P4 to PLAY!

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

Gringo
Stały użytkownik forum

Re: P4 to PLAY!

Post autor: Gringo »

Mapka zasiegu Playa, niech któryś z modow podepnie do innych w dziale zasieg :wink:
oczywiście zasieg bliźniaczą podobny do polkomtela :)
http://web.playmobile.pl/portal/jakkupic_444.html

Obrazek

EDIT
Thx BliSki
Ostatnio zmieniony 2007-03-19, 12:34 przez Gringo, łącznie zmieniany 2 razy.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Gringo pisze:Mapka zasiegu Playa, niech któryś z modow podepnie do innych w dziale
Zrobione: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=1100#1100
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Jojo »

Gringo pisze:oczywiście zasieg bliźniaczą podobny do polkomtela :)
Bo to jest zasięg Plusa. Tylko szkoda że Play nie pokazuje własnego zsiegu sieci UMTS przecież już postawili parę masztów, mogli by zaznaczyć na tej mapce jaki obszar pokrywają ich maszty co już postawili. :D A tak to tylko pokazują zasięg GPRS i EDGE Plusa. Liczę na to że się poprawią niedługo. :wink:
Elektroniczna rewolucja
gatto_nero
### BAN ###

Post autor: gatto_nero »

Jako, że jesteśmy na forum bez-kabli "INTERNET KOMÓRKOWY" dział "Co wybrać - usługi operatorów GSM" nie mogłem się powstrzymać od komentarza:

Internet w PLAY jest chyba najdroższym internetem w Polsce.

50 groszy za 100 kilobajtów play w porównaniu do
3 groszy za 100 kilobajtów simdaty

Odradzam pochopne przechodzenie na play.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez gatto_nero, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
lookass
Użytkownik forum

Post autor: lookass »

ta mapka jest smieszna, co z tego ze jest zasieg jak u mnie nie moge kupic w ok 400 tys miescie nigdzie startera chyba ze pojade do Olsztyna :shock: w ogole drogi net maja :/
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

lookass pisze: w ogole drogi net maja :/
Bo na razie nie stawiają na internet tylko na rozmowy które mają tańsze tylko tak mogą przyciągnąć większą liczbę klijentów. Na internet przyjdzie czas jak będą mieć w jakimś większym procencie własną infastruktórę której w tej chwili praktycznie nie mają, pozostaje tylko czekać, <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> internet ztanieje z czasem.
Elektroniczna rewolucja
Awatar użytkownika
lookass
Użytkownik forum

o ile pamietam dobrze to widzialem ich reklame telefon nie tylko do gadania heh wiec to troche zaprzecza ;)
gatto_nero
### BAN ###

Jojo pisze:Bo na razie nie stawiają na internet tylko na rozmowy które mają tańsze tylko tak mogą przyciągnąć większą liczbę klijentów.
Gdyby mieli internet 0,02 grosze za 100KB to mogliby przyciągnąć jeszcze większą liczbę klientów :)

Drugą sprawą jest to, że cena rozmów nie przyciąga już tak magicznie, jak to miało miejsce kilka lat temu. Właściwie nie mam pojęcia ile płace za rozmowy w orange go i za bardzo mi się nie chce tego sprawdzać.

Może jak już sprawdzę i się zszokuje to zmienię sobie operatora - przejdę tam gdzie najtaniej.

Ciekawe ile kosztuje zachowanie nru i czy to wogle możliwe w prepaid.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez gatto_nero, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

gatto_nero pisze:Ciekawe ile kosztuje zachowanie nru i czy to wogle możliwe w prepaid.
Jak najbardziej możliwe, nawet Play zachęca do przejścia do ich sieci ze starym numerem, użytkownik nie musi się o nic martwić sami załatwią wszystkie formalności na końcu pozostaje tylko podpisanie jednego papierka w jednym w ich salonów firmowych a z tym już gorzej. :lol: Cena pewnie zależy od opeatora a tu http://web.playmobile.pl/portal/298_555.html jest jak to się robi w Play krok po kroku. :D Dopisuje mi dzisiaj humor bo ponad rocznym czekaniu w końcu mam EDGE od dzisiaj. :D
gatto_nero pisze:Gdyby mieli internet 0,02 grosze za 100KB to mogliby przyciągnąć jeszcze większą liczbę klientów :)
Mogli by, ale wtedy by się wkopali w interesy Plusa któremu nie zależy na czymś takim żeby mu obciążać sieć konkurencją, ale pewnie wraz ze wzrostem infrastruktóry Play prawdopodobnie systematycznie będą spadać ceny za internet.
gatto_nero pisze:Właściwie nie mam pojęcia ile płace za rozmowy w orange go i za bardzo mi się nie chce tego sprawdzać. Może jak już sprawdzę i się zszokuje to zmienię sobie operatora - przejdę tam gdzie najtaniej.
Hmm może nadeszła ta chwila aby sprawdzić żeby się za bardzo nie zaszokować:wink:.
Elektroniczna rewolucja
gatto_nero
### BAN ###

Jojo pisze:Jak najbardziej możliwe, nawet Play zachęca do przejścia do ich sieci ze starym numerem, użytkownik nie musi się o nic martwić sami załatwią wszystkie formalności na końcu pozostaje tylko podpisanie jednego papierka w jednym w ich salonów firmowych a z tym już gorzej. :lol: Cena pewnie zależy od opeatora a tu http://web.playmobile.pl/portal/298_555.html jest jak to się robi w Play krok po kroku. :D
Właściwie uznałem to za pytanie retoryczne, mając na uwadze, że każda taka operacja pociągnie za sobą wydatek rzędu 50PLN a tutaj proszę niespodzianka. Jak chce sobie przejść do play ze starym nrem telefonu prepaid to muszę z nimi umowę podpisać.
Jojo pisze:Dopisuje mi dzisiaj humor bo ponad rocznym czekaniu w końcu mam EDGE. :D
O kongratulejszyn - ja jade 53kilobit per sekend :)
Jojo pisze:Mogli by, ale wtedy by się wkopali w interesy Plusa któremu nie zależy na czymś takim żeby mu obciążać sieć konkurencją
Interesy plusa nijak się mają do interesów pleja. Jako, że rozmawiamy o interesach pleja nielogiczne jest wypominanie interesów plusa. Wiem, że plusowi nie byłoby na rękę gdyby ktoś dał lepszą cenę na usługę którą również świadczy plus ale to się właśnie nazywa konkurencja.
100KB danych w pleju jest 16,66 razy droższe niźli w plusie.

Jojo pisze:pewnie wraz ze wzrostem infrastruktóry Play prawdopodobnie systematycznie będą spadać ceny za internet.
Play jest prawie 17 x drożej, to nieźle sobie dali marginesu do zejścia. Jak dla mnie to od jutra powinni ogłosić pierwsze obniżki to może za 2 lata rozważę czy do nich przejdę.

A, że niby tej plej to kupił coś hurtowo u plusa i dostał cenę 17 razy wyższą niż cena detaliczna ?????????????????????????? Acha.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez gatto_nero, łącznie zmieniany 2 razy.
wrrr
Użytkownik forum

Post autor: wrrr »

Z tego co słyszałam, to PLAY przewiduje w niedługim czasie wprowadzenie pakietów na przesył danych :) ciekawe jak to zmieni sytuację z netem...
bio5
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bio5 »

Po pierwsze, to gdzie widzicie atrakcyjność oferty Play ??? W braku przechodzeniu kwoty na kolejny miesiąc w abonamencie i przepadaniu niewykorzystanej kasy w pre-paidzie ???
Czy w cenie 49 gr za połączenie gdzie w przypadku pakietów u konkurencji cena za minutę jest nawet dwa razy niższa niż w PLay ???
Czy może w cenie za transmisję danych, która jest na tym samym poziomie co w Orange Go ????
A może SMSy za 15 groszy, za które w innej sieci płacisz 16 gr ???

Na infrasktrukturę nie liczcie, bo operator ma koncesję wyłącznie na UMTS. Pokrycie powierzchni naszego kraju nadajnikami w standardzie WCDMA jest na chwile obecną niemożliwe pod względem ekonomicznym.

Jak na razie tylko w Wielkiej Brytani dwie konkurencyjne sieci komórkowe podpisały ostatnio umowę o budowie wspólnej infrasktruktury 3G, więc mają szansę na pokrycie kraju w ponad 70 %, zważywszy na to, że powierzchnia Wielkiej Brytani jest zdecydowanie mniejsza niż Polska.

Na dzień dzisiejszy sieć PLAY ma słownie 6 sztuk uruchomionych własnych stacji, więc nie spodziewajcie się że w ciągu roku postawi ich kilka tysięcy.
Docelowo pokryją zasięgiem swoich stacji największe aglomeracje i ewentualnie główne trasy. Podobnie jak na początku miała IDEA działając tylko w paśmie 1800 MHz.
Awatar użytkownika
magmike
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: magmike »

Powierzchnia kraju nie gra roli, bo jest proporcjonalna do liczby mieszkańców. Duża powierzchnia - więcej użytkowników sieci którzy za nią płacą, pomijamy Norwegię ;-)
Gdzie mozna znaleźć info ile anten ma już Play?
pozdrawiam, magmike
Awatar użytkownika
lookass
Użytkownik forum

http://pl.wikipedia.org/wiki/P4#Plany_rozwoju << tutaj masz troche o Playu i patrz na bazy techniczne
bio5

magmike pisze:Powierzchnia kraju nie gra roli, bo jest proporcjonalna do liczby mieszkańców. Duża powierzchnia - więcej użytkowników sieci którzy za nią płacą, pomijamy Norwegię ;-)
Gdzie mozna znaleźć info ile anten ma już Play?
No proszę cię... jak nie gra roli ????
Podać konkretne przykłady, gdzie kraj ma dużo mieszkańców i nie jest w stanie pokryć całego kraju zasięgiem bo mu się to nie opłaca?

Czemu w Chinach zasięg w sieciach GSM to tylko połowa terytorium???
Podobnie w USA, Rosji.
Ile sieci w tych krajach mają abonentów???? Dzieści razy więcej niż w PL.
Pokrywając daną powierzchnie nadajnikami 3G musisz ich postawić ok. 5 razy więcej niż w przypadku sieci GSM.
Wyobrażasz to sobie w PL ??? Bo ja nie.
Wg informacji operatora mają zamiar do końca roku pokryć 16% populacji, czyli to wychodzi ok 10 najwiekszych miast i to wszystko.
wrrr
Użytkownik forum

Chyba zapomniałeś, że kiedy idea weszła na rynek też przepadała kasa w pre-padzie, a niewykorzystane minuty nie przechodziły na następny miesiąc. Z własnego doświadczenia wiem, że jeśli minut nie wykorzystam w bieżącym okresie to potem tez ich nie wykorzysta. I co ja mam teraz zrobić z ponad 5000 niewykorzystanych minut z poprzednich okresów.
Powiedz, który operator od początku swojego istnienia miał zasięg taki jak w chwili obecnej???? Nie zapominaj, że Play jest na rynku od AŻ 6 DNI ;P
Co komu tak naprawdę przeszkadza, że działa na nadajnikach plusa???
I skąd możesz wiedzieć jakie PLAY ma możliwości finansowe????? Przecież nie jest spółką giełdową i nie musi w związku z tym ujawniać info o swojej kondycji finansowej.

Zgodzę się że smsy są w porównywanej cenie co w niektórych planach taryfowych innych sieci. Ale gdzie masz MMSy po 15 groszy i rozmowy video w tej samej cenie co połączenia głosowe?????
gatto_nero
### BAN ###

wrrr pisze:Chyba zapomniałeś, że kiedy idea weszła na rynek też przepadała kasa w pre-padzie, a niewykorzystane minuty nie przechodziły na następny miesiąc.
Pewnie jakby plej wchdodził w tym samym czasie co idea to byłby konkurencyjny. Teraz są już inne realia.
wrrr pisze:Play jest na rynku od AŻ 6 DNI ;P
Przytłoczony reklamami nawet nie spostrzegłem się, że to dopiero niezdolny do niczego niemowlak. Ciekawe jakby ani 1 miliarda PLN nie wydali na reklamy a na obniżanie cen dla klientów końcowych, to czy bardziej by na tym zyskali.
wrrr pisze:Zgodzę się że smsy są w porównywanej cenie co w niektórych planach taryfowych innych sieci. Ale gdzie masz MMSy po 15 groszy i rozmowy video w tej samej cenie co połączenia głosowe?????
Hej a co to są te sms i mms i te rozmowy głosowe bo nigdy nie korzystałem.

Trochę przypomniał mi się start e baj pe el - pożyjemy zobaczymy
bio5

wrrr pisze:Chyba zapomniałeś, że kiedy idea weszła na rynek też przepadała kasa w pre-padzie, a niewykorzystane minuty nie przechodziły na następny miesiąc. Z własnego doświadczenia wiem, że jeśli minut nie wykorzystam w bieżącym okresie to potem tez ich nie wykorzysta. I co ja mam teraz zrobić z ponad 5000 niewykorzystanych minut z poprzednich okresów. {...ciach...}
część wątpliwości wyjaśnił trafnie kolega gatto_nero, że realia się zmieniły i play nie startuje w dobie sieci które jeszcze nie obsługują GPRS.

Mi to, że działa na zasadzie wewnętrznego roamingu kompletnie nie przeszkadza, ale świadczy to o tym, że Polkomtel z pewnością zabezpieczył się przed dumpingiem cenowym usług Play.
A cena za Videorozmowę identyczna jak za połączenie głosowe wystepuje np. w Orange Go. 60 gr za minutę wewnątrz sieci.
Co do możliwości finansowych to chodzi mi o to, że może P4 stać na pokrycie całego kraju własną infrastrukturą, ale oni chcą zarabiać a nie trwonić kasę na bezzwrotne inwestycje. Inwestycja na taką sieć zaczęłaby zarabiać na siebie po 20 latach.

Podsumowujac:
Chodzi mi o to, że tyle trąbili na temat rewolucji, a ja jej jak na razie nie widzę, zgodnie z maksymą, że krowa, która dużo muczy, to mało mleka daje.
wrrr
Użytkownik forum

bio5 pisze: część wątpliwości wyjaśnił trafnie kolega gatto_nero, że realia się zmieniły i play nie startuje w dobie sieci które jeszcze nie obsługują GPRS.
No właśnie, realia się zmieniły!!! i ludzie nie oszczędzają już na telefonie jak kiedyś tylko zazwyczaj przekraczają abonament (jestem wyjątkiem potwierdzającym regułę), więc w większości wypadków na następne okresy nie ma już co przechodzić. Poza tym Play kupuje minuty od Polkomtela a ten pewnie nie ma zamiaru trzymać w systemie w nieskończoność 10zł czy 30 minut Kowalskiego. Pewnie sytuacja sie zmieni jak będa posiadali własną sieć.

Zdziwiłabym się, gdyby założyciele PLAYa nie brali pod uwagę, że inwestycja w sieć zwraca się dopiero po ok. 20 latach. Jestem przekonana, że sa na to przygotowani finansowo, w innym wypadku nie braliby się za takie przedsięwzięcie.

co do 1 mld na reklamę - z tego co się orientuję to PLAY na kampanię reklamową przeznaczył budżet w wysokości 250 mln zł. Jeśli ich reklama nie byłaby tak powszechna to mogliby mieć cenę za połączenie równą 1gr/min a i tak nie mieliby klientów, bo nikt by nie wiedział o istnieniu 4 operatora.
Awatar użytkownika
magmike
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: magmike »

bio5 pisze:Wg informacji operatora mają zamiar do końca roku pokryć 16% populacji, czyli to wychodzi ok 10 najwiekszych miast i to wszystko.
Wikipedia podaje że do końca 2006 :|
Nie widziałem w okolicy ani jednego masztu Play a co dopiero anteny, a przecież 25% z 16% ma być na Śląsku.
pozdrawiam, magmike
gatto_nero
### BAN ###

wrrr pisze:co do 1 mld na reklamę - z tego co się orientuję to PLAY na kampanię reklamową przeznaczył budżet w wysokości 250 mln zł. Jeśli ich reklama nie byłaby tak powszechna to mogliby mieć cenę za połączenie równą 1gr/min a i tak nie mieliby klientów, bo nikt by nie wiedział o istnieniu 4 operatora.
Nie wiem czy 1mld czy 250mln ale gdyby połączenia były 1gr/min to dzięki internetowi młodzież zaopatrzyła by się w pleja z prędkością światła - co zresztą sam bym uczynił. Tak się składa, że na ich stronie bywałem jeszcze przed oficjalnym startem - z całą pewnością nie przegapiłbym tej oferty.
Reef
Stały użytkownik forum

Post autor: Reef »

Ludzie...sami wiecie jak jest...na pozwolenia w naszym kraju się czeka...jak się nie płaci ;) ... Podejrzewam że to właśnie przez to tyle masztów tylko mają...
wrrr
Użytkownik forum

gatto_nero spójrz prawdzie w oczy. gdyby Cię tematyka telefonii komórkowej nie interesowała to nie miałbyś pojęcia, że ma się pojawić coś takiego jak play, bo nie odwiedzałbyś stron/forów o tym traktujących. A myślę, że młodzież odwiedza serwisy o zupełnie innych sprawach :)
A reklama w necie też kosztuje i trzeba znacznie lepiej ja umiejscowić niż w, nazwijmy to tradycyjnych nośnikach, żeby przyniosła zamierzony rezultat :)

Ps. ten 1gr/min to trochę przerysowałam - jeszcze sługo nam o nie grozi :)
bio5

wrrr pisze:Pewnie sytuacja sie zmieni jak będa posiadali własną sieć.

Zdziwiłabym się, gdyby założyciele PLAYa nie brali pod uwagę, że inwestycja w sieć zwraca się dopiero po ok. 20 latach. Jestem przekonana, że sa na to przygotowani finansowo, w innym wypadku nie braliby się za takie przedsięwzięcie.
Hmmm, ty chyba pracujesz w P4, bo tak zaciekle bronisz tej sieci... nie wiem, może masz w tym jakiś interes. :lol:
Może sytuacja w przyszłości się zmieni, ale nie jak P4 będzie miało własną sieć, bo zawsze będą pod kogoś podczepieni i nigdy nie pokryją zasięgiem całego kraju przy obecnej technologii.
Nie dostaną koncesji na pasmo 900 Mhz, ewentualnie na 1800, ale pokrycie takiej powierzchni zasięgeim 1800 jest mało realne. (max zasięg nadajnika 1800 to 8 km)
Play to taka bardziej rozbudowana (bo kilka stacji postawią) wersja operatora wirtualnego.
Poza tym pamiętajcie, że nasycenie w naszym kraju wynosi już praktycznie 100%, więc trzeba naprawdę powalić ofertą na kolana, żeby coś z tego tortu wyrwać dla siebie.
Reef
Stały użytkownik forum

Post autor: Reef »

O czym <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> piszecie??? Heheheh Przecież bez koncesji <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie można wystartować z siecią :)
Z tego co się orientuje to jakiś tam urząd telekomunikacji i czegoś tam jeszcze rozpisuje przetarg na częstotliwości...i dopiero po wygraniu można zacząć prace :)
wrrr
Użytkownik forum

bio5, pracować dla p4, kto wie, może kiedy to przemyślę o ile będzie to pracodawca godzien mojej uwagi :)
I tak się składa, że jako osoba zajmująca sie marketingiem (póki co w teorii) mogłabym zarzucić wam prace dla starych operatorów :P

Ja zwyczajnie mam złe doświadczenia ze wszystkimi operatorami i liczę, że może w końcu jakaś sieć będzie traktowała swoich klientów poważnie.
W dodatku drażni mnie u Polaków przekonanie, że wszystko co nowe to do 4 liter. A to w połączeniu z moim charakterkiem prowadzi do dyskusji takich jak ta, tu zaistniałą.

I i tak mnie nie przekonacie ;P
bio5

Ja nie oceniam, czy Play jest fajne czy do d....
Stwierdzam fakt, że nie mają atrakcyjnej oferty (w sensie atrakcyjnej w stosunku do moich potrzeb)
Stwierdzam również fakt, że jest to sieć, która ze względu na pewne ograniczenia techniczne, nigdy nie będzie autonomiczną siecią i pełnoprawnym konkurentem dla trzech pozostałych.

Fajnie, że komukolwiek ta sieć pasuje, bo inaczej nie byłoby sensu wprowadzać 4 gracza na rynek. Wiesz.... mBank mobile, też znalazło jakiś klientów.

Nikomu nie zamierzam narzucać korzystania z usług konkretnego operatora.
Stwierdzam tylko fakty i sprowadzam na ziemie coponiektórych marzycieli
:wink:
kaja1234
Użytkownik forum

Post autor: kaja1234 »

Ja mysle,ze Play juz jest konkurencja dla pozostałych operatorow.Cena połączen jest jak najbardziej konkurencyjna.Przeciez np,.ekektywna minuta w abonamnecie 150 zl kosztuje 25 groszy..Proporcjonalnie jest w kazdym planie.I to do wszystkich sieci. A 49 groszy pojawia sie dopiero po wygadaniu minut w abonamencie i tych ,ktore zarobione byly dzieki gratisom.
bio5

kaja1234 pisze:Ja mysle,ze Play juz jest konkurencja dla pozostałych operatorow.Cena połączen jest jak najbardziej konkurencyjna.Przeciez np,.ekektywna minuta w abonamnecie 150 zl kosztuje 25 groszy..Proporcjonalnie jest w kazdym planie.I to do wszystkich sieci. A 49 groszy pojawia sie dopiero po wygadaniu minut w abonamencie i tych ,ktore zarobione byly dzieki gratisom.
Pod warunkiem że korzystasz tylko z połączeń głosowych.

Kaja1234, powiedz mi ile procent odbiorców indywidualnych posiada abonamenty na poziomie 150 zł ??
Skoro wg. operatorów średni rachunek za telefon na osobę prywatną wynosi ok. 90 zł
wrrr
Użytkownik forum

trochę tu naśmiecę, za co przepraszam:

"Audytel Sp. z o.o. jest polską firmą doradczą specjalizującą się w audycie teleinformatycznym. Audytel, jako niezależna firmy audytorska, zachowuje pełną neutralność wobec operatorów telekomunikacyjnych i dostawców rozwiązań: nie pośredniczy w transakcjach i nie zawiera umów prowizyjnych."
Źródło: http://www.operatorzy.pl/katalog/audyt_ ... 1980122473

oto z raportu Audytela

To co zaskakuje w ofercie operatora, to niezwykle agresywna
> polityka dotycząca cen połączeń, która może być wstępem do wojny
> cenowej. Analiza cennika Play pokazuje, że efektywna cena jednej
> minuty rozmowy do dowolnej sieci może wynosić w wyższych taryfach
> niespełna 20 groszy netto, czyli o 60% taniej od najniższych cen z
> oficjalnych cenników operatorów GSM oraz o 50% taniej od obecnych
> cen hurtowych (MTR -- mobile termination rate) za dostęp do sieci
> GSM. I to bez uwzględnienia promocji aktywacyjnych oraz efektu
> "zarabiania" dodatkowych minut za przyjmowanie rozmów
> przychodzących. Jeżeli założyć, że struktura połączeń głosowych