nie wyszukuje sieci

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
doraa91
Początkujący użytkownik forum

nie wyszukuje sieci

Post autor: doraa91 »

Witam. Mam laptopa california access FL92. W domu mam internet bezprzewodowy, przy czym działa on na dwóch pozostałych komputerach a na tym laptopie nie. Przełącznik do wyszukiwania sieci jest włączony. Czasem wyszukuje obcą sieć , a czasem żadnej. Orientuje się ktoś o co chodzi ?

[ Dodano: 2011-07-18, 18:01 ]
Dobra, tamto zrobiłam, wyszukuje mi już sieć moją..ale nadal nie mogę się z nią połączyć. Wyskakuje mi komunikat: "System Windows nie może połączyć się z wybraną siecią. Sieć może być poza zasięgiem. Odśwież listę dostępnych sieci i spróbuj połączyć się ponownie." Przy czym zasięg jest pełny ;-/ No i nie wiesz już teraz totalnie o co chodzi;-/ Plisss pomóżcie :-(
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: nie wyszukuje sieci

Post autor: Jaco »

Czy z inną możesz się połączyć?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

doraa91 pisze: Orientuje się ktoś o co chodzi ?
Zmien kanal.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

doraa91 pisze:System Windows nie może połączyć się z wybraną siecią. Sieć może być poza zasięgiem.
Jaki model routera? Jaka wersja systemu Windows?
Możliwe przyczyny:
(1) Na routerze włączone jest filtrowanie MAC a adresu MAC twojej karty nie ma na liście.
Wejdź w ustawienia routera i wyłącz filtrowanie MAC.

(2) Sieć wymaga szyfrowania WPA2 a twój laptop nie ma zainstalowanego ServicePack3.
Wejdź w ustawienia routera i obniż uwierzytelnianie do WPA zamiast WPA2.
doraa91

Nie mogę się połączyć z żadną siecią z tego komputera. Model routera: SpeedTouch 608WL . Wersja systemu: Windows XP Home Edition.
A jest możliwe że na komputerze jest zablokowane łączenie się ? Jeśli tak to jak to odblokować... ?

filtrowanie MAC nie jest włączone, ponieważ na innym komputerze od razu po wpisaniu hasła łączy się.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

doraa91 pisze:filtrowanie MAC nie jest włączone, ponieważ na innym komputerze od razu po wpisaniu hasła łączy się.
To nie jest na to dowód ponieważ adresy MAC kart pozostałych komputerów mogą być obecne na liście MAC w routerze. Dlatego musisz zobaczyć w ustawieniach routera. Na komputerze, z ktorego działa połączenie wi-fi, uruchom <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> , odczytaj adres w polu "Brama domyślna" i wklej go w przeglądarkę Firefox - wtedy wejdziesz do menu routera.
doraa91 pisze:Wersja systemu: Windows XP Home Edition.
Uruchom program msinfo32.exe i zobacz w opisie "Wersja" czy ma Service Pack 3.
Jeśli nie ma to - albo zainstaluj SP3 - albo na routerze obniż wersję uwierzytelniania na WPA-PSK.
doraa91

Ale to był obcy komputer, więc jego adres MAC nie mógł być wpisany na router.

Mam SP2 , a tryb zabezpieczeń WPA-PSK.

Czasami mi wyskakuje komunikat że jakaś część karty sieciowej nadal jest nie podłączona, albo że sterowniki nie są zainstalowane. Ale wszystkie są zainstalowane no i wszystko jest podłączone ;-/

Dodam że kilka dni temu internet normalnie działał na tym laptopie.
ODPOWIEDZ