Modem ZTE w PLAY - jak wgrać "czyste" oprogramowan

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
user_1402
Początkujący użytkownik forum

Modem ZTE w PLAY - jak wgrać "czyste" oprogramowan

Post autor: user_1402 »

Witam,
od kilku godzin próbuję, jak dotąd bezskutecznie, rozwiązać pewien problem.

Zakupiłem modem ZTE MF626 na allegro z simlockiem oraz oprogramowaniem PLAY ONLINE. Teraz chcę korzystać z ORANGE FREE więc postanowiłem ściągnać z modemu blokadę SIMLOCK.

Skorzystałem z tej metody
http://forum.gsmhosting.com/vbb/f25/zte ... ee-806533/
i rzeczywiście simlocka już nie ma, sprawdziłem to programem DC-Unlocker.

Jednak oprogramowanie, które obecnie znajduje się na modemie należy do jakiejś zagranicznej sieci (GLOBE?!) co uniemożliwia mi na wykonanie połączenia z internetem.
Karta sim jest wykrywana jednak nic poza tym.

W jaki sposób mogę teraz wgrać jakieś inne DZIAŁAJĄCE oprogramowanie do mojego modemu najlepiej w języku polskim?

Z modemu będzie korzystać osoba nie znająca angielskiego dlatego bardzo mi na tym zależy. Oprogramowanie musi być do bólu proste. Niestety nie udało mi się znaleźć nic takiego w internecie. Nawet na stronie producenta nie ma takowego oprogramowania.

Mam wrażenie, że obszukałem wszystko co się dało.

Jestem kompletnie zielony w tych sprawach dlatego jeśli coś jest niejasne to chętnie to wytłumaczę jak tylko potrafię. Bardzo bym prosił o pomoc. :(

Pozdrawiam

P.S. Ewentualnie jak to można przywrócić do stanu początkowego, czyli jak zainstalować soft od Play'a.
dright
Użytkownik forum

Re: Modem ZTE w PLAY - jak wgrać "czyste" oprogramowan

Post autor: dright »

Tak jak nie znam się na tych sprawach dogłębnie, to wydaje mi się, że Ten temat może ci pomóc.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Skopiuj zawartosc wirtualnego CD-ROM na HDD.
W katalogu softu ktory zainstalowales znajdz podkatalog "drivers" i skopiuj jego zawartosc na HDD.
Sciagnij <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>.
Uruchom TNI i wylacz wirtualny CD-ROM.
Wloz do modemu karte miniSD, nagraj na nia sterowniki i TNI.
Odinstaluj soft ktory zainstalowal sie z modemu.
Ewentualnie wgraj sterowniki.
Uruchom TNI z miniSD, skonfiguruj polaczenie.
Nie pomagam na PW.
user_1402

Chwilowo nie mam karty mini SD ale jakoś ją sobie załatwię.

Z tego co widzę to obsługa modemu będzie uzależniona od programu TNI, który jest dość skomplikowany.

Wiem, że marudzę ale mogę jakoś wgrać na ten modem jakiś prostszy program? Chodzi mi o to, żeby zaraz po włożeniu modemu do portu USB wszystko się ładnie instalowało bez potrzeby konfiguracji.

I jeszcze jedno pytanie. Czy jeśli wgram na mój modem dashboard jakiegoś operatora np. PLAY a w modemie będzie karta ORANGE FREE to czy to będzie normalnie działało, czyli czy dane będą pobierane z pakietu a koszty nie będą ogromne.

Dziękuje i pozdrawiam.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

user_1402 pisze: Wiem, że marudzę ale mogę jakoś wgrać na ten modem jakiś prostszy program?
Join Air w ktorym IIRC trzeba dokonfigurowac polskich ISP.
user_1402 pisze:to czy to będzie normalnie działało
Jesli polaczenie bedzie poprawnie skonfigurowane - tak.
Nie pomagam na PW.
user_1402

Join Air w ktorym IIRC trzeba dokonfigurowac polskich ISP.
Ok, tylko jak go wgrać do modemu, żeby sie automatycznie instalował po włożeniu go do USB?

Jesli polaczenie bedzie poprawnie skonfigurowane - tak
Czyli nie zapłacę gigantycznego rachunku bez względu na to jaka karta będzie w modemie?

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-07-03, 12:50 ]
Poprawiłem znaczniki cytatu.
Ostatnio zmieniony 2011-07-03, 11:49 przez user_1402, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Dwie mozliwosci: prosta - microSD, skomplikowana i z mozliwoscia uwalenia modemu - soft serwisowy.
user_1402 pisze:Czyli nie zapłacę gigantycznego rachunku bez względu na to jaka karta będzie w modemie?
Jak poprawenie skonfigurujesz polaczenie, to nie.
Nie pomagam na PW.
user_1402

Ale jeśli już zainstaluje soft z karty SD ona będzie musiała zostać na stałe w modemie czy będzie można ją wyjąć?

Jeśli mógłbyś mi podać jakieś linki do poradników do obu sposobów. Nie wiem czy uda mi się załatwić tą kartę SD a we wtorek rano muszę mieć już w pełni sprawny modem. Przerabiałem już konsole, telefony itd. więc nie powinienem niczego zepsuć :/

[ Dodano: 2011-07-04, 12:11 ]
Bardzo bym kogoś prosił o podanie mi jakiejś instrukcji jak doprowadzić ten modem do stanu używalności, czyli jak zainstalować na nim (wirtualnym CD) oprogramowanie Join Air. Najlepiej BEZ użycia karty miniSD

Jutro rano wyjeżdżam a muszę mieć dostęp do internetu. :/
ODPOWIEDZ