Koniec umowy OFP- pytania o migrację vs nowa umowa OF

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
*juliana*
Stały użytkownik forum

Koniec umowy OFP- pytania o migrację vs nowa umowa OF

Post autor: *juliana* »

Witam to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.

10-go lipca kończy mi się umowa OFP w tym było na próbę.Złożyłamwniosek o nie przedłużanie umowy, mogę go do niedzieli jeszcze wycofać. Mam kartę SIM/RUIM. Chciałabym teraz móc odbierać i CDMA, i 3G i skoro nie ma takiej dualnej opcji u innych operatorów - przejść na Orange Free.

Zawahałam się, co zrobić: migrować na starej karcie (możność wyłączania PIN-u!), brać nowe Orange Free z nową kartą w e-sklepie z modemem ( dla umowy na 16 mies. nie ma modemów USB za 1zł ), wycofać rezygnację poczekać na lepszą ofertę modemów w e-sklepie a może brać nowe Orange Free w e-sklepie bez modemu i kupić modem 3G samej.

W salonie Orange powiedzieli że migrację na tej samej karcie można zrobić tylko w salonie i tylko przed zakończeniem tej umowy terminowej, z bezterminowej potem już nie. Konsultanci w *500 mówią z kolei że w ogóle nie ma migracji z OFP na OF, a j tu widziałam na forum że ludzie migrowali i robili to przez Orange Online. U mnie się Online nie da bo:
>>Nawiązując do poniższej korespondencji informuję, że dla numeru CDM049918, który jest w ofercie Orange Freedom Pro na próbę nie jest dostepny serwis Orange On-line.
Numer XXXXXXX jest numerem na kartę i nie jest na tym samym koncie abonenckim, co numer CDM049918. Bardzo mi przykro ale nie mamy informacji kiedy i czy <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> [serwis ten będzie dostępny w ofercie "na próbę"<<

Mam już po tych kontaktach z Orange kompletny mętlik w głowie, doradźcie mi proszę co wybrać.
z góry dziękuję
( widzę poprawiony przez moderatora błąd w pisowni ale to nie mój, wkleiłam żywcem z zachowaną pisownią odpowiedź konsultanta Orange :D )
Ostatnio zmieniony 2011-07-02, 22:10 przez *juliana*, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Koniec umowy OFP- pytania o migrację vs nowa umowa OF

Post autor: wojteks »

Wypowiedzieć OF Pro i wziąć nową umowę OF bez modemu (modem HSPA za 120-150zł można kupić nowy).
Nie pomagam na PW!
*juliana*
Stały użytkownik forum

Umowa to już jest wypowiedziana to znaczy rezygnacja z przedłużania.
A możecie mi doradzić modem?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

*juliana* Anydata Adu 635 lub 500 o ile dualnie, Sierra 307 lub Huawei huawei e173u-2 ( z Playa) do GSM.
*juliana*
Stały użytkownik forum

Ten Huawei - czy musi być z Play'a? Potrzebuję poręcznego lekkiego na USB tylko do GSM, i żeby działał też z Aero 2 bo do CDMA bedę używać swojego MV410.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

*juliana* tak. Bo ten ma 3G na 900 MHz. Erowski już nie ma. Generalnie do Aero szukaj z 3g na 900.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

*juliana* pisze:Huawei musi być z Play'a?
Tak, ewentualnie inny ale sprzedawca musi dać gwarancję że działa z UMTS900 (WCDMA900).
Nie pomagam na PW!
*juliana*
Stały użytkownik forum

Sierra 307 znalazłam za 239 zł na wel.com a Huawei E173u-2 ze starterem, na e-market. za 150 zł że różnica w cenie dość spora, ja bym raczej wzięła Huawei'a - i tak szybkość transferu w Orange jest tak naprawde najwyżej do 4 Mb/s ( przynajmniej u mnie, jak testowałam na próbę)
Czy ten modem z Play'a ( sklep podaje, że jest bez simlocka) będzie od razu działał w Orange, czy będę musiała mu zmieniać soft i na jaki?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

*juliana* pisze:będzie od razu działał w Orange,
Będzie. Tylko co najwyżej nowy profil sobie stworzysz.
*juliana*
Stały użytkownik forum

Zrobiłam jak radziliście i zamówiłam w e-sklepie Orange Free bez modemu i osobno Huawei E173u-2. Zobaczymy jaka kartę teraz dostanę :D ( przy testowaniu OF na próbę dali mi o dziwo taką, w której się dało bez najmniejszego problemu, przed wsadzeniem do Axesstela, telefonem wyłączyć PIN.
Dziękuję Wam za błyskawiczną pomoc w podjęciu decyzji :)
HariMata
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: HariMata »

*juliana* pisze:Zrobiłam jak radziliście i zamówiłam w e-sklepie Orange Free bez modemu i osobno Huawei E173u-2. Zobaczymy jaka kartę teraz dostanę :D ( przy testowaniu OF na próbę dali mi o dziwo taką, w której się dało bez najmniejszego problemu, przed wsadzeniem do Axesstela, telefonem wyłączyć PIN.
Dziękuję Wam za błyskawiczną pomoc w podjęciu decyzji :)
Mam nadzieję, że gdy już sfinalizujesz transakcję i uruchomisz internet, napiszesz jak to wyszło. Jestem w podobnej sytuacji, 23.07 kończy mi się umowa i będę ciekaw jak Ci poszło, a i inni będą mogli skorzystać z Twojego doświadczenia, bo wszelcy konsultanci, którzy mnie molestowali swoimi ofertami podawali rożne sprzeczne informacje.
PIN, a właściwie konieczność każdorazowego jego wpisywania po uruchomieniu, można także wyłączyć za pomocą programu do obsługi modemu - AxessManagera.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Sierra 307 jest w Komputroniku za 200zł.
Zrobiłam jak radziliście i zamówiłam w e-sklepie Orange Free bez modemu i osobno Huawei E173u-2.
Coś mi się obiło o uszy, że dzisiaj w południe będzie zaprezentowana jakaś nowa oferta Orange Free.
*juliana*
Stały użytkownik forum

@HariMata, oczywiście, że dam znać. Mnie nie molestowali wcale a szkoda, do niczego nie prowadzące rozmowy z niekompetentnymi konsultantami byłyby przynajmniej wtedy na ich koszt :zly:. Co do PIN-u jesteś trochę w błędzie. W starych kartach SIM/RUIM owszem można było, o czym wszyscy pewnie wiedzą, wyłączyć sobie PIN czy to AxessManagerem, czy też telefonem. Z nowymi różnie bywa, zależy na jaką się trafi. Jak pisałam, w tej, którą dostałam 2 miesiące temu z OF na próbę, też się dało. Ale jak się nie ma szczęścia, to trzeba pisać o zdjęcie PIN-u na Skierniewicką a i tą drogą podobno też nie zawsze się udaje ten PIN wyłączyć.

@Maciek764, jeszcze wczoraj wieczorem pojawił się nowy modem Huawei E173s-2, poza tym nic nowego ciekawego. E173 z Orange kosztowałby mnie 99 zł przy umowie na 16 miesięcy, więc taniej niż Play'owski , ale że nie wiadomo, co z simlockiem i czy będzie działał z Aero2, wolałam za 132 zł wziąć tego z Play'a. :twisted:
Ostatnio zmieniony 2011-07-04, 23:41 przez *juliana*, łącznie zmieniany 1 raz.
HariMata

Z góry dziękuję za obietnicę podzielenia się doświadczeniami, na pewno z nich skorzystam. Ja swój PIN z karty zdejmowałem ok. 2 lata temu, ale jeszcze na jesieni udało mi się zrobić to za pomocą dołączonego do modemu programu, w karcie jaką dostał kuzyn. Ale dotyczyło to karty wyłącznie dla technologii CDMA i trochę już czasu minęło. Nie ma co martwić się na zapas, może akurat dostanę taką, w której się da, a jak nie, to później trzeba będzie coś wymyślić. Zresztą Axxestela trzymam cały czas włączonego, więc zbyt często tego PIN-a nie trzeba będzie wpisywać.
Przed chwila usiłowałem wejść na stronę Orange, ale się nie dało, bo trwają prace. Może więc będzie jakaś zmiana ofert. Oby nie na gorsze.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

@Maciek764, jeszcze wczoraj wieczorem pojawił się nowy modem Huawei E173s-2, poza tym nic nowego ciekawego. E173 z Orange kosztowałby mnie 99 zł przy umowie na 16 miesięcy, więc taniej niż Play'owski , ale że nie wiadomo, co z simlockiem i czy będzie działał z Aero2, wolałam za 132 zł wziąć tego z Play'a.
W sumie to byłem w błędzie, miałem nadzieję że coś poprawią w ofercie internetowej ale to tylko rzecznik się puszył że ma HSPA+ DC w Warszawce i innych wielkich mieścinach. :dobani:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

*juliana* pisze:E173 z Orange kosztowałby mnie 99 zł przy umowie na 16 miesięcy, więc taniej niż Play'owski , ale że nie wiadomo, co z simlockiem i czy będzie działał z Aero2, wolałam za 132 zł wziąć tego z Play'a.
O ile simlock to pewnie jakoś za free dałoby radę zdjąć o tyle E173 z Orange i Playa to różne wersje. Z Playa to dokładnie 173u-2, a Orange bodajrze E173u-1. Wersja z Playa ma 3G na 900MHz, a z Orange nie. Wersja z Orange niedziłałaby na Aero2.
*juliana*
Stały użytkownik forum

Stan na dzisiaj jest taki, że mam modem. Tylko modem. Internetu ciągle nie mam.
Kuriera z umową z Orange i kartą 3G/RUIM musiałam odesłać z adnotacją niekompletne dokumenty, ponieważ przysłali z kartą tylko sam formularz umowy, natomiast żadnych załączników, ( cennika, regulaminu, warunków umowy ) których otrzymanie i zapoznanie się z podpisem miałam potwierdzić - nie było. :evil:
Teraz czekam na wyjaśnienia mailowe z BOK-u.Nie bardzo mi się chce wierzyć konsultantowi z infolinii, iż w takiej sytuacji całe zamówienie jest automatycznie anulowane i należy składać je od nowa. Moim zdaniem powinni uzupełnić dokumenty i przysłać kuriera ponownie.
UKE radzi składać skargę.
Przyznam sie, że jestem w szoku. Pierwszy raz zamawiam coś u nich na odległość. Czy to częsta praktyka Orange?
Jak mi jeszcze raz przyślą człowieka z jednym swistkiem chyba pójdę jednak do "mojego" salonu tym bardziej, że tam mają w magazynie stare dobre karty SIM/RUIM.
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: bdkacz »

A w salonie dostałaś kiedykolwiek np regulamin usługi który ma chyba z 7 stron ? :D Albo cennik ? :D Po to umieszczają to na stronie w PDF,żeby nie produkować makulatury. Info,że dostałaś np dodatkowe GB za zamówienie via net znajdziesz na umowie w części "Opcja dodatkowa" Przy zamówieniu np freedom pro via net jest tam tak : "(Orange Freedom Pro +1GB)(OF Pro e-shop aktywacja 19zł;abo 49zł brutto)(Pakiet złotówek 20)"
*juliana*
Stały użytkownik forum

bdkacz ,1. Oczywiście, że w salonach u 3 operatorów i w Orange i w Play i w TPs-ie zawsze dostawałam komplet dokumentów aż za dużo, dlatego jestem w szoku.
2. Nie masz racji. Jak można podpisywać ,że się otrzymało i akceptuje coś, czego się nie faktycznie nie otrzymało. Dziś na stronie www jest to, jutro co innego. Zawsze w razie sporu /reklamacji w przyszłości mogą Ci potem powiedzieć że wtedy, kiedy podpisywałeś umowę regulamin albo warunki umowy był inne niż te, które aktualnie zobaczysz na stronie. I jak udowodnisz? Absolutnie mają prawny obowiązek. Choćby nawet przysłali ww dokumenty drogą elektroniczną potwierdzając zamówienie, i tak muszą jeszcze dać na papierze. Tak, abyś w każdej chwili mógł sobie zajrzeć i poczytać.
Co powinna zawierać umowa o świadczenie usług telekomunikacyjnych
Net stacjonarny w domu, u innego operatora, też zamawiałam zdalnie, i wszystko było jak trzeba.
bdkacz pisze:Info,że dostałaś np dodatkowe GB za zamówienie via net znajdziesz na umowie w części "Opcja dodatkowa"
chyba nawet tego nie było.

Pytam więc nadal - jakie są wasze doświadczenia?
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

No cóż ja rok temu podpisywałem na próbę (o czym już pisałem innym wątku) w salonie i też nie dostałem żadnego regulaminu ino sama umowa. Tak samo teraz jak zamówiłem via net - przyszła tylko umowa ( z adnotacja jw.),faktura za router i karta gwarancyjna :) dawno dawno temu jak brałem neostrade też w salonie to też nie dostałem regulaminu żadnego :) A na tych regulaminach i tak nawet jak by przysłali to by nie było żadnego podpisu z ich strony, więc możesz sobie sama wydrukować jak tak pragniesz marnować papier:) Poza tym regulamin świadczenia usług i tak Cię zawsze obowiązuję aktualny (ze strony),a nie ten z dnia podpisania umowy. Jedyne co jest istotne to ewentualnie regulamin promocji,ale jak pisałem wyżej warunki promocji są w sumie wydrukowane na samej umowie :) Jedynie chyba tylko w Netii i Erze dostałem komplet tzn umowa + regulamin promocji (ale bez regulaminów świadczenia usług)
HariMata

Kupowałem Oange Freedom Pro w salonie, bo jeszcze wtedy nie było opcji przez internet. Nie wiem jaki jest aktualnie formularz umowy, ale w moim sprzed 2 lat stoi jak byk:
"Oświadczam, że otrzymałem, zapoznałem się i akceptuję:
1. Obowiązujący Regulamin Świadczenia Usługi... itd
2. Obowiązujący Cennik usługi... itd"
Jeżeli dalej jest w umowie coś w tym stylu, to bez wątpienia dokumenty te winny być dostarczone razem z umową, stanowiąc integralną jej część.
Wydaje mi się też,że każdorazowa zmiana regulaminu i cen (na gorsze), może stanowić podstawę rozwiązania umowy przez abonenta.
Na każdym regulaminie jest data od kiedy obowiązuje. Jeżeli zakup był w okresie po tej dacie, a przed wejściem ewentualnego nowego zmienionego regulaminu, to żadne poświadczenia nie są konieczne. W razie sporu wątpię, żeby Orange coś mataczył z regulaminami podmieniając je na korzystniejsze dla siebie.
Nawiasem mówiąc warto jednak zapoznać się z tymi dokumentami wcześnie, przez internet. Kurier też człowiek i chciałby jak najszybciej rozwieźć co ma i wrócić do domu. Dlatego szkoda, że nie ma w internecie (przynajmniej ja nie znalazłem) wzoru umowy. Wtedy łatwiej i szybciej można byłoby znaleźć w niej newralgiczne punkty, na które trzeba zwrócić uwagę, podpisując mając za plecami przestępującego z nogi na nogę i posapującego kuriera.
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

HariMata pisze: Wydaje mi się też,że każdorazowa zmiana regulaminu i cen (na gorsze), może stanowić podstawę rozwiązania umowy przez abonenta.
Gwoli uzupełnienia

Owszem każda zmiana regulaminu i/lub cennika stanowi podstawę do rozwiązania umowy,ALE tylko jeżeli zmiana regulaminu wynika z "widzi mi się" operatora,a nie ze zmian przepisów, można zerwać bez kar. W każdym innym przypadku takie zerwanie jest traktowane jak każde inne zerwanie z "widzi mi się" abonenta czyli trzeba zapłacić karę za zerwanie.
HariMata

To jest tak oczywiste, że nawet o tym nie wspomniałem. W pełni się z Tobą zgadzam.
*juliana*
Stały użytkownik forum

bdkacz pisze:A na tych regulaminach i tak nawet jak by przysłali to by nie było żadnego podpisu z ich strony, więc możesz sobie sama wydrukować jak tak pragniesz marnować papier:)
Znowu to nie jest prawda. Nie wiem jak w Twojej, ale w mojej umowie na OFP sprzed 2-ch lat ( Telepunkt TP) jest wszystko jak trzeba. Na każdej z dwóch stron samego formularza umowy jest podpis i pieczatka sprzedawcy, dalej jest Oświadczenie o otrzymaniu zapoznaniu się i akceptacji regulaminu z regulaminem okreslającym kolejno 1.rodzaj świadczonych usług,2. Sposób składania zamówień na pakiety taryfowe oraz dodatkowe opcje usługi, 3.Tryb i warunki dokonywania zmian, 4. Wypowiedzenie rozwiązanie i wygaśnięcie umowy, 5.Zasady miarkowania wysokości ulgi podlegającej zwrotowi, 6.tryb postępowania reklamacyjnego, 7. Informacja o warunkach umowy dla firm, 8. Okres rozliczeniowy - razem trzy strony, i też na każdej jest pieczątka i podpis sprzedawcy. Jedynie załącznik nr 1 nt. danych transmisyjnych i ich przetwarzania i Egzemplarz abonenta potwierdzenia odbioru routera nie są sygnowane przez sprzedawcę. Podobnie skonstruowana była umowa OF na próbę (Salon Orange) wszystko jak trzeba, kilka kart , na każdej pieczęć i podpis sprzedawcy.

Już dalej nie dyskutuję bo to jest offtop, nie dotyczy CDMA i się moderator zdenerwuje. W zasadzie można by wydzielić jako odrębny temat.
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Mam przed sobą jeszcze "ciepła": umowę. Pieczątka i podpis (na moje oko faksymile) pracownika jest tylko i wyłącznie na drugiej stronie na dole, w miejscu na to przeznaczonym (na pierwszej nie ma żadnej parafki itp). Pierwsza strona to w połowie moje dane osobowe, niżej hasło i login do orange on-line, nazwa promocji ("Oferta Orange Freedom Pro w eShop"),adres świadczenia usługi,wysokość ulgi no i te "opcje dodatkowe" o których pisałem wyżej. Na drugiej jest faktycznie "Oświadczam,że otrzymałem... 1. Obowiązujący regulamin usługi Freedom Pro 2. Obowiązujący Cennik.." ale o dziwo nie ma nic o regulaminie promocji,a to ten jest najistotniejszy bo goły cennik z pkt 2. mówi o umowach na czas nieokreślony :) Poza tym jest "otrzymałem",a nie "otrzymałem wraz z niniejsza umowa",a więc otrzymałaś... w formie pliku PDF na stronie :):)
HariMata

Moim zdaniem "otrzymałem" nie jest tożsame z tym, że gdzieś na stronie jest plik do pobrania. Aby otrzymać, ktoś inny musi to dać i to konkretnie mnie. A skąd ma być stuprocentowa pewność, że z iluś udostępnianych plików pobrano akurat ten właściwy? Nie mówię już nawet o tym, że nie ma obowiązku wiedzieć jak odczytuje się pdf, a papier, to jednak papier. A jak nie mam jeszcze intenetu i dlatego zawieram umowę, to jak do nich dotrzeć? Wprawdzie zamówiłem grzecznościowo u kogo kto ma dostęp do sieci, ale godzinami nie mogę siedzieć u niego i studiować regulaminy, a on w dodatku nie dorobił się jeszcze do drukarki.
Gdyby chociaż przesyłano mailem te dokumenty, lub ostatecznie podawano dokładny link, skąd można ściągnąć. Poza tym nie wiem, czy w razie czego, w prosty sposób jest możliwe, po jakimś czasie, dotarcie do wersji archiwalnych.
Umowa jest dokumentem cywilno prawnym, a tam każde słowo, a nawet przecinek może być bardzo ważny. Nie dziwię się że Orange nie ułatwia dostępu do szczegółowych regulaminów i cenników. Nieświadomego klienta łatwiej jest owinąć dookoła palca.
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Ale wersja archiwalna regulaminu i cennika na czas nieokeślony jest Ci potrzebna jak dziura w moście (tylko do sprawdzenia co zmienili,ale to zwykle i tak wypisują na piśmie z informacją,że się zmienia),bo zawsze obowiązuje Cię aktualna wersja. Jedyne co warto trzymać to regulamin promocji w której zawierało się umowę.
HariMata

No właśnie, informują co zmienili. A jeżeli jakiś piczek dokładniczek jest bardzo nieufny i chce sprawdzić czy oprócz tego, czegoś nie przemycili to co?
Tak właściwie podpisując umowę, gdy nie dołączono regulaminu i cennika, poświadcza się nieprawdę. I to na swoją niekorzyść.
*juliana*
Stały użytkownik forum

Pd presją czasu - kupiłam to OF w salonie.
Internet 3G na modemie z Play-a oraz CDMA po dwudniowych przebojach z aktywacją -działa.
Przeboje opisane tu.
Karta jednak z PIN-em, złożyłam od razu pismo, zobaczymy czy zdejmą.
Awatar użytkownika
kryhu
Początkujący użytkownik forum

Post autor: kryhu »

Witam. Kończy mi się umowa z Orange na usłudze Freedom Pro i jestem zainteresowany zamówieniem Orange Free bez urządzenia. Czy mój MV400r będzie wystarczający dla nowej karty? Bo chcę nadal korzystać z usługi CDMA. Jest to logiczne, tylko wolę się upewnić przed zakupem.
ODPOWIEDZ