E-220 kiepski zasięg? odłącza modem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
niespokojny1
Początkujący użytkownik forum

E-220 kiepski zasięg? odłącza modem

Post autor: niespokojny1 »

Witam.
Jestem nowym użytkownikiem forum.
Chciałbym Państwa prosić o radę w sprawie modemu Huawei E220.
Otóż używam programu TopNetInfo do łączenia z internetem.
Modem działa sprawnie w zakresie HSDPA oraz jak teraz zauważyłem UMTS (przy połączeniu zasięg wskazywał HSDPA dopiero teraz sprawdziłem i działa na UMTS).
Sprawa polega na tym, że nie zawsze mam zasięg HSDPA/UMTS a modem łączy się tylko z taką częstotliwością.
Gdy mam zasięg EDGE oraz GPRS modem odłącza i podłącza do komputera co kilka sekund uniemożliwiając połączenie z internetem. ( w fazie rejestracja komputera w sieci) wywalając najczęściej błąd 619.
Dziś zrobiłem akutalizacje oprogramowania ze strony Plusa. Modem był zakupiony w sieci PLUS.
Nie posiada sim locka. Używam go z kartą sim Oragne Free na kartę.
Czy da się coś zrobić aby można się było łączyć w każdej chwili w zasięgu EDGE/GPRS?
Jak napisałem nie zawsze mam zasięg UMTS/HSDPA i nie mogę się połączyć.
Jeśli już nawiąże połączenie to działa wszystko dobrze z elegancką prędkością, ale nagle po xx czasie zrywa połącznie i potem już nie mogę sie zalogować przez jakiś czas.
Do tej pory korzystałem z mobilnego internetu różnych operatorów ale jako modem służył mi Sony Ericsson k310i (GPRS) oraz Samsung D900i (EDGE) więc nie mam doświadczenia w kwestii modemu Huawei.
Modem dostałem wczoraj. Był używany i od nowości użytkownik narzekał na kiepski zasięg z Plusa itd więc zainwestował w inny modem.
Drodzy forumowicze doradzcie coś.
Pozdrawiam.

Ps. dziś mam zamiar kupić starter z PLAY i przejść na ofertę Nowy Play Online. Zobacze jak tam będzie z zasięgiem ponieważ i tak Play ma korzystniejszą ofertę cenową.
Awatar użytkownika
compile
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: E-220 kiepski zasięg? odłącza modem

Post autor: compile »

Ten model ma akurat fest antenę, najlepszą z tych jakie miałem.
Powinieneś mieć podwójny kabel podłącz go nim, wywalanie może świadczyć o słabym zasilanie, ale nie koniecznie.
Mój zakończył żywot, bo się w kółko resetował. Nie zdążyłem się nawet połączyć. Działo się tak tylko po włożeniu sim.
niespokojny1
Początkujący użytkownik forum

Post autor: niespokojny1 »

Witam ponownie.
Odziwo po aktualizacji oprogramowania modem działa o wiele lepiej.
Odrazu znajduje zasięg UMTS/HSDPA i nie ma problemów z logowaniem do sieci :)
Niestety z tego co wyczytałem to nie poszaleje na Nowym Play Online ponieważ ten modem nie obsługuje HSPA/+ więc będę musiał zostać przy OFnK.
Dzięki za odpowiedź i temat chyba do zamknięcia.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

niespokojny1 pisze:Dzięki za odpowiedź i temat chyba do zamknięcia.
Jednak na naszym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a> ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
compile
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: compile »

niespokojny1 pisze:HSPA/+ więc będę musiał zostać przy OFnK.
Wcale nie, jeśli nie jesteś w zasięgu umts 900mhz to twój modem będzie działał w playu.
ODPOWIEDZ