VoIP na iPlus

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
michaelmichal
Początkujący użytkownik forum

VoIP na iPlus

Post autor: michaelmichal »

Witam, na forum jestem pierwszy raz - dostrzegłem w tym dziale prawie taki sam temat i stąd piszę również tutaj. Przepraszam za ponowne otwarcie tego samego, ale 2 lata minęły i liczę na inne rady.

Otóż, chcę założyć na modemie iPlusa bramkę VoIP bez komputera, a do niej podłączyć normalny telefon.

Proste pytanie: czy jest to możliwe, czy będzie działać w miarę bezawaryjnie?

Po drugie. Jeśli nie jest to (powyższe) możliwe, to będę łączył się przez komputer. Wtedy zostaje tylko pytanie, czy szybkość iplusa - 4Mb/s - będzie wystarczająca dla rozmów VoIP?

Z góry bardzo dziękuję. I dodam, że jestem laikiem (co widać z wypowiedzi), proszę o wyrozumiałość.

M.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: VoIP na iPlus

Post autor: key »

michaelmichal pisze:Proste pytanie: czy jest to możliwe, czy będzie działać w miarę bezawaryjnie?
Tak. Potrzebna Ci jest tylko odpowiednia bramka. Sam testowalem (z innym ISP) na Fritzboxie.
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

michaelmichal pisze:czy szybkość iplusa - 4Mb/s - będzie wystarczająca dla rozmów VoIP?
Tak. Do VoIP nie potrzeba jako tako dużej prędkości, a niższy ping. Nawet na EDGE da radę rozmawiać po VoIP.
michaelmichal
Początkujący użytkownik forum

Post autor: michaelmichal »

dziękuję za odpowiedzi!

Od jutra będę więc testował iPlusa w nowym mieszkaniu(miasto 80tys. mieszk), jeśli sygnał/wszystko będzie OK, to pociągnę temat - chodzi o konkretne urządzenia do instalacji VoIP. Liczę więc jeszcze na pomoc za parę dni i z góry dzięki ;)

M.
ODPOWIEDZ