Modem Huawei E173U Play Online problemy.

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
czerwinek
Początkujący użytkownik forum

Modem Huawei E173U Play Online problemy.

Post autor: czerwinek »

Witam serdecznie.
Chyba jesteście moją ostatnią deską ratunku, mam nadzieję, że komuś uda mi się pomóc. Od razu zaznaczę, że konsultanci z Play nie są mi w stanie pomóc mimo kilkukrotnej prośby.

Posiadam laptopa z systemem Windows Vista 32 bit.

Moim pierwszym modemem był Huawei E156G, zawsze po włączeniu hibernacji i włączeniu ponownym komputera modem nie był wykrywany. Problem ten rozwiązała nakładka podesłana przez obsługę z playa.

Jednak teraz po zakupie Huawei E173U po hibernacji jest ten sam problem co kiedyś. Czyli w manadżerze urządzeń widzę modem ale w programie paly online nie ma zasięgu i za każdym razem trzeba restartować komputer wówczas jest wszystko OK. Czy ktoś wie jak zrobić aby za każdym razem nie trzeba było resetować komputera?

Drugi problem i ważniejszy dla mnie to jest następujacy. Stworzyłem sobie mała sieć na dwa laptopy. Czyli na jednym laptopie (vista 32 bit) mam połączenie sieciowe bezprzewodowe, oraz na drugim laptopie (Win XP) łączę się z tą siecią bezprzedową i mam na nim normalnie internet. I wszystko to ładnie działało na starym modemie. Po instalacji nowego E173U oczywiście sieć działa mogę się z nią połączyć ale nie ma internetu. Z ciekawości zainstalowałem ponownie stary modem i wszystko działało znowu dobrze. Po instalacji nowego modemu internetu nadal nie ma na drugim kompie.

Mi się wydaje na 90%, że jest to wina oprogramowania które play dostarcza ale oni nie są w stanie mi pomóc. Ale może ktoś miał podobne problemy i wie jak je rozwiązać??

Z góry dzięki za jakiekolwiek sugestie i rady.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Modem Huawei E173U Play Online problemy.

Post autor: wojteks »

czerwinek pisze: Po instalacji nowego modemu internetu nadal nie ma na drugim kompie.
Sprawdź/zmień ustawienia <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> dla e173.
Nie pomagam na PW!
czerwinek

tak ale nie wiem co za bardzo zmienić wydaje mi się, że DNS ale na jakie? Te co mam to znalazłem w sieci i wcześniej działały.
Ale tak jak pisałem w sowim poście połączenie jest poprawne czyli jeżeli łączę się na drugim komputerze to mam komunikat, że połączono tylko nie ma internetu.
A co może być przyczyną, że sieć działa i mogę się z nią połączyć ale internetu nie ma, co jest za to odpowiedzialne?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Czy masz ustawiony <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> z e173 na lan czy tam WiFi?
Nie pomagam na PW!
czerwinek

z tego co rozumiem to chcę zrobić taką sieć jak jest opisana pod tym tematem:
Udostępnianie połączenia internetowego GPRS/EDGE/HSDPA (np. iPlus) w trybie Ad-hoc.

Tylko, że ja na jednym kompie mam VIsta 32 bit a na drugim XP.

Tak więc z tego wynika, że jest połączenie WiFi, łącze się między komputerami bezprzewodowo.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

czerwinek pisze:z tego co rozumiem to chcę zrobić taką sieć jak jest opisana pod tym tematem:
Udostępnianie połączenia internetowego GPRS/EDGE/HSDPA (np. iPlus) w trybie Ad-hoc.
Dokładnie to Cię interesuje.

We właściwościach połączenia dial-up od modemu Huawei E173U włączasz udostępnianie połączenia na kartę wi-fi. Ale może lepiej usunąć poprzednie połączenie dla E156G.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
czerwinek

Dzięki za zainteresowanie tematem.
YaHooo pisze:We właściwościach połączenia dial-up od modemu Huawei E173U włączasz udostępnianie połączenia na kartę wi-fi.
ale jak to zrobić?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

czerwinek pisze:ale jak to zrobić?
Jak sam stwierdziłeś potrzeba Ci zrobić to co tu jest opisane Udostępnianie połączenia internetowego GPRS/EDGE/HSDPA (np. iPlus) w trybie Ad-hoc. czyli http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=70629#70629
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
czerwinek

I wszystko mam tak dokładnie zrobione jak w tym opsie. Tylko tak jak pisałem mam system Vista i XP.
Teraz próbowałęm z XP udostępnić połączenie internetowe. Sieć mi ładniue wykryło ponownie ale netu na drugim kompie jak nie ma tak nie ma. Jak Vista próbuje zdiagnozować przyczynę błędu to pisze:
"Nie można połączyć się z Podstawowy serwer DNS (208.67.222.222)
Diagnostyka sieci wysłała polecenie ping do hosta zdalnego, ale nie otrzymałą odpowiedzi"

Czyli coś z tymi DNSami.
A czy DNS identyczne ustawiam na dwóch komputerach czy na tym, gdzie chcę skorzystać z netu?
Próbowałęm tak i tak i nic to nie pomogło.
wydaje mi się, żę może to być wina modemu ale już naprawdę nie mam pomysłu.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

czerwinek, Gdy podłączysz się przez modem E173 do internetu wtedy w zasobniku systemowym (monitorki) wyświetl STAN połączenia, kliknij zakładkę szczegóły i zrób zrzut ekranu z tego.

[ Dodano: 2011-06-26, 12:49 ]
E173 podłącz do tego laptopa na którym częściej będziesz go używał. XP czy Vista?
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

Miałem kiedyś taką sytuację jak czerwinek,

Problemem były , jak tu już wspomniano DNSy. Na drugim kompie musisz wprowadzić ręcznie DNS Play(przy automatycznym pobieraniu DNS, net nie działał)

Tu masz Playowe DNSy - 89.108.195.20 , 89.108.195.21
czerwinek

Pijo pisze:Problemem były , jak tu już wspomniano DNSy. Na drugim kompie musisz wprowadzić ręcznie DNS Play(przy automatycznym pobieraniu DNS, net nie działał)

Tu masz Playowe DNSy - 89.108.195.20 , 89.108.195.21
Dzieki Pijo ale tak właśnie miałem ustawione kiedyś DNS i nic to nie daje. Zaznaczam, że na poprzednim modemie przy takiej konfiguracji było wszystko OK, nawet jak włożyłem stary modem zrobiłem tak jak trzeba i wszystko śmiga ale na nowym modemie niestety nie działa przy takich samych ustawieniach.
KrissTofferr pisze:czerwinek, Gdy podłączysz się przez modem E173 do internetu wtedy w zasobniku systemowym (monitorki) wyświetl STAN połączenia, kliknij zakładkę szczegóły i zrób zrzut ekranu z tego.

[ Dodano: 2011-06-26, 12:49 ]
E173 podłącz do tego laptopa na którym częściej będziesz go używał. XP czy Vista?
częściej używam Visty ale już wszystkiego się łapię dlatego kombinowałem z XP, że może się uda.
nie rozumiem Twojego pierwszego zdania, czy chodzi Ci o to, że biorę właściowści połączenia z Play i klikam szczegóły? Jeżeli tak to poniżej zrzut a jeżeli nie to napisz mi krok po kroku o jaki zrzut Ci chodzi dokładnie.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

czerwinek pisze:ale jak to zrobić?
W windows Vista - tak jak opisano na stronie: Konfigurowanie połączenia internetowego udostępnianego przy użyciu usługi Udostępnianie połączenia internetowego (ICS)

Czyli we Właściwościach "Połączenie lokalne 2" - zakładka "Udostępnianie".
czerwinek

Dziękuję wszystkim zaangażowanym w pomoc.
Zaczęło działać. Problem leżał po mojej stronie.
Ja zaznaczałem
[v] Zezwalaj innym użytkownikom ... tego komputera dla połączenie telefonicznego Play a należało to uczynić dla Połączenie lokalne 2.

Podziękowania wielkie dla KrissTofferr, gdyż to jego słowo uzmysłowiły mi co mogę jeszcze robić nie tak.

Mam jeszcze jedno pytanie, czy ktoś się spotkał z problemem, który również opisywałem w tym temacie.
To znaczy jeżeli komputer jest po hibernacji lub nawet jeżeli wyjmę modem i włożę go jeszcze raz to nie można połączenia w Play Online. Wówczas muszę restartować komputer. Dziwne jest to, że urządzenie jakby zostało wykryte w Manadzerze urządzeń natomiast Play Online przy próbie połączenie daje komunikat, że urządzenie nie podłączone. Tak jak pisałem reset pomaga ale przy laptopie jest to męczące jak za każdym razem trzeba resetować komputer.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

czerwinek pisze:natomiast Play Online przy próbie połączenie daje komunikat
Musisz uruchomić ten program ponownie, to normalne.
Nie pomagam na PW!
czerwinek

Chyba nie do końca się rozumiemy.
Jeszcze raz od początku, problem polega na tym, że jeżeli uruchamiam komputer i podłączam modem to wszystko jest Ok, czyli mogę wykonać połączenie w Play Online:

Obrazek

Sprawdzam w manaderze urządzeń i widać w kartach sieciowych modem Huwai:

Obrazek

Teraz rozłączam Play online wyjmuję modem. Po chwili włączam ponownie modem uruchamiam Play Online i nie mogę wykonać Połączenia, otrzymuję komunikat:

Obrazek

Sprawdzam w prawym dolnym rogu wykonała się instalacja modemu ale są widoczne jakby jako dyski:

Obrazek

Sprawdzam w manadzerze urządzeń i tam nie widać karty sieciowej Huwai:

Obrazek

i to jest chyba problemem.

Czyli ogólnie podsumowaując problem jest taki, że jeżeli wyjmę na chwilę modem i włożę go ponownie to nie wykrywa go Vista i wówczas muszę resetować komputer. Identyczna sytuacja jest po hibernacji.

Na starym modemie nie miałem tego problemu.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

czerwinek pisze:Na starym modemie nie miałem tego problemu.
Sprawdź na nowszych sterownikach.
Nie pomagam na PW!
czerwinek

Chciałbym ale nie mogę znaleźć w Play napisali mi, że nie są w stanie mi pomóc, że mam szukać rozwiązań na stronie producenta ale na stronie Huwai nie mogłem znaleźć sterowników do tego modemu.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

czerwinek pisze:Moim pierwszym modemem był Huawei E156G, zawsze po włączeniu hibernacji i włączeniu ponownym komputera modem nie był wykrywany. Problem ten rozwiązała nakładka podesłana przez obsługę z playa.
Jaka "nakładka"? Jeśli masz ją zapisaną na dysku to w przypadku E173 można by zastosować coś analogicznego.
czerwinek

KrissTofferr, tak ale to byłą nakładka podesłana dla tamtego modelu na tym twierdzą, że nie mają nic nowszego i muszę sam szukać nakładek na stronie producenta.

Dziwię się, że nikt nie zgłaszał wcześniej takich problemów gdyż może to być naprawdę wkurzające.
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

Sterowniki masz u mnie w podpisie . Zacząłbym od tego.

A czy przypadkiem po kolejnym włożeniu modem nie chowa się w zakładce Modemy?

Być może raz widziany jest jako karta sieciowa (NDIS) a po kolejnym włożeniu jako modem (RAS).
czerwinek

Pijo, dzięki wielkie, sterownik nowy pomógł. Wszystko już by było idealnie oprócz jednej sprawy. Nie jest już to tak ważne ale teraz po instalacji nowego sterownika za każdym razem jak uruchamiam Play online to mam komunikat :
Obrazek

musze kliknąć Nie wówczas zostaje wykryte urządzenie.
Ale i tak dzięki temu sterownikowi mogę teraz hibernować komputer oraz wyjmować modem i jeszcze raz go wkładać bez resetowanie komputera, tak więc naprawdę wielkie dzięki
ODPOWIEDZ