Problem z modemem Option Icon 3g
Moderator: Moderatorzy
Problem z modemem Option Icon 3g
Mam pewien problem. Od niedawna jestem podłączony do netu przez modem
USB Option Icon 3G w Iplusie. Mam zainstalowaną aplikację Iplus
Manager, net chodzi w miarę sprawnie, ale jest 1 problem. Otóż gdy mam
podłączony modem do portu USB (modem podłączony do kompa
stacjonarnego) i próbuję załadować Windows wtedy ładowanie blokuje
się. Dopiero gdy wyciągnę wtyczkę z modemu ładowanie systemu przebiega
dalej. Co może być tego przyczyną?
System przestaje się ładować gdy przychodzi mu odczytać wartość pamięci RAM - właśnie wtedy się blokuje.
Co do ustawień w biosie: mam ustawione by system ładował się tylko z HDD;
W opcjach Integarted Peripherals jako enabled mam ustawione:
*USB Controller (przy ustawieniu 'disabled' system się ładuje, ale USB w ogóle wtedy nie działa),
*USB 2.0 Controller (przy disabled system i tak się nie ładuje)
*USb Mouse Support (przy disabled nic się nie zmienia)...
Aktualizowałem sterowniki USB, sprawdzałem też wszystkie gniazda USB.
Proszę o pomoc!
USB Option Icon 3G w Iplusie. Mam zainstalowaną aplikację Iplus
Manager, net chodzi w miarę sprawnie, ale jest 1 problem. Otóż gdy mam
podłączony modem do portu USB (modem podłączony do kompa
stacjonarnego) i próbuję załadować Windows wtedy ładowanie blokuje
się. Dopiero gdy wyciągnę wtyczkę z modemu ładowanie systemu przebiega
dalej. Co może być tego przyczyną?
System przestaje się ładować gdy przychodzi mu odczytać wartość pamięci RAM - właśnie wtedy się blokuje.
Co do ustawień w biosie: mam ustawione by system ładował się tylko z HDD;
W opcjach Integarted Peripherals jako enabled mam ustawione:
*USB Controller (przy ustawieniu 'disabled' system się ładuje, ale USB w ogóle wtedy nie działa),
*USB 2.0 Controller (przy disabled system i tak się nie ładuje)
*USb Mouse Support (przy disabled nic się nie zmienia)...
Aktualizowałem sterowniki USB, sprawdzałem też wszystkie gniazda USB.
Proszę o pomoc!
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Problem z modemem Option Icon 3g
Spróbij na początek u kogoś innego, zobacz jak jest, czy tak samo jak u Ciebie, czy może jest dobrze, możliwe że modem jest uszkodzony, powodów może być dużo...
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Skoro to już kolejny wątek z podobnym problemem, to myślę, że jest to wina modemu właśnie. Kolega @acid641 myli zasadniczo pojęcia. Z tego co zrozumiałem, komputer nie uruchamia się i nie przechodzi testów POST, NA TYM ETAPIE NIE MA MOWY O ŁADOWANIU WINDOWSA! Należy oczywiście sprawdzić czy taki błąd występuje w każdej konfiguracji sprzętu (płyta+procesor). Wyczytałem, że problem występuje przy procesorach Core 2 Duo. Pytanie czy podobnie jest w przypadku zwykłych Pentium 4 lub Pentium D. Sądzę jednak, że jest wi na 99% wina błędnie rozpoznawanego przez BIOS modemu. Jeśli można, zaktualizować najlepiej BIOS, ew. zmienić firmware modemu.
option icon
Problem występuje nie tylko przy procesorach Core2Duo- mam zwykłego Celerona...
-
Ciekawe, trzebaby sprawdzić jeszcze na innych CPU (np. Pentium 4, Pentium D, coś zrodziny AMD). Jeśli problem będzie się nieustannie powtarzał, myślę, że trzeba oddać modem do serwisu tudzież skontaktować się z Optionem wysyłając im maila z opisem problemu.
option icon
U kumpla na AMD chodzi bez zarzutu! Do serwisu modemu chyba nie ma sensu oddawać-1 z forumowiczów ma podobny problem, poszedł do serwisu i tam sprawdzili że wszystko jest OK...
Czy pomógłby HUB?
Czy pomógłby HUB?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: option icon
Może pomoże ale z własnym zasilaniem.Ktoś na forum pisał że zakupił taki i problem zniknął ale do jakiego modemu już nie pamiętam.acid641 pisze:Czy pomógłby HUB?
-
Wynikałoby zatem, że błędne działanie modemu może być spowodowane zbyt słabym zasilaniem podawanym na port USB w wyniku czego komputer "głupieje". Ja osobiście mam podobny choć nieco odmienny problem. Kiedy uruchamiam laptopa i mam doń podłączony dysk na USB, komputer nie przechodzi testów POST tylko się zawiesza. Kiedy natomiast odłączę dysk i ponownie uruchomię, wszystko działa jak trzeba. Myślę więc, że hub z zasilaczem mógłby rozwiązać problem.
Spróbuję zatem z tym HUBem. Dziekuję za poradę. Ogólnie uważam za chamstwo, iż w momencie zakupu nie informuje sie klienta o możliwości takich problemów. Niebardzo chce mi sie wierzyć, iż producent jest nieświadomy takiego stanu rzeczy...
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam, mam ten sam problem kiedyś już pisałem na forum:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=4589&highlight=
i nie otrzymałem pomocy.
Nie mam pojęcia co może być przyczyną tego że komp się normalnie nie uruchamia.
Pozdrawiam
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=4589&highlight=
i nie otrzymałem pomocy.
Nie mam pojęcia co może być przyczyną tego że komp się normalnie nie uruchamia.
Pozdrawiam
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam,
mam ten sam problem, po instalacji jak wylacze komputer to windows XP w polowie ladowania sie wiesza, dopiero w trybie "ostatnie dzialajace ustawienie" sie laduje. Malo tego, po zaladowaniu windowsa nie wykrywa mi modemu (OPTION ICON), ale za to wykrywa nowy sprzet typu "data interface" i probuje instalowac jakies dziwne sterowniki ktorych <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie mam! Chora akcja. Gdy wylacze i wlacze modem wykrywa go ale probuje instalowac "data interface" a powinno pisac "wykryto nowy dysk". <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> obczailem ze mozna to obejsc poprzez odinstalowanie programu Blue Connect, i w tej samej sesji Windows'a odlaczyc i podlaczyc modem, wtedy go wykrywa i mozna ponownie zainstalowac Blue Connect'a, ale gdy tylko zgasze komputer cala historia sie powtarza! DRAMAT!
Pierwsze co planuje zrobic to zainstalowac oryginalne sterowniki do plyty glownej zamiast tych z Windows, jesli nie pomoze to uderzam do salonu ERY zeby zmienic modem na inny model.
mam ten sam problem, po instalacji jak wylacze komputer to windows XP w polowie ladowania sie wiesza, dopiero w trybie "ostatnie dzialajace ustawienie" sie laduje. Malo tego, po zaladowaniu windowsa nie wykrywa mi modemu (OPTION ICON), ale za to wykrywa nowy sprzet typu "data interface" i probuje instalowac jakies dziwne sterowniki ktorych <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie mam! Chora akcja. Gdy wylacze i wlacze modem wykrywa go ale probuje instalowac "data interface" a powinno pisac "wykryto nowy dysk". <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> obczailem ze mozna to obejsc poprzez odinstalowanie programu Blue Connect, i w tej samej sesji Windows'a odlaczyc i podlaczyc modem, wtedy go wykrywa i mozna ponownie zainstalowac Blue Connect'a, ale gdy tylko zgasze komputer cala historia sie powtarza! DRAMAT!
Pierwsze co planuje zrobic to zainstalowac oryginalne sterowniki do plyty glownej zamiast tych z Windows, jesli nie pomoze to uderzam do salonu ERY zeby zmienic modem na inny model.
Zaopatrzyłem się w końcu w HUBa z zasilaniem. Nic to nie dało...
-
- Stały użytkownik forum
Mi na intel core duo (nie core2duo) dzialal bez problemu. No chyba ze odlaczylem go jak bylo polaczenie z internetem w tedy bluescreen. Teraz mam xu870 i tez dziala bez problemu.