). Wiesz może jak jest z tymi "3mbps" o których głosi plus ?
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

adiemus36 pisze:Wiesz może jak jest z tymi "3mbps" o których głosi plus ?
Są, gdy jesteś sam w sektorze. Szklanej kuli nie mamy, więc nie powiemy Ci, jak będzie działać, jedynie możemy pomóc stwierdzić (i to nie na 100%), czy będzie u Ciebie zasięg, czy nie.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Są, gdy jesteś sam w sektorze.
I do tego gdy masz doskonałe warunki radiowe.
adiemus36

Jestem w odległości ok 7km od nadajnika. Antenę widzę idealnie bo jest wysoko, nad drzewami. Zasięg u mnie jest na 100%.
pelek23
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pelek23 »

Też mam 7 km do btsa a w dodatku jest w moim polu widzenia. Wyniki z anteną zewnętrzną przedstawiają się tak:

Obrazek
adiemus36

Ale, to jest zawsze taka prędkość czy akurat się zdarzyło ?
boas43
Użytkownik forum

Post autor: boas43 »

Witaj
Ja mam prawie od miesiąca Cdma z plusa. Do nadajnika mam około 10 km .Prędkość max . pobierania z antena kier. około 100 - 120kB/s (prędkość mierzona w uTorrencie oraz z serwerów FTP) - ale jest zmienna czyli od 0 do 120.Bez anteny około 50-60kB/s. Połączeń nie zrywa ogólnie polecam. Abonament za 70 pln z limitem miesięcznym 8 gb a w nocy przez 12 miesięcy pobieranie za darmo ( nie nalicza danych). Umowa 24 miesięczna.Trochę mnie martwi co będzie po 12 miesiącach darmowego pobierania w nocy ,ale cóż - ryzyk-fizyk.Niby mówią ,że też będzie za darmo , ale na piśmie tego nie ma i trzeba liczyć się z tym ,że te 8 Gb będzie obowiązywało na cały miesiąc.

Poprzednio miałem neta z CP - rewelacja .Predkość około 700kB/c - 1,1 MB - ale ten marny limit mnie dobijał i zrezygnowałem z ich usług.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-06-23, 14:22 ]
Na forum nie używamy takich słów nawet zakropkowanych!
Ostatnio zmieniony 2011-06-23, 13:22 przez boas43, łącznie zmieniany 1 raz.
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: bdkacz »

Ja to się trochę dziwię ludziom którzy są w zasięgu Nordisk i biorą net od Plusa zamiast wprost od Nordiska. Taka promocja Nordiska "supernowa więcej" 79zł w tym 15 GB albo 49zł w tym 8 GB a w Plusie abo 70 zł i tylko 8GB albo 50zł i 3 GB i do tego umowa na 15 m-cy a nie 24 jak w Plusie. Za tą samą kasę dostaje się 2x większy limit i do tego prawie o połowę krótszą lojalkę.

Jedyny "plus" Plusa to to,że dają też router,a Nordisk chyba z tego co wiem modemik USB,ale dla chcącego nic trudnego.
boas43
Użytkownik forum

Są wady i zalety każdego z operatorów.Nie wyczytałem w ofercie Nordisk-u o darmowym nocnym ściąganiu co posiada Plus.Czyli te 8 lub 15 gb co oferuje to żadna rewelacja.Wole osobiście mieć kilkadziesiąt/kilkaset gb do ściągniecia za free.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

No i co, podpiszesz lojalkę na 24 miesiące, przez 12 miesięcy będziesz miał ściąganie za darmo, a potem co? Podpiszesz drugą i będziesz miał dwie żeby mieć ściąganie za darmo przez kolejne 12 miesięcy?
boas43
Użytkownik forum

No niestety u każdego operatora są też czarne strony .Dlatego też zanim jakakolwiek umowę się podpisze należy dobrze się zorientować w ofertach na rynku.Dla mnie osobiście ta oferta była najlepsza - choć nie rewelacyjna - i zdecydowałem sie na nią.
Każdy wybiera oferta najlepszą dla siebie !
U mnie Orange odpadło w przedbiegach - oferta żenada - teraz dokładnie nie pamietam ale chyba 3 gb i 10 gb za kwotę przekraczajaca granice rozumu ( o sprawdziłem 3gb - 49 pln a 10 gb-99pln bez żadnych dodatkowych bonusów)
Cyrowy Polsat - gdyby nie ten limit nocny 25 gb to bym od razu podpisał z nimi umowę.
Nordisku - nie sprawdzałem , ale teraz po przeczytaniu warunków tez bym sobie odpuscił.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2011-06-23, 14:25 przez boas43, łącznie zmieniany 1 raz.
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: bdkacz »

W pomarańczce przy zamawianiu via net i/lub tel jest odpowiednio 4 i 11GB limitu,tak celem doprecyzowania :)

No i zostaje jeszcze "kombinacja alpejska" czyli orange free bez modemu (http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... _FREE_STAY) z 5 lub 15 GB za odpowiednio 53 i 71zł do tego bez limitu 00:00 - 08:00 za darmo przez całą umowę. Tyle,że router/modem trza kupić na allegro :)
Ostatnio zmieniony 2011-06-23, 14:31 przez bdkacz, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
witoj

Post autor: witoj »

boas43 pisze:Wole osobiście mieć kilkadziesiąt/kilkaset gb do ściągniecia za free.
Nie wiem po co ci kilkaset gb miesięcznie , przecież to i tak jest w internecie i to nie zniknie to jest magazyn nie do wyobrażenia .
boas43
Użytkownik forum

witoj pisze: Nie wiem po co ci kilkaset gb miesięcznie , przecież to i tak jest w internecie i to nie zniknie to jest magazyn nie do wyobrażenia .
Na to stwierdzenie Ci nie mogę odpowiedzieć.Każdy korzysta z netu jak chce.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Dokładnie, takie gadanie "po co ci" jest bez sensu. Moje transfery na kablowym internecie dziennie nie przekraczają 100MB, ale dziś w nocy transfer wyniósł ponad 40GB. Komu potrzebne, to potrzebne.
adiemus36

Panowie, bardzo dziękuję za wasze opinie. Mam jeszcze pytanie, czy do internetu CDMA plusa można dokupic iPlusopobieracz ? Żaden konsultant nie potrafił mi odpowiedzieć na to pytanie, a jednak po roku mam tylko te 3 gb na dzień...

Pozdro
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Masz bez limitu w nocy przez 12 miesięcy.
http://internet.plus.pl/indywidualni/cdma-nowi
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

A po 12 miesiącach zostajemy z niczym czy można kupić nocne ściąganie jak w normalnym abo?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Nie wiem. Zobacz w regulaminie.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Ani w cenniku, ani w regulaminie nic nie ma. Ciekawe posunięcie ze strony Polkomtela dawać dosyć istotną usługę tylko na 12 miesięcy bez żadnych możliwości korzystania z niej później.
pelek23

Post autor: pelek23 »

Nie bierzcie tego netu od plusa. Nordisk jest o wiele lepszy. Ja mam umowę na czas nieokreślony, abonament 25zł, 10 Gb limitu i tak nie wykorzystuje. Niby za modem dałem 300zł ale i tak się opłaca. Z anteną zewnętrzną bez względu na porę dnia czy nocy prędkości wyglądają tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
witoj

Post autor: witoj »

pelek23 pisze:bez względu na porę dnia czy nocy prędkości wyglądają tak:
To mógłbyś chociaż dać wyniki z tych dni i nocy a nie dwa identyczne a trzeci robiony 2 min później .
jan1994

Post autor: jan1994 »

pelek23 pisze:... Ja mam umowę na czas nieokreślony, abonament 25zł...
Faktycznie umowa na czas nieokreślony, ale abonament 25zł tylko przez 18 miesięcy - później abonament 130zł. Nie wiem, czy to jest taka super oferta - modem 299zł, aktywacja 20zł.
jarek997

Post autor: jarek997 »

Faktycznie umowa na czas nieokreślony, ale abonament 25zł tylko przez 18 miesięcy - później abonament 130zł. Nie wiem, czy to jest taka super oferta - modem 299zł, aktywacja 20zł.
Nie wiem po co takie bzdury wypisywać-opłata jest stała bezterminowa-25zł (przeczytałem przed chwilą cały regulamin promocji), jaki w tym masz cel wprowadzać w błąd innych użytkowników, jesteś z konkurencji-np. Orange nie idzie sprzedaż tam gdzie usługa Nordiska już działa i wydzwania do ludzi codziennie na stacjonarne by wcisnąć na 36-mcy umowę z modemem za 1zł i abonamentem miesięcznym 99zł, limitem 10GB i szybkością do 1Mb/s. Nie zależy mi na masowym kupowaniu aktywacji Nordiska, bo sieć się zapcha, ale jak ktoś chce zaoszczędzić i trochę poszuka to ofertę tą znajdzie. Sieć też tak szybko się nie będzie zapychać jak w przypadku Orange, gdyż na rynku będzie coraz więcej alternatywnych ofert Play, LTE, Team Plus-Solorz. TP i Orange panikują z innego powodu-ludzie na prowincji już nie będą słuchać lania wody przez Konsultantów-że już za parę miesięcy, może za rok jest planowana inwestycja i na Pani/Pana lini ADSL będzie Neostrada 10Mb/s, ale teraz proponujemy CDMA-bez końca (klient płaci 2 abonamenty). Są też inne przepisy w prawie telekomunikacyjnym i możemy zabrać swój nr stacjonarny do np. operatora VOIP i nie płacić abonamentu, albo symboliczne 1zł na rok za utrzymanie numeru, wszystkie usługi dodatkowe typu identyfikacja, przekierowania i itd. za darmo, a całą formalność przeniesienia nr załatwia operator VOIP (na CDMA Nordiska świetnie działa telefon VOIP). Koniec haraczu dla TP za nieróbstwo i brak inwestycji :D P.S W przypadku rozwiązania umowy płacimy wyrównanie kosztów modemu i aktywacji :papa:
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

jarek997 pisze:(przeczytałem przed chwilą cały regulamin promocji), j
To jak rozumiesz zapis z paragrafu 2 pkt 1b Wakacyjnej Supernowej ?

http://www.nordiskpolska.pl/pdf/regulam ... ernowa.pdf

Bo ja , że po 18 msc abo wynosi 155zl/msc. Umowa jest bezterminowa, ale okres promocyjny już nie.

W wcześniejszej odsłonie tej promocji tego zapisu nie było.
jarek998

Post autor: jarek998 »

@jan1994,Pijo Tak macie rację ale zaistniało nie porozumienie- ja pisałem o promocji "Supernowa Bez zobowiązań", takową podpisałem-aż jeszcze raz przeczytałem Regulamin napisany oczywiście drobnym druczkiem, ale nie mam nic podobnego zapisane. Dobrze że decyzje podejmowałem szybko-bo przecież Plus-właściciel miał 2*gorszą ofertę i powiedział koniec i basta. Nie będę się w szczegółach rozpisywał-bo i tak za chwilę wylecę z tego Forum :papa: P.S W tej nowej promocji "Wakacyjnej" jest zapisane że po 18-mcu abonament będzie wynosił tyle co w ofercie podstawowej tego dnia, ale nie wiemy jaka będzie oferta podstawowa za 18mcy-czyli podejrzewam że będzie jakaś oferta specjalna, bo w przeciwieństwie wszyscy by zrezygnowali z tego dostępu :papa:
jareq
adiemus36

Maciek764 pisze:Ani w cenniku, ani w regulaminie nic nie ma. Ciekawe posunięcie ze strony Polkomtela dawać dosyć istotną usługę tylko na 12 miesięcy bez żadnych możliwości korzystania z niej później.
Odpowiedź od plusa :
Niestety nie dysponujemy informacjami dotyczącymi funkcjonowania usługi iPlusopobieracz po zakończeniu promocji w ofercie CDMA. Niewykluczone, że promocja na bezpłatną usługę będzie przedłużona, ale to jedynie przypuszczenie.
Ponadto wyjaśniamy, że wykorzystanie limitu na wielkość danych obustronnie przesłanych przez sieć skutkuje obniżeniem prędkości połączenia również w usłudze iPlusopobieracz.
Czyli, nawet plus sam nie wie co sprzedaje. Dobre sobie...

No cóż, nie mam innego wyjscia, musze zaryzykować.

Jeszcze jedno pytanie, czym zliczacie dane ? W axessmanagerze nie ma żadnego licznika, a ja mam internet dzielony na 3 komputery :/ Obawiam się, że to 3gb dzienne poleci w godzinę i papa nocne pobieranie :]
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

adiemus36 pisze:Jeszcze jedno pytanie, czym zliczacie dane
Ja używam programu NetMeter
ODPOWIEDZ