Wybór modemu i anteny (ew. także operatora) - prośba o pomoc
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Wybór modemu i anteny (ew. także operatora) - prośba o pomoc
Witam wszystkich i z góry przepraszam za ew. błędy w poście, jako, że to moja pierwsza wizyta tutaj.
Wcześniej nie miałam doświadczenia z mobilnym internetem i w związku z tym potrzebuję porady.
Wybieram się na dość długie wakacje w Bory Tucholskie (wieś Brzozowe Błota, woj. kujawsko-pomorskie) i szukam rozwiązania, które umożliwi mi w miarę sprawne korzystanie tam z internetu.
Z wcześniejszych wizyt w tamtym miejscu wiem, że niekiedy nawet z zasięgiem telefonu komórkowego jest kiepsko.
Stacje BTS znajdują się w odległości ok 4-6 km w linii prostej [ok. 4 km- plus (gsm900), po ok. 6 km: Orange (gsm i cdma) oraz t-mobile (gsm)]
Początkowo moje myśli kierowały się w stronę Orange, z racji CDMA. Niestety wyczytałam na forach, że w ofertach pre-paid w Orange CDMA nie funkcjonuje (jeśli coś się zmieniło, bądź źle zrozumiałam – proszę o sprostowanie tej informacji). Mnie natomiast interesują jedynie oferty internetu „na kartę”, ponieważ po powrocie z wakacji taki dostęp do internetu nie jest mi na co dzień potrzeby, a opłacanie abonamentu przez 12 czy 24 m-ce jest ciut bez sensu.
W związku z powyższym wydaje mi się (być może błędnie), że najlepszym rozwiązaniem będzie pre paid plusa (inne sugestie ze strony forumowiczów są mile widziane, jeśli nie mam racji) i – rzecz jasna - antena. Jednak, mimo studiowania forów, nie bardzo wiem jaką antenę wybrać.
Dlatego bardzo proszę Was o pomoc. Zależałoby mi także na wskazaniu, jaki modem będzie najbardziej odpowiedni, ponieważ i ten sprzęt będę wybierać, więc chciałabym zainwestować w coś sensownego (na ten moment zastanawiałam się nad HUAWEI E173 albo E1750, nie do końca wiem czy to dobry wybór).
Mam jeszcze kwestię nr dwa: często przemieszczam się po Polsce bywając w małych miejscowościach i wioskach, gdzie z zasięgiem są problemy. Czy istnieje jakaś „uniwersalna” antena, umożliwiająca łączenie się z Internetem niezależnie od odległości od BTS (umożliwiająca choćby minimalny, sensowny transfer)?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi i pomoc
Wcześniej nie miałam doświadczenia z mobilnym internetem i w związku z tym potrzebuję porady.
Wybieram się na dość długie wakacje w Bory Tucholskie (wieś Brzozowe Błota, woj. kujawsko-pomorskie) i szukam rozwiązania, które umożliwi mi w miarę sprawne korzystanie tam z internetu.
Z wcześniejszych wizyt w tamtym miejscu wiem, że niekiedy nawet z zasięgiem telefonu komórkowego jest kiepsko.
Stacje BTS znajdują się w odległości ok 4-6 km w linii prostej [ok. 4 km- plus (gsm900), po ok. 6 km: Orange (gsm i cdma) oraz t-mobile (gsm)]
Początkowo moje myśli kierowały się w stronę Orange, z racji CDMA. Niestety wyczytałam na forach, że w ofertach pre-paid w Orange CDMA nie funkcjonuje (jeśli coś się zmieniło, bądź źle zrozumiałam – proszę o sprostowanie tej informacji). Mnie natomiast interesują jedynie oferty internetu „na kartę”, ponieważ po powrocie z wakacji taki dostęp do internetu nie jest mi na co dzień potrzeby, a opłacanie abonamentu przez 12 czy 24 m-ce jest ciut bez sensu.
W związku z powyższym wydaje mi się (być może błędnie), że najlepszym rozwiązaniem będzie pre paid plusa (inne sugestie ze strony forumowiczów są mile widziane, jeśli nie mam racji) i – rzecz jasna - antena. Jednak, mimo studiowania forów, nie bardzo wiem jaką antenę wybrać.
Dlatego bardzo proszę Was o pomoc. Zależałoby mi także na wskazaniu, jaki modem będzie najbardziej odpowiedni, ponieważ i ten sprzęt będę wybierać, więc chciałabym zainwestować w coś sensownego (na ten moment zastanawiałam się nad HUAWEI E173 albo E1750, nie do końca wiem czy to dobry wybór).
Mam jeszcze kwestię nr dwa: często przemieszczam się po Polsce bywając w małych miejscowościach i wioskach, gdzie z zasięgiem są problemy. Czy istnieje jakaś „uniwersalna” antena, umożliwiająca łączenie się z Internetem niezależnie od odległości od BTS (umożliwiająca choćby minimalny, sensowny transfer)?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi i pomoc
- pikolo419
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Wybór modemu i anteny (ew. także operatora) - prośba o pomoc
modem Huawei E173 będzie dobry, ale E1750 też ujdzie, jeżeli chodzi o operatora to Plus faktycznie ma ciekawą ofertę na kartę, orange i play jeszcze, jeżeli chodzi o CDMA to nie ma tego w ofercie na kartę, a antenę to jakąś mocną panelową około 15dbi styknie.
Huawei E5785lh-22c
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Co miejsce to inny operator i różny zasięg. Ta takim wypadku chyba najlepiej patrzeć na Orange i brać modem, który ma trzy technologie - GSM, HSPA i CDMA. Coś zawsze poinno być z tego wszystkiego.monikaa pisze:Czy istnieje jakaś „uniwersalna” antena, umożliwiająca łączenie się z Internetem niezależnie od odległości od BTS (umożliwiająca choćby minimalny, sensowny transfer)?
Jak już wpomniane wyżej to niestety CDMA na kartę nie ma. Można natomiast kupić modem na wolnym rynku i wziąć ofertę bez modemu na 16 miesięcy z upustem 10% w abo.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To umożliwia w zasadzie każda antena, o ile BTS pozwoli na zalogowanie przy danym zasięgu oraz odległości. Bo nie wiem czy wiesz, ale są ograniczenia odległości z jakich można się logować do stacji. Nawet jak masz wyśmienity zasięg, a jesteś daleko od stacji może Cię nie wpuścić.monikaa pisze:Czy istnieje jakaś „uniwersalna” antena, umożliwiająca łączenie się z Internetem niezależnie od odległości od BTS (umożliwiająca choćby minimalny, sensowny transfer)?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Ja mam podobny problem, od niedawna mieszkam w małej miejscowości i z zasięgiem jest ciężko, tez zastanawiam się który operator jest najlepszy na "ciężkie" warunki.
-> ja.michal : uwazasz ze Orange ma naprawdę najlepszy zasięg ?;>
-> ja.michal : uwazasz ze Orange ma naprawdę najlepszy zasięg ?;>
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ariadna, biorąc pod uwagę wszystko to tak. Mają GSM900/1800 MHz, 3G 2100MHz i CDMA 450MHz. Stacji bazowych jest na prawdę sporo. Do tego oczywiście modem, który ma GSM/3G/CDMA (np. ADU-635WA).
Oczywiście jednoznacznie nigdy nie wiadomo jak to będzie chodzić w danym miejscu, a połącznie wszystkiego razem daje dużo większe prawdopodobieństwo, że będzie internet.
Mam również Orange i w miejscy gdzie teraz przebywam aktualnie, internet w GSM w ogóle nie działa. Łączy się, ale nic nie idzie. W 3G mam sygnał na poziomie -115dBm (zero kresek w aplikacji
) i internet działa max 1.5 Mb/s (ale działa jakoś).
Modem niestety nie ma CDMA więc nie wiem jak tutaj chodzi.
Oczywiście jednoznacznie nigdy nie wiadomo jak to będzie chodzić w danym miejscu, a połącznie wszystkiego razem daje dużo większe prawdopodobieństwo, że będzie internet.
Mam również Orange i w miejscy gdzie teraz przebywam aktualnie, internet w GSM w ogóle nie działa. Łączy się, ale nic nie idzie. W 3G mam sygnał na poziomie -115dBm (zero kresek w aplikacji

Modem niestety nie ma CDMA więc nie wiem jak tutaj chodzi.
-
Wybór modemu i anteny (ew. także operatora) - prosba o pomoc
sama nie wiem co wybrać ogólnie orientowałam sie coś nie coś w ofertach operatorów odnośnie internetu ale jak dla mnie, bałagan z tym straszny.
Mozecie mi poradzić jakąś dobrą porównywarkę w internecie która może porównać mi oferty, zakresy itp itd internetów od operatorów?
Słyszeliscie o jakichs?
Mozecie mi poradzić jakąś dobrą porównywarkę w internecie która może porównać mi oferty, zakresy itp itd internetów od operatorów?
Słyszeliscie o jakichs?

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Można porównać tylko ceny i ilość GB w ofercie. Resztę ciężko porównać ze względu na specyfikę internetu radiowego.
Jedynie coś w wyniku dyskusji można wybrać.
Jedynie coś w wyniku dyskusji można wybrać.
-
Czyli wyszukiwarki nic nie dają
? Ogólnie boje sie zaufać znajomym bo kazdy na to patrzy troche subiektywnie...
Ja słyszałam, że ma wejsc jakas wyszukiwarka, lepsza od tych obecnych w których mozna bedzie porównac wszystko, mam nadzieje ze i internet w ofercie równiez bedzie mozna w niej porównać. Bo szperajac po obecnych wyszukiwarkach nie znalazłam niczego naprawde fajnego....

Ja słyszałam, że ma wejsc jakas wyszukiwarka, lepsza od tych obecnych w których mozna bedzie porównac wszystko, mam nadzieje ze i internet w ofercie równiez bedzie mozna w niej porównać. Bo szperajac po obecnych wyszukiwarkach nie znalazłam niczego naprawde fajnego....
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Porównać to można oferty, ale nie działanie. Jedyne słuszne rozwiązanie to sprawdzić każdego z operatorów samemu.
-
No tak, nie sprawdzisz zasięgu, ale cene i zakres i ewentualne promocje owszem....
-
A co do porównywarek samych sieci i och ofert macie cos ciekawego do polecenia ?
- compile
- Specjalista bezprzewodowy-junior
-
Ale tak serio, ja wiem ze jest ichw iele ale szukam takeij konkretnie dobrej która jest sprawdzona i która mozna sie sugerowac w wyborze...