Witam, na forum jestem pierwszy raz - dostrzegłem w tym dziale prawie taki sam temat i stąd piszę również tutaj. Przepraszam za ponowne otwarcie tego samego, ale 2 lata minęły i liczę na inne rady.
Otóż, chcę założyć na modemie iPlusa bramkę VoIP bez komputera, a do niej podłączyć normalny telefon.
Proste pytanie: czy jest to możliwe, czy będzie działać w miarę bezawaryjnie?
Po drugie. Jeśli nie jest to (powyższe) możliwe, to będę łączył się przez komputer. Wtedy zostaje tylko pytanie, czy szybkość iplusa - 4Mb/s - będzie wystarczająca dla rozmów VoIP?
Z góry bardzo dziękuję. I dodam, że jestem laikiem (co widać z wypowiedzi), proszę o wyrozumiałość.
M.
VoIP na iPlus
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: VoIP na iPlus
Tak. Potrzebna Ci jest tylko odpowiednia bramka. Sam testowalem (z innym ISP) na Fritzboxie.michaelmichal pisze:Proste pytanie: czy jest to możliwe, czy będzie działać w miarę bezawaryjnie?
Nie pomagam na PW.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak. Do VoIP nie potrzeba jako tako dużej prędkości, a niższy ping. Nawet na EDGE da radę rozmawiać po VoIP.michaelmichal pisze:czy szybkość iplusa - 4Mb/s - będzie wystarczająca dla rozmów VoIP?
-
- Początkujący użytkownik forum
dziękuję za odpowiedzi!
Od jutra będę więc testował iPlusa w nowym mieszkaniu(miasto 80tys. mieszk), jeśli sygnał/wszystko będzie OK, to pociągnę temat - chodzi o konkretne urządzenia do instalacji VoIP. Liczę więc jeszcze na pomoc za parę dni i z góry dzięki
M.
Od jutra będę więc testował iPlusa w nowym mieszkaniu(miasto 80tys. mieszk), jeśli sygnał/wszystko będzie OK, to pociągnę temat - chodzi o konkretne urządzenia do instalacji VoIP. Liczę więc jeszcze na pomoc za parę dni i z góry dzięki

M.