Modem ICON225 - Orange brak 3G

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
fidodido
Specjalista bezprzewodowy-junior

Modem ICON225 - Orange brak 3G

Post autor: fidodido »

Witam
Dostałęm modem ICON225 pracujący w sieci Orange i mam problem z połączeniem się do internetu mimo bardzo dobrego sygnału, modem jak wykryje sieć 3G nie chce się połaczyć po GPRS jest wszystko w porządku nie ma problemu. Sterowniki mam najnowsze ze strony producenta. System windows xp.
Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
compile

Re: Modem ICON225 - Orange brak 3G

Post autor: compile »

Przy optionie iconie II też bywały takie problemy i oznaczało to uszkodzenie modemu.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Ja bym jeszcze spróbował w innej lokalizacji, aby wykluczyć winę sieci.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
fidodido

compile pisze:Przy optionie iconie II też bywały takie problemy i oznaczało to uszkodzenie modemu.
No to jest lipa bo gwarancji już nie ma a do tej pory był używany w miejscu gdzie nie było zasięgu UMTS.
YaHooo pisze:Ja bym jeszcze spróbował w innej lokalizacji, aby wykluczyć winę sieci.
WIna sieci odpada gdyż mam jeszcze Huawei E220 i znim nie ma problemu, oczywiscie karta caly czas ta sama
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

fidodido pisze:WIna sieci odpada gdyż mam jeszcze Huawei E220 i znim nie ma problemu, oczywiscie karta caly czas ta sama
Próbowałeś przywrócić ustawienia fabryczne za pomocą komendy AT

Kod: Zaznacz cały

AT&F
Możesz ją wprowadzić w <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38083#38083">»HyperTerminal«</a>
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
fidodido

YaHooo pisze:Próbowałeś przywrócić ustawienia fabryczne za pomocą komendy AT

AT&F
Możesz ją wprowadzić w »HyperTerminal«
Podałem komendę j/w w hyper terminalu i skorzystałem też z Top_NetInfo odpowiedź modemu była OK ale nic to nie zmieniło nadal się nie łączy po UMTS
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

Masz telefon z obsługa 3G ?

Włóz kartę do telefonu i sprawdź czy w działa Ci transmisja danych w 3G.
Awatar użytkownika
fidodido

Pijo pisze:Masz telefon z obsługa 3G ?

Włóz kartę do telefonu i sprawdź czy w działa Ci transmisja danych w 3G.
Tak jak pisałem wyżej z karta nie ma problemu bo mam drugi modem E220 i na tej samej karcie nie ma problemu z łączeniem z HSDPA
berni
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: berni »

Mam iCON-a 225 z Orange UK, wgrane ze strony Optiona najnowsze oprogramowanie

ati
Odpowiedź: 
ati
Manufacturer: Option N.V.
Model: GlobeTrotter HSDPA Modem
Revision: 2.5.24Hd (Date: Apr 17 2009, Time: 08:59:36)

OK

-----------------------------

Polecenie:
at_opmn
Odpowiedź: 
at_opmn
_OPMN: Icon 225

OK

Do łączenia z netem używam GlobeTrotter Connect ver. 3.1.0.1162 - jest do pobrania ze strony Optiona - ten na samej górze
http://www.option.com/en/support/softwa ... s/icon225/
fidodido pisze: Sterowniki mam najnowsze ze strony producenta.
A jakim programem łączysz się z netem? Na tej stronie Optiona jest do pobrania zwykła instalka GT Connect, która zawiera wymagane sterowniki dla tego iCON-a 225.
Komendy AT z Top_Netinfo jakie mam z tym moim iCON-em 225

Polecenie:
at_osec?
Odpowiedź: 
at_osec?
_OSEC: 4

OK

Polecenie:
at_oair?
Odpowiedź: 
at_oair?
_OAIR: 0

OK

Wymuszony tryb tylko 3G

Polecenie:
at_opsys?
Odpowiedź: 
at_opsys?
_OPSYS: 1,2

OK
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

fidodido pisze:Podałem komendę j/w w hyper terminalu i skorzystałem też z Top_NetInfo odpowiedź modemu była OK ale nic to nie zmieniło nadal się nie łączy po UMTS
To ja się poddaję, nie mam więcej żadnych propozycji rozwiązania problemu :(
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

YaHooo pisze:nie mam więcej żadnych propozycji rozwiązania problemu
To ja podpowiem: uszkodzony modem w części 3G.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

wojteks pisze:uszkodzony modem w części 3G.
W telefonie nazywało się to swith, w modemach tez jest tak? A swoją droga juz któryś taki sam problem z Iconem.

fidodido jak łączysz się z 3G to jaki komunikat wywala albo na jakim się zatrzymuje?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

wojteks pisze:To ja podpowiem: uszkodzony modem w części 3G.
Chyba najprawdopodobniejsza rzecz.
Awatar użytkownika
fidodido

Sundance_kid pisze:
wojteks pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
W telefonie nazywało się to swith, w modemach tez jest tak? A swoją droga juz któryś taki sam problem z Iconem.

fidodido jak łączysz się z 3G to jaki komunikat wywala albo na jakim się zatrzymuje?
Jak było standartowe oprogramowanie to błąd 619 teraz jak się łącze poprze najnowsze GlobeTrotter Connect to 0x84000011 Połączenie się nie powiodło
jak przez top_netinfo to wyskakuje takie okno Obrazek

Sterowniki mam najnowsze.

Odpowiedzi z modemu z top_netinfo

Polecenie:
ati
Odpowiedź: 
ati

Manufacturer: Option N.V.
Model: GlobeTrotter HSDPA Modem
Revision: 2.5.24Hd (Date: Apr 17 2009, Time: 08:59:36)

OK

Polecenie:
at_opmn
Odpowiedź: 
at_opmn

_OPMN: Icon 225

OK

Polecenie:
at_osec?
Odpowiedź: 
at_osec?

_OSEC: 4

OK

Polecenie:
at_oair?
Odpowiedź: 
at_oair?

_OAIR: 0

OK

Polecenie:
at_opsys?
Odpowiedź: 
at_opsys?

_OPSYS: 1,2

OK

Więc chyba się wydaje że uszkodzenie wchodzi w rachubę szkoda że dopiero teraz wyszło na jaw. Czy można to jakoś sprawdzić lub naprawić ?

Dodam jeszcze że jak spróbuje się połączyć poprzez UMTS i się nie uda to później modem nie chce się zalogować do sieci 3G
Ostatnio zmieniony 2011-07-03, 14:35 przez fidodido, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

fidodido pisze:Dodam jeszcze że jak spróbuje się połączyć poprzez UMTS i się nie uda to później modem nie chce się zalogować do sieci 3G
Ja bym spróbował właśnie z tymi komendami AT CGEQMIN oraz CGEQREQ, ale niestety nie znam za bardzo jakie parametry za co odpowiadają. Może znajdzie się ktoś kto zna co i jak trzeba ustawić.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Sundance_kid pisze:W telefonie nazywało się to swith, w modemach tez jest tak?
Switch ?
Stopień końcowy, pewnie o to chodzi.
I nie tylko w Iconach, ale i w innych modemach się to zdarza, a końcówki mocy są osobne dla GSM i UMTS.
Modem widzi sieć, ale nie może się do niej zalogować i w ogóle niczego do sieci nadawać.

[ Dodano: 2011-07-03, 21:44 ]
fidodido pisze:Dodam jeszcze że jak spróbuje się połączyć poprzez UMTS i się nie uda to później modem nie chce się zalogować do sieci 3G
Bo tak na prawdę nie jesteś do niej zalogowany (menedżery modemów pokazują "zasięg" bez logowania, w przeciwieństwie do większości telefonów).
tomud
Użytkownik forum

Post autor: tomud »

Tak jest coś takiego :) i właśnie on przełącza tory nadawcze podłączone do anteny :)
Nie koniecznie zwsze leci końcówka, dość często pada właśnie switch :)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

tomud pisze:Tak jest coś takiego :) i właśnie on przełącza tory nadawcze podłączone do anteny
Jak może cokolwiek przełączać, skoro zazwyczaj anteny GSM i UMTS są osobne (a jeśli nawet jest coś wielozakresowego to podpięte jest przez spliter) - przecież oba radyjka muszą pracować jednocześnie, nawet będąc w UMTS (oprócz naturalnie trybu "UMTS only") terminal komunikuje się z siecią 2G, choćby podczas realizacji handoveru, a nasłuchuje cały czas.
tomud
Użytkownik forum

Po prostu i tak się przełącza :)

Jak chcesz dowodów mogę poszukać jakiś serwisówek sprzętu GSM (gdzieś mam z dawnych lat) :) to sobie zobaczysz na schematach. Zresztą każda osoba serwisująca sprzęt GSM i mająca o elektronice tego sprzętu pojęcie powie ci to samo :) Swojego czasu dość często switche padały w pewnych Nokiach ;) a co niektórzy niezbyt uczciwi "serwisanci" kroili klientów za końcówki :) wymieniając sporo tańszego switcha.

Kiedyś trochę siedziałem w serwisie GSM jak i pisaniu aplikacji do ściągania "smoków" z różnych telefonów to wiem o czym piszę :)

Zeresztą powiedz jak zachowa się tor RX jak dostanie na wejście trochę mocy z lokalnego toru TX :) mimo że na innym kanale :)

Z drugiej strony to nie reklama jakiegoś sklepu ale pierwszy lepszy link z google :) gdzie można sobie kupić części zamienne:
http://www.gsm-technology.com/index.php ... ories.html
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

tomud pisze:Zeresztą powiedz jak zachowa się tor RX jak dostanie na wejście trochę mocy z lokalnego toru TX :) mimo że na innym kanale
Zachowuje się tak, jak to widać w netmonitorze w takiej sytuacji - odczula się.

[ Dodano: 2011-07-03, 22:31 ]
tomud pisze:Jak chcesz dowodów mogę poszukać jakiś serwisówek sprzętu GSM (gdzieś mam z dawnych lat) :) to sobie zobaczysz na schematach.
Co prawda takiego sprzętu nigdy nie serwisowałem, ale jakieś pojęcie o nim mam, a już na pewno o praktycznej stronie jego działania, dorabiałem także do "kilku" telefonów z UMTS gniazdo na antenę zewnętrzną, bynajmniej nie po druciarsku, czyli pamiętając o dopasowaniu całego układu, więc widziałem jak to fabrycznie w telefonach wygląda.
I wg mnie wychodzi że jest po mojemu :)

[ Dodano: 2011-07-03, 22:32 ]
tomud pisze:Z drugiej strony to nie reklama jakiegoś sklepu ale pierwszy lepszy link z google :) gdzie można sobie kupić części zamienne:
To są przełączniki do starych trupów pomiędzy GSM a DCS.
tomud
Użytkownik forum

a ja powiem że netmonitor to trochę mało :) proponuję poznać trochę podstaw odnośnie w.cz. :)

Nie rozbierałem co prawda wielu modemów, ale zapewne też siedzi :) jak nie jako osobny gnat to zaszyty w strukturze innej kości ;) W sumie trochę gnatów w.cz. z telefonów używałem w trochę innych swoich projektach - w tym skanerku do podsłuchiwania GSM :) generalnie wiele systemów w tym nawet UMTS są dość kiepsko zabezpieczone :)

Może i do starych gratów nie che mi się szukać, po prostu fizyka :) i musisz coś takiego stosować. Chyba że obecnie znana przez nas fizyka jest błędna i uda się kiedyś wykonać wąski filtr o idealnie pionowym zboczu :)

Nie wiem jak jest w nowych modemach ale mogę poprosić kumpla z Słowackiego T-Mobile co by mi podesłał jakieś serwisówki. Choć tam mają Flash OFDM :) ale powinno być podobnie - zwłaszcza że FLASH OFDM oferuje już od dawna modulacje typu QAM 256 z MIMO itp. czyli sporo więcej niż tym czym się jarają w u nas operatorzy. Natomiast Qualcomm i Ericsson robili ostatnio "ciche" testy bardzo fajnych i szybkich rozwiązań transmisji danych. Ciekawe kiedy wejdą w życie :) i w jakiej sieci :) Choć testy były w T-Mobile :) to może być z tym różnie...
Ostatnio zmieniony 2011-07-03, 21:44 przez tomud, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

tomud pisze:Może i do starych gratów nie che mi się szukać, po prostu fizyka
Do nowych też znajdziesz, ale tylko dipleksery GSM900/1800.
UMTS tak jak jak napisałem jest prawie zawsze na zupełnie osobnych torach RF - to jest właśnie ta fizyka, niezmienna od wielkiego wybuchu.

[ Dodano: 2011-07-03, 22:44 ]
tomud pisze:generalnie wiele systemów w tym nawet UMTS są dość kiepsko zabezpieczone
GSM z pewnością, ktoś to dowiódł niedawno.
UMTS i inne systemy CDMA - tu trudno się z tym twierdzeniem zgodzić.

[ Dodano: 2011-07-03, 22:48 ]
tomud pisze:zwłaszcza że FLASH OFDM oferuje już od dawna modulacje typu QAM 256 z MIMO itp. czyli sporo więcej niż tym czym się jarają w u nas operatorzy.
Ja za to nie rozumiem jak można się jarać czymś więcej jak 64QAM - no chyba że o liniach radiowych mowa :rotfl:
I to na dodatek w 450 MHz.
Ciekawe dla kogo w sieci ruchomej są takie modulacje, jak w HSPA+ poza idealnymi warunkami cięzko jest osiągnąć 64QAM z najwyższym code rate.
Ostatnio zmieniony 2011-07-03, 21:50 przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
tomud
Użytkownik forum

trochę dodałem do postu wyżej.

Wiesz oddzielne tory i tak muszą być... ale widzę że wiesz swoje i przy tym trwasz więc nie będę cie na siłę uświadamiał jak co działa :)

GSM od dawna :) nawet jest ekipa maniaków w zachodniopomorskim którzy się tym bawią (część starej ekipy naszej grupy "Urmet Dvelopers" - ot taka grupa z dawnych czasów co się Phreakiem zajmowała)... a co do reszty systemów no to hmmm nie jest tak różowo ;) jak ogólnie się mówi :) Pamiętaj że z świata underground mało informacji wychodzi na światło dzienne :)

Co do QAM 256 to masz sporo racji trudno jest uzyskać dobry SNR. Greneralnie praktycznie diała to całkiem sprawnie w systemie DOCSIS/EuroDOCSIS czyli modemy kablowe. W radioliniach to już jest różnie dlatego nowe maja tryb adaptacyjny że sobie dobiera modulacje.

A co do praktyki to z ty QAM 256 to chodziło mi o to że Flarion (Flash OFDM) ma wiele rozwiązań od dawna którymi jarają się w różnych wersjach 3G. Ot choćby wspomniane MIMO :)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

tomud pisze:Wiesz oddzielne tory i tak muszą być... ale widzę że wiesz swoje i przy tym trwasz więc nie będę cie na siłę uświadamiał jak co działa
Nie musisz mnie uświadamiać.
We współczesnych konstrukcjach jak z resztą sam zauważyłeś diplekser jeśli już jest to jest zaszyty w jakimś chipie, najpewniej (kiedyś nawet przeglądałem datasheet takiego układu z jakiegoś modemu) w stopniu końcowym - w GSM jest obligatoryjny, bo to dual a nawet triband na jednej szerokopasmowej antenie, w UMTS tylko jeśli jest multibandowy.
I wszystko dla każdego systemu osobno.

[ Dodano: 2011-07-03, 23:01 ]
tomud pisze:Pamiętaj że z świata underground mało informacji wychodzi na światło dzienne
Trudno się z tym nie zgodzić.

[ Dodano: 2011-07-03, 23:09 ]
tomud pisze:A co do praktyki to z ty QAM 256 to chodziło mi o to że Flarion (Flash OFDM) ma wiele rozwiązań od dawna którymi jarają się w różnych wersjach 3G. Ot choćby wspomniane MIMO
Które to MIMO nie daje nawet w połowie takich efektów jak w reklamach :)
Powoli dochodzi się do kresu fizycznych możliwości zwiększania przepływności bitowej mając do dyspozycji to samo pasmo, i tego raczej nic nie zmieni.
Tak samo jak było z wydajnością obliczeniową komputerów - częstotliwości zegarów nie można było już zwiększać w nieskończoność, więc poszło się w ilość i jakość - czego w radiu zrobić za bardzo nie można, bo to zasoby ograniczone.
tomud
Użytkownik forum

Owszem czasami jest zaszyty, a czasami jako osobny układ... nie wiem jak jest w wymienionym modemie... A całość jest po to by tor RX nie "udławił się" jak dostanie sygnał z TX-a pracującego w tym samym paśmie. Dlatego że w torze RX filtr na wejściu nie tnie kanału tylko dane pasmo, a tor jest cholernie czuły uwzględniając tutaj to co pojawia się przy pracy TX. Co ciekawe całość jest przełączana na tyle szybko że nam się wydaje że mamy duplex :)
Awatar użytkownika
fidodido

Jak mogę przywrócić standartowe ustawienia w modemie bo komenda AT&F chyba nie działa bo zmieniłem jedną dana o nawie AT_OPBM i jak wydaję komendę AT&F to ona się nie zmienia
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

fidodido próbowałeś komendy:To są ustawienia domyślne. Jeśli to nie zadziała to niestety nie wiem jakiej innej komendy można użyć.
ODPOWIEDZ