AldiTalk - nie może odnaleźć modemu

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
^Krzysiek
Początkujący użytkownik forum

AldiTalk - nie może odnaleźć modemu

Post autor: ^Krzysiek »

Witam. Zakupiłem internet od AldiTalk internet, z racji tego, że jeżdżę zawodowo na Niemcy.

Wszystko jest porejestrowane, aktywne. Po przyjściu paczki z kartą, zainstalowałem oprogramowanie po czym kartę włożyłem do modemu Huawei E122 od blueconnect. Wsio ok, raczej simlocka nie ma, bo w Polsce, w domu w okienku programu Medion pokazywało, że jest w gotowości, wystarczyło by tylko wybrać opcję 24h/1 miesiąc i się połączyć. Nie robiłem tego, bo byłem w kraju.

Tydzień temu pojechałem zaś w trasę, będąc pewnym, że będę mógł sobie pozałatwiać bankowe i spedytorowe sprawy będąc za miedzą. I nie bangla. Nie wiem, co się stało, ale podłączam modem do laptopa (Asus K50IJ, windows 7 oryginalny [zestaw z Ery]), mryga zielona lampka, odpalam program "Verbindungsassistent".

W pierwszej fazie jest napisane w statusie Installasier czy coś w ten deseń, potem inny napis i na koniec to, co widać na zamieszonym zrzucie ekranu. Potem już tylko wyskakuje, że nie odnaleziono/brak modemu.

Co się nawyrabiało? Brakuje jakiś sterowników? Jakich?

Miałem podobny problem z blueconnect, nie pokazywało żadnego urządzenia, ale w opcjach łączenia wpisałem PIN i odnalazło tego Huawei. Pomyślałem, że można by zrobić tak samo w tym przypadku, ale w tym programie Verbindungsassistent nie można wejść do menu ustawień (jak z resztą widać na zrzucie, ikonka klucza jest szara/nieaktywna).

Obrazek

Jakieś rady? Nie ukrywam, sprawa dość pilna, ale będę czekał cierpliwie. Najważniejsze, żeby udało się coś z tym zrobić, nie po to wydałem tyle Euro, żeby nie działało.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: AldiTalk - nie może odnaleźć modemu

Post autor: key »

Zobacz w menadzerze urzadzen, czy jest zainstalowany modem. W polu "Status" zmienia sie cos?
Nie pomagam na PW.
^Krzysiek

W menadzerze urzadzen modem jest wykryty.
Obrazek

W polu status komunikaty zmieniaja sie. Zrzuty w kolejnosci wyswietlania:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Otworz porty com modemu i zobacz jaka jest reakcja na "ATH".

Zmien porty com modemu na 3/4.

Jak nie pomoze wypronuj <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>.
Nie pomagam na PW.
^Krzysiek

key pisze:Otworz porty com modemu i zobacz jaka jest reakcja na "ATH".

Zmien porty com modemu na 3/4.
Nie jestem informatykiem, nie bardzo rozumiem o co chodzi - dlatego od razu lepiej sprawdzę tamten program.

EDIT
którego nie kumam bardziej, a mój 51 letni ojciec nie ogarnie już na pewno..
key
*Mistrz bezprzewodowy*

^Krzysiek pisze:nie bardzo rozumiem o co chodzi

W menadzerze prawy przycisk na porcie modemu -> wlasciwosci i zmienasz z 28 na 3. To samo z 29. Nie jestem pewien czy dashboard aldika szuka tak wysoko.
Nie pomagam na PW.
^Krzysiek

Obrazek

Wyskakuje od razu po uruchomieniu programu.

EDIT
po uruchomieniu programu Blueconnect prosi o PIN. Podaję ten od niemieckiej karty i program znajduje modem. Wynajduje UMTS ERA (Roaming). Czyli w Niemczech powinno wszystko działać. W opcjach jest "Limit ilości" czyli mam to rozumieć, jako uruchomienie internetu na dobę/tydzień/miesiąc?

Więc pozostaje kwestia doładowywań konta, w niemieckim programie z tego co jest napisane w instrukcji, wpisuje się kod na doładowanie w opcjach i konto zostaje zasilone.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Stawiam na to ze E122 nie jest obslugiwany przez dashboard aldika. Mozesz jeszcze wylaczyc pin przy pomocy telefonu i zobaczyc czy pomoze.

Doladowac mozesz dzwonic na 1155.
Nie pomagam na PW.
^Krzysiek

key pisze:Mozesz jeszcze wylaczyc pin przy pomocy telefonu i zobaczyc czy pomoze.
Nie pomogło.
key pisze:Doladowac mozesz dzwonic na 1155.
Ojciec nie zna języka niemieckiego. Nie da się doładować kupując doładowanie i wpisując kod w telefonie? Tak jak to się typowo robi z telefonami na kartę.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Powinno byc napisane na talonie doladowywujacym cos w stylu: *103*kod#<sluchawka>
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ