Problem z modemem Option Icon 3g

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
acid641

Problem z modemem Option Icon 3g

Post autor: acid641 »

Mam pewien problem. Od niedawna jestem podłączony do netu przez modem
USB Option Icon 3G w Iplusie. Mam zainstalowaną aplikację Iplus
Manager, net chodzi w miarę sprawnie, ale jest 1 problem. Otóż gdy mam
podłączony modem do portu USB (modem podłączony do kompa
stacjonarnego) i próbuję załadować Windows wtedy ładowanie blokuje
się. Dopiero gdy wyciągnę wtyczkę z modemu ładowanie systemu przebiega
dalej. Co może być tego przyczyną?
System przestaje się ładować gdy przychodzi mu odczytać wartość pamięci RAM - właśnie wtedy się blokuje.
Co do ustawień w biosie: mam ustawione by system ładował się tylko z HDD;
W opcjach Integarted Peripherals jako enabled mam ustawione:
*USB Controller (przy ustawieniu 'disabled' system się ładuje, ale USB w ogóle wtedy nie działa),
*USB 2.0 Controller (przy disabled system i tak się nie ładuje)
*USb Mouse Support (przy disabled nic się nie zmienia)...
Aktualizowałem sterowniki USB, sprawdzałem też wszystkie gniazda USB.
Proszę o pomoc!
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Re: Problem z modemem Option Icon 3g

Post autor: Fanta »

Spróbij na początek u kogoś innego, zobacz jak jest, czy tak samo jak u Ciebie, czy może jest dobrze, możliwe że modem jest uszkodzony, powodów może być dużo...
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Skoro to już kolejny wątek z podobnym problemem, to myślę, że jest to wina modemu właśnie. Kolega @acid641 myli zasadniczo pojęcia. Z tego co zrozumiałem, komputer nie uruchamia się i nie przechodzi testów POST, NA TYM ETAPIE NIE MA MOWY O ŁADOWANIU WINDOWSA! Należy oczywiście sprawdzić czy taki błąd występuje w każdej konfiguracji sprzętu (płyta+procesor). Wyczytałem, że problem występuje przy procesorach Core 2 Duo. Pytanie czy podobnie jest w przypadku zwykłych Pentium 4 lub Pentium D. Sądzę jednak, że jest wi na 99% wina błędnie rozpoznawanego przez BIOS modemu. Jeśli można, zaktualizować najlepiej BIOS, ew. zmienić firmware modemu.
acid641

option icon

Problem występuje nie tylko przy procesorach Core2Duo- mam zwykłego Celerona...
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Ciekawe, trzebaby sprawdzić jeszcze na innych CPU (np. Pentium 4, Pentium D, coś zrodziny AMD). Jeśli problem będzie się nieustannie powtarzał, myślę, że trzeba oddać modem do serwisu tudzież skontaktować się z Optionem wysyłając im maila z opisem problemu.
acid641

option icon

U kumpla na AMD chodzi bez zarzutu! Do serwisu modemu chyba nie ma sensu oddawać-1 z forumowiczów ma podobny problem, poszedł do serwisu i tam sprawdzili że wszystko jest OK...
Czy pomógłby HUB?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: option icon

Post autor: Jaco »

acid641 pisze:Czy pomógłby HUB?
Może pomoże ale z własnym zasilaniem.Ktoś na forum pisał że zakupił taki i problem zniknął ale do jakiego modemu już nie pamiętam.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Wynikałoby zatem, że błędne działanie modemu może być spowodowane zbyt słabym zasilaniem podawanym na port USB w wyniku czego komputer "głupieje". Ja osobiście mam podobny choć nieco odmienny problem. Kiedy uruchamiam laptopa i mam doń podłączony dysk na USB, komputer nie przechodzi testów POST tylko się zawiesza. Kiedy natomiast odłączę dysk i ponownie uruchomię, wszystko działa jak trzeba. Myślę więc, że hub z zasilaczem mógłby rozwiązać problem.
acid641

Spróbuję zatem z tym HUBem. Dziekuję za poradę. Ogólnie uważam za chamstwo, iż w momencie zakupu nie informuje sie klienta o możliwości takich problemów. Niebardzo chce mi sie wierzyć, iż producent jest nieświadomy takiego stanu rzeczy...
pytek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: pytek »

Witam, mam ten sam problem kiedyś już pisałem na forum:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=4589&highlight=
i nie otrzymałem pomocy.
Nie mam pojęcia co może być przyczyną tego że komp się normalnie nie uruchamia.

Pozdrawiam
Unix
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Unix »

Witam,

mam ten sam problem, po instalacji jak wylacze komputer to windows XP w polowie ladowania sie wiesza, dopiero w trybie "ostatnie dzialajace ustawienie" sie laduje. Malo tego, po zaladowaniu windowsa nie wykrywa mi modemu (OPTION ICON), ale za to wykrywa nowy sprzet typu "data interface" i probuje instalowac jakies dziwne sterowniki ktorych <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie mam! Chora akcja. Gdy wylacze i wlacze modem wykrywa go ale probuje instalowac "data interface" a powinno pisac "wykryto nowy dysk". <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> obczailem ze mozna to obejsc poprzez odinstalowanie programu Blue Connect, i w tej samej sesji Windows'a odlaczyc i podlaczyc modem, wtedy go wykrywa i mozna ponownie zainstalowac Blue Connect'a, ale gdy tylko zgasze komputer cala historia sie powtarza! DRAMAT!

Pierwsze co planuje zrobic to zainstalowac oryginalne sterowniki do plyty glownej zamiast tych z Windows, jesli nie pomoze to uderzam do salonu ERY zeby zmienic modem na inny model.
acid641

Zaopatrzyłem się w końcu w HUBa z zasilaniem. Nic to nie dało...
cysio
Stały użytkownik forum

Post autor: cysio »

Mi na intel core duo (nie core2duo) dzialal bez problemu. No chyba ze odlaczylem go jak bylo polaczenie z internetem w tedy bluescreen. Teraz mam xu870 i tez dziala bez problemu.
ODPOWIEDZ