BES i źle naliczane szczęśliwe godziny

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Khalbar
Specjalista bezprzewodowy-junior

BES i źle naliczane szczęśliwe godziny

Post autor: Khalbar »

Witam, niedawno przesiadłem się z INternet dla firm pro na Businnes ES
zamówionym przez internet z 10GB limitu i nielimitowanym transferem w godzinach od 00 do 08 :00.

Po przyjściu ostatniego rachunku zauważylem, że coś sie nie zgadza z naliczaniem tych szczęsliwych godzin mianowicie:
Przeważnie korzystam z komputera od 16:00 godziny do jak wyjdzie :),wiedząc że mam ten nielimitowany transfer to pliki większe ( od 100/200 MB)zgrywam od dwunastej, pierwszej w nocy

Jakież mnie zdziwienie ogarnęło kiedy na rachunku zobaczyłem że pliki po 100 i 350 MB naliczone zostały na godzinę 10:00 /12:00 kiedy obowiązją limity
jak również na 18:00 i takie a w godzinach szczęśliwych nie mam przeważnie żadnych danych zgrywanych jak to możliwe.

miedzy 9 a 14/15 nie korzystamz kompa więc te transfery są nie możliwe dodatkowo powiem że, rachunek jest za poprzedni miesiąc a w technologi CDMA nie miałem możliwości rozwinąć prędkości pozwalających osiągnąć 350 MB w godzinę ?

W tym miesiącu limit 10 GB właśnie mi się zakończył (przesiadłem się na HSPA/UMTSod 2/3 maja) ale nadal większe pliki zciągałem w nocy od pierwszej i poźniej (dzisiaj miedzy 01-07
zgrywałem 3,8GB co spowodowało zakończenie mojego limitu 10 GB).

Dzwoniłem do orange i reklamuję to właśnie bo to jest coś nie halo !!!
Zobaczymy jak rozpatrzą reklamację.
Mieliście takie przypadki ?
Okres rozliczeniowy przypada mi na 16-ego.
Huawei E3372 + Dovado Tiny + 2x Antena Panel Max 15 dBi (Lte Play) było
Huawei B618s-22d + 2x Antena ATK 504
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Re: BES i źle naliczane szczęśliwe godziny

Post autor: ryba825 »

Masz włączony VPN?
Khalbar

Co to jest jak to wyłączyć i gdzie to znajdę ?
w ustawieniach Routera czy Windowsa (kreatorze połączeń sieciowych ) ?
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

VPN jest to zewnętrzne IP, jeśli nie wykupiłeś, to go nie masz.
Khalbar pisze: Businnes ES
Daj link to tej taryfy, bo nie kojarzę.
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

A w ogóle aktywowałeś Szczęśliwe Godziny? Ta usługa nie jest aktywowana z automatu. Trzeba zrobić to samemu.
Khalbar

Tak z tego co jest na stronie to sługa jest aktywna

Sprawdziłem ostatnie połączenia na stronie w orange i wychodzi na to że dzisiejszy transfer 4 GB od godziny 2 w nocy do 6-7 zakfalifikowało mi na godzinę 22:20 dnia wczorajszego

Nie wiem o co chodzi z tym

A jeśli chodzi o VPN to raczej nie mam odpalonej tej opcji chyba że standartowe połączenie domowe w Windows 7 odpala się jako VPN.

Bussines Everywhere Standard w skrócie BES było kiedyś teraz to jest znazwy nieiwem ale Nowy BE za 54 złote czy coś takiego
zygzak73
Stały użytkownik forum

Post autor: zygzak73 »

Miałem przeboje ze "szczęśliwymi godzinami" OF. Na samym początku po aktywowaniu dość duży transfer nie został naliczony. Reklamacja telefoniczna skutkowała standardowym zlaniem klienta "nie stwierdzono błędu w naliczaniu transferu". Ale miałem ciężki do odparcia argument - wg billingu godzina rozpoczęcia połączenia 23:50 i... 1,5GB transferu. I wg infolinii 1,5GB ściągnąłem w 10min po HSDPA ( 2-3Mb/s max ) :rotfl: Dopiero reklamacja pisemna przyniosła skutek, zwrócono transfer + bonus.
Khalbar

U mnie to trochę inny problem bo w ogóle te szczęśliwe godziny są jakoś z niczego naliczane !!

W zestawieniu połączeń mam w ogóle inne godziny niż te w których korzystam z komputera i te w których ściągam dane, 390 MB o godzinie 10 rano ? kto kiedy jak ? w ogóle nie przypominam sobie tych transferów bo ich nie było nie było
Takich przykładów w tym zestawieniu jest mnóstwo dlatego będe z nimi walczył i ten ostatni który mi zwolnił cały internet (przekroczył limit) od 2 do 6 rano zgrywałem 4 GB i to na milon procent a w zestawieniu mam 22:20 to jest coś nie halo

a i pytanie czy po limicie usługa szczęśliwych godzin nie jest aktywna ? bo po 12 nic się nie zmieniło mam dalej 0.06 kB downloadu

[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2011-07-13, 12:32 ]
Khalbar, opanuj trochę swój język :nienie: Tu nie podwórko!
Ostatnio zmieniony 2011-07-13, 11:31 przez Khalbar, łącznie zmieniany 1 raz.
zygzak73
Stały użytkownik forum

Post autor: zygzak73 »

Z tego co ustaliłem na swój użytek przy tej reklamacji, godziny podawane na billingu to godzina zainicjowania połączenia. Robiłem wiele testów i właściwie nie było odstępstwa od tej reguły.
"Szczęśliwe godziny" teoretycznie powinny się automatycznie naliczać ( czyli nie taryfikować połączenia ) od 0:00 bez potrzeby reinicjowania połączenia, ale ja zawsze na wszelki wypadek rozłączam i łączę ponownie, choćby po to żeby na billingu było wyraźnie widać.
O ile wiem po limicie szczęśliwe godziny nie działają.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

zygzak73 pisze:Z tego co ustaliłem na swój użytek przy tej reklamacji, godziny podawane na billingu to godzina zainicjowania połączenia.
Tak jest zawsze, na bilingu jest pokazana godzina, o której się połączyliśmy.
zygzak73 pisze:ale ja zawsze na wszelki wypadek rozłączam i łączę ponownie, choćby po to żeby na billingu było wyraźnie widać.
I to jest najlepsza metoda, aby być pewnym.
Khalbar

Z tego co kojażę to właśnie tak zrobiłem bo to był specjalny test na sprawdzenie czy te szczęśliwe godziny działają poprawnie. Około godziny 0:00 na wszelki wypadek restartowałem komputer na 100% oraz modem/router (tu nie jestem pewny) ,

Z drugiej strony powinno to odliczać co godzinę a nie naliczać od momentu podłączenia się ?

A kolejny przykład, to ten z godziny 10 rano, że jest tam ściągnięte około 390 MB a tak naprawdę nie było mnie w tym czasie przy komputerze ani nie był odpalony tylko router działał ? Jak to wyjaśnić ? Później są jeszcze połączenia w tym dniu, ale dopiero od godziny 15/16 opalam komputer :

Zobaczymy co powiedzą w rekalmancji na razie cierpliwie czekam !
Khalbar

Dzwonili z reklamacji :P

Niestety nie mają podstaw do rozpatrzenia reklamacji bo u nich działa wszystko w porządku :)

Sprawdzimy jeszcze to w krótce czy reset modemu po 00:00 poskutkuje jak nie to jedziem z sądem !
ODPOWIEDZ