Netia na linii TP S.A

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kamil12173
Użytkownik forum

Netia na linii TP S.A

Post autor: kamil12173 »

Witajcie,

Chcę brać Netie 10MB na łączu TP SA ale mam wielki dylemat. W internecie widze strasznie duzo negatywnych opinii o Netii :( Naprawdę to taka zła firma? Prosiłbym o opinie i czy ktoś ma/miał netie na linii Tp sa ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Netia na linii TP S.A

Post autor: wojteks »

kamil12173 pisze: Naprawdę to taka zła firma?
Jak każda pijawka, neostrada będzie działać lepiej. Inna sprawa że opinie piszą tylko niezadowoleni.
Nie pomagam na PW!
kamil12173
Użytkownik forum

Kurcze, szkoda że to tak wygląda bo promocje mają ciekawe ;) A chciałem na kablu mieć internet bo teraz za radiowke 2mb place 60zl ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

kamil12173 pisze: A chciałem na kablu mieć internet bo teraz za radiowke 2mb place 60zl
A ile zapłacisz na neo 10Mbps?
Nie pomagam na PW!
kamil12173
Użytkownik forum

Neostrada 10mb 65zł + opłaty aktywacyjne oraz modem. Umowa na 24mies.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

A mnie wychodzi że dostaniesz prezent, 2 miesiące gratis i za cały okres umowy z aktywacją wyjdzie 1450zł. Za radiówkę wyjdzie 1440zł a ja jakoś wolałbym neo.
Pytanie czy na Twojej linii tel. pójdzie neo 10Mbps?

Ile będzie Netia kosztowała za 24 miesiące?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Rilicek
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Rilicek »

@kamil12173
Zależy jak trafisz. Ja mam Netię na linii TP chyba już 2 lata i jestem zadowolony, nie licząc 1 małego zgrzytu na starcie.
Teraz w Netii masz prędkość taką z jaką się zsynchronizujesz, więc jak jesteś blisko centrali masz szanse na 20Mb/s w przyzwoitej cenie.
Nie wiem jak jest w aktualnej promocji, ale ja w ciągu tych 2 lat dwa razy zmieniałem już taryfę na tańszą, więc tu Netia ma dodatkowego +.

PS.
Teraz wyciągam około 16-17Mb/s i płacę poniżej 60zł na miesiąc.
orange -> EchoLife HG612 + 2xNetgear R6220 (OpenWrt 19.07 z LuCI)
System: openSUSE
http://software.opensuse.org/
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Miałem okazję przedwczoraj rozmawiać z konsultantem Netii.
Oczywiście włączona usługa zbieraj minuty w PLAY, regulamin oferty NoLimits wydrukowany. Instrukcje Netia Spotów przejrzane etc. Przygotowany do rozmowy, tak aby rozwiać moje wątpliwości. Nawet chciałem zaryzykować współpracę z nimi, bo kończy mi się umowa na Orange Freedom + zawieszenie linii. Zaryzykuje stwierdzenie, że ja wiedziałem więcej od konsultanta z którym rozmawiałem i niektóre kwestie pozostawię bez komentarza.

1) Netia Spot ma gwarantowany zasięg 100m góra/dół/ukos/ (jak mój 1043ND ma gorszy)
2) Netia Spot ma wifi B/G/N 2,4Ghz & 5Ghz
3) Połączenia komórkowe w Netii kosztują 23gr/brutto naliczanie 1/1 (32gr- 60/1). Telekomunikacja ma za 32gr netto (brutto) Jak zapytałem czy na pewno i gdzie znajdę regulamin to otrzymałem odpowiedź że na stronie netia.pl a konsultant musiałby długo szukać z regulaminie a na pewno jest tak jak on mówi.
4) Usługa ACR kosztuje jakąś złotówkę (nie mają w ofercie)
5) Jak wejdzie nowa promocja to można skorzystać z gwarancji ceny bez opłaty aktywacyjnej ("opłata aktywacyjna oraz opłata aktywacyjna za Netia Spot pobierana jest w momencie rozwiązania umowy lub zmiany promocji")
6) Wypowiemy za Pana telefon i internet, to że internet jest w innej sieci niż TP oraz że kończy się miesiąc później niż telefon nie ma problemu. Na zadane ponownie pytanie po pewnym czasie odpowiedź była taka, że internet powinienem sobie sam wypowiedzieć.
7) Netia ma ponoć jakiś super przywilej, że jak wypowiadam umowę na telefon przez nich zakładając że umowa jest do 31.07 to oni mogę wypowiedzieć bez zachowania miesięcznego okresu wypowiedzenia i wystarczy im tylko 10dni. Więc żaden problem i od sierpnia miałbym telefon w Netii.
8.) Dzięki Netii TP płaci wielką karę 127 mln euro na którą będą się zrzucać wszyscy klienci TP i szykuje się spora podwyżka za internet a Netia na tym skorzysta bo u nich będzie taniej

Nie otrzymałem informacji o możliwości płatności kartą kredytową w Netia Online (wie ktoś z Was czy można płacić tak jak w Plusie/TP?)

Dalej szkoda klawiatury
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

marens pisze:Nie otrzymałem informacji o możliwości płatności kartą kredytową w Netia Online
2 lata temu tylko przelew. Teraz nie wiem.
Awatar użytkownika
Rilicek

@marens
Wypytywanie o takie szczegóły konsultanta zakrawa na sadyzm ;)
Ja niestety mam niskie mniemanie o BOK'ach. Rzadko znajdują się ludzie, którzy wiedzą gdzie pracują i co sprzedają.
Zresztą na "słuchawkach" pracują ludzie, którzy zazwyczaj nie mają wiedzy merytorycznej ale przeszli testy na zbieranie "jobów" od klientów.

Co do punktu 5. Testowałem go empirycznie i jest tak jak część pogrubiona, oczywiście są pewne ale....
Co do punktu 7. Jak przechodziłem z TP do Netii, Netia przesyłała rozwiązanie umowy na 2 tygodnie przed wygaśnięciem mojej umowy z TP. Kar nie płaciłem.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Rilicek pisze:Co do punktu 5. Testowałem go empirycznie i jest tak jak część pogrubiona, oczywiście są pewne ale....
Czyli rozumiem, że idą na korzyść klienta.
Chodzi mo o ten zapis małym druczkiem:
http://www.netia.pl/oferta_dla_domu,szczegoly,174.html

Kod: Zaznacz cały

Internetowa prędkość przesyłania danych zależy od maksymalnej wydajności łącza. W ramach promocji „No Limits z Netia Spot www” opłata aktywacyjna oraz opłata aktywacyjna za Netia Spot pobierana jest w momencie rozwiązania umowy lub zmiany promocji. Wysokość tej opłaty maleje proporcjonalnie do czasu trwania umowy lub promocji, do kwoty 0,01 zł. Podane ceny za Usługi Internetowe obowiązują przy korzystaniu z e-faktury. Netia Spot udostępniany jest przez Operatora na czas trwania Umowy. Brak dodatkowej opłaty za Netia Spot dotyczy momentu zawarcia Umowy. Opłata za Netia Spot i sposób naliczania zawarty jest w Szczegółowych Warunkach Promocji „No Limits z Netia Spot www” Oferta dotyczy technologii LLU/CU. 
Odnośnie pkt. 7 to ciekawe gdyż w Orange twierdzą że gdybym jutro zawarł z nimi umowę na Orange Stacjonarny to jest miesięczny okres wypowiedzenia i raczej uruchomiliby od 1.09 z racji tego że nie zdążyliby dostarczyć papierów tak aby był liczony miesięczny okres wypowiedzenia.

Korzystasz może z Netia Online i e-faktur?

Opcje mam w sumie takie:
TP VDSL 40Mbit + Startowy na start+ => 113,90zł/mies
Netia NoLimits 99,90 (17-18Mbit/s) => 99,90zł/mies
Orange Freedom 20Mbit + Orange Stacjonarny 200min => 98zł/mies

Gdyby odpalili mi VDSL to problem sam by się rozwiązał ;)
Awatar użytkownika
Rilicek

@marens
Rzeczywiście VDSL rozwiązałby Twój problem. Ja VDSL też bym nie pogardził :)

Nie wiem czy to jest reguła, czy coś się nie zmieni, ale w moim przypadku szli mi na rękę. Pierwszy raz zmieniałem umowę chyba po 3 miesiącach. Nie chcę teraz zmyślać, bo już nie pamiętam ale chyba zsumowały mi się okresy za 1zł (3+6), albo coś w tym stylu. Jedyny minus to taki, że umowa idzie od nowa (czyli po 3 miesiącach znowu miałem na 24 miesiące, ale 9 miesięcy po 1zł to chyba niezła promocja). Nie wiem jak jest teraz dokładnie, jak ja się kiedyś wczytywałem w umowę, pierwszą zmianę ceny można było mieć po roku a drugą po półtora.

Moje pierwsza próba zmiany TP była na Orange. Niestety lub „stety” nieudana. Po miesiącu zadzwonili, że czegoś im brakuje i nie mogą rozwiązać mojej umowy z TP, bo czegoś im zabrakło (jedna firma i mają problemy). Zrobiłem coś, czego zazwyczaj nie robię, zapieniłem się i powiedziałem, albo mnie przełączą albo moja umowa z nimi wygaśnie na skutek braku możliwości świadczenia usług. (Oni chcieli, żebym podpisał wszystkie dokumenty od nowa i czekał kolejny miesiąc) Mam teraz pamiątkę w postaci modemu od Orange za 1zł.

Z Netią było podobnie. Wpadł kurier, szybko, szybko, podpisy. Przyznam się z ręką na sercu nie czytałem co podpisuję. Po tygodniu telefon. Zabrakło jednego ptaszka. Koniec umowy z TP mija za 3 tygodnie. Gól znowu skacze a BOK uspokaja, że oni mają jeszcze czas. Dostałem to nawet mailem. Jak mówili, tak zrobili. Też mi napisali, że jak oni wypowiadają umowę w TP nie obowiązuje miesiąc wymówienia. Nie wiem dlaczego i na jakiej podstawie, ale chyba tak jest, że mogą to zrobić szybciej niż Orange.

Co do płatności, używam e-faktur, ale płacę przelewami. Nie interesowałem się możliwością płacenia kartą.

PS.
Netia No Limits - zakładasz 17-18b/s. Pamiętaj, że wszystko zależy od twojego łącza, równie dobrze może być tylko 6Mb/s. Jedynym pocieszeniem jest fakt, że TP też nie da Ci więcej.
kamil12173
Użytkownik forum

Trochę się rozpisaliście widzę :) Ale po zobaczeniu obydwu ofert zdecydowałem się na 10MB Netie. Jestem świadom, że na początku mogą być problemy itp ale jestem myśli że tak potężna firma nie może sobie pozwolić na takie olewania klienta z każdej strony. :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

kamil12173 pisze:estem myśli że tak potężna firma
Zawsze może dostać BMT od TP.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Rilicek

wojteks pisze: Zawsze może dostać BMT od TP.
Teraz TP ma innowacyjny sposób sprawdzania dostępności usług. Wysyłają klientowi Livebox'a. Jeżeli nie ma on go gdzie podłączyć, stwierdzają BMT :D
Ewentualnie starają się pójśc na rekę i proponują wykonanie na koszt klienta 5km światłowodu w raz centralką. Klient przyłącze od centralki do domu dostaje gratis :D
Blazer

Post autor: Blazer »

Od (niecałych) dwóch lat mam Netię na linii TP.
2 razy skorzystałem z gwarancji ceny
Ostatnio wziąłem "no limits" (obecnie mam ok. 10Mb/s), ale to i tak dobrze bo w BOK'u powiedzieli że więcej jak 2 Mb/s nie da rady.
Były problemy z synchronizacją (router Edimax, pomogła zamiana na Asmax'a od Netii).
Ogólnie technicy byli dwa razy (za każdym razem okazywało się że wina jest po stronie modemu) i muszę przyznać, że przyjeżdżali naprawdę szybko (nie wiem czy nawet nie szybciej niż w TP).
Jeżeli chodzi o mnie, to wziąłem Netię tylko dlatego żeby zmobilizować TP do pracy i wdrażania nowych technologii, polepszania jakości usług, obniżania ceny itp.

Chyba system zadziałał bo widać, że TP stara się coraz bardziej (VDSL, obniżka ceny, umowy na 12mies.)

W mojej lokalizacji poleciłbym Netię z następujących powodów:
1. Cena.
2. Promocja "No limits".
3. Wbrew obawom TP nie robi żadnych problemów z np. usunięciem awarii
4. W moim przypadku przełączenie z TP na Netię było realizowane w całości przez Netię (w sumie nie miałem internetu przez 1 dzień-ale bez zawracania głowy jakimiś wypowiedzeniami itp.)
5. Konkurencja zawsze jest zdrowa (chociażby z tego powodu należałoby wspomóc Netię).
ODPOWIEDZ