Podłączenie routera i AP kablem własnej roboty
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Podłączenie routera i AP kablem własnej roboty
Witam.
Mam następujący problem:
Zrobiłem około 20m kabla sieciowego, który z jednej strony chcę połączyć do wyjścia routera, natomiast z drugiej strony do AP.
Zrobiłem wtyczki (proste, nie skrosowane) ale niestety nie działa. Na AP nie świeci dioda LAN a w routerze czasami lekko miga dioda od wyjścia, do którego podłączyłem kabel (2).
Czy ten kabel nie powinien być skrosowany?
Przepraszam za oczywiste dla Was pytanie, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji: po co krosować kabel?
Mam następujący problem:
Zrobiłem około 20m kabla sieciowego, który z jednej strony chcę połączyć do wyjścia routera, natomiast z drugiej strony do AP.
Zrobiłem wtyczki (proste, nie skrosowane) ale niestety nie działa. Na AP nie świeci dioda LAN a w routerze czasami lekko miga dioda od wyjścia, do którego podłączyłem kabel (2).
Czy ten kabel nie powinien być skrosowany?
Przepraszam za oczywiste dla Was pytanie, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji: po co krosować kabel?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Podłączenie routera i AP kablem własnej roboty
Kabel krosuje sie gdy podlaczasz dwa komputery bez udzialu switcha.
Na podstawie jakiego schematu robiles ten kabel? 1:1 nie oznacza ze mozesz podlaczyc zyly w dowolny sposob: pary musza pozostac parami.
Na podstawie jakiego schematu robiles ten kabel? 1:1 nie oznacza ze mozesz podlaczyc zyly w dowolny sposob: pary musza pozostac parami.
Ostatnio zmieniony 2011-07-02, 17:23 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Znalazłem w Wikipedii instrukcję obrazkową jak krosować kabel.
Po skrosowaniu wszystko zaczęło działać (świecą się diody Lan na AP i routerze, do którego są podłączone AP).
Proszę o zamknięcie tematu.
Po skrosowaniu wszystko zaczęło działać (świecą się diody Lan na AP i routerze, do którego są podłączone AP).
Proszę o zamknięcie tematu.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jednak na naszym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>MiKO pisze:Proszę o zamknięcie tematu.

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Użytkownik forum
Jedyne normalne Forum
To mi się podoba 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
MiKO dziękujemy za miłe słowo 

Pozdrawiam YaHooo 

- J-23
- Stały użytkownik forum
Witam.
Dlaczego z przewodem prostym nie działała sieć a na UPT działa? Zakładam, że kabel poprawnie wykonany. (Przecież zastosowanie skrętki to połączenie dwóch komputerów.)
Czy przewód łączący dwa urządzenia również musi być scrosowany?
Dlaczego z przewodem prostym nie działała sieć a na UPT działa? Zakładam, że kabel poprawnie wykonany. (Przecież zastosowanie skrętki to połączenie dwóch komputerów.)
Czy przewód łączący dwa urządzenia również musi być scrosowany?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zalezy. Wiekszosc aktualnych urzadzen ma autocros. W starszych routerach jest jeden port oznaczony jako "uplink", reszta portow jest skrosowana - uzywasz prostych kabli.
Nie pomagam na PW.