nie wyszukuje sieci
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
nie wyszukuje sieci
Witam. Mam laptopa california access FL92. W domu mam internet bezprzewodowy, przy czym działa on na dwóch pozostałych komputerach a na tym laptopie nie. Przełącznik do wyszukiwania sieci jest włączony. Czasem wyszukuje obcą sieć , a czasem żadnej. Orientuje się ktoś o co chodzi ?
[ Dodano: 2011-07-18, 18:01 ]
Dobra, tamto zrobiłam, wyszukuje mi już sieć moją..ale nadal nie mogę się z nią połączyć. Wyskakuje mi komunikat: "System Windows nie może połączyć się z wybraną siecią. Sieć może być poza zasięgiem. Odśwież listę dostępnych sieci i spróbuj połączyć się ponownie." Przy czym zasięg jest pełny ;-/ No i nie wiesz już teraz totalnie o co chodzi;-/ Plisss pomóżcie :-(
[ Dodano: 2011-07-18, 18:01 ]
Dobra, tamto zrobiłam, wyszukuje mi już sieć moją..ale nadal nie mogę się z nią połączyć. Wyskakuje mi komunikat: "System Windows nie może połączyć się z wybraną siecią. Sieć może być poza zasięgiem. Odśwież listę dostępnych sieci i spróbuj połączyć się ponownie." Przy czym zasięg jest pełny ;-/ No i nie wiesz już teraz totalnie o co chodzi;-/ Plisss pomóżcie :-(
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: nie wyszukuje sieci
Czy z inną możesz się połączyć?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zmien kanal.doraa91 pisze: Orientuje się ktoś o co chodzi ?
Nie pomagam na PW.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Jaki model routera? Jaka wersja systemu Windows?doraa91 pisze:System Windows nie może połączyć się z wybraną siecią. Sieć może być poza zasięgiem.
Możliwe przyczyny:
(1) Na routerze włączone jest filtrowanie MAC a adresu MAC twojej karty nie ma na liście.
Wejdź w ustawienia routera i wyłącz filtrowanie MAC.
(2) Sieć wymaga szyfrowania WPA2 a twój laptop nie ma zainstalowanego ServicePack3.
Wejdź w ustawienia routera i obniż uwierzytelnianie do WPA zamiast WPA2.
-
Nie mogę się połączyć z żadną siecią z tego komputera. Model routera: SpeedTouch 608WL . Wersja systemu: Windows XP Home Edition.
A jest możliwe że na komputerze jest zablokowane łączenie się ? Jeśli tak to jak to odblokować... ?
filtrowanie MAC nie jest włączone, ponieważ na innym komputerze od razu po wpisaniu hasła łączy się.
A jest możliwe że na komputerze jest zablokowane łączenie się ? Jeśli tak to jak to odblokować... ?
filtrowanie MAC nie jest włączone, ponieważ na innym komputerze od razu po wpisaniu hasła łączy się.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
To nie jest na to dowód ponieważ adresy MAC kart pozostałych komputerów mogą być obecne na liście MAC w routerze. Dlatego musisz zobaczyć w ustawieniach routera. Na komputerze, z ktorego działa połączenie wi-fi, uruchom <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> , odczytaj adres w polu "Brama domyślna" i wklej go w przeglądarkę Firefox - wtedy wejdziesz do menu routera.doraa91 pisze:filtrowanie MAC nie jest włączone, ponieważ na innym komputerze od razu po wpisaniu hasła łączy się.
Uruchom program msinfo32.exe i zobacz w opisie "Wersja" czy ma Service Pack 3.doraa91 pisze:Wersja systemu: Windows XP Home Edition.
Jeśli nie ma to - albo zainstaluj SP3 - albo na routerze obniż wersję uwierzytelniania na WPA-PSK.
-
Ale to był obcy komputer, więc jego adres MAC nie mógł być wpisany na router.
Mam SP2 , a tryb zabezpieczeń WPA-PSK.
Czasami mi wyskakuje komunikat że jakaś część karty sieciowej nadal jest nie podłączona, albo że sterowniki nie są zainstalowane. Ale wszystkie są zainstalowane no i wszystko jest podłączone ;-/
Dodam że kilka dni temu internet normalnie działał na tym laptopie.
Mam SP2 , a tryb zabezpieczeń WPA-PSK.
Czasami mi wyskakuje komunikat że jakaś część karty sieciowej nadal jest nie podłączona, albo że sterowniki nie są zainstalowane. Ale wszystkie są zainstalowane no i wszystko jest podłączone ;-/
Dodam że kilka dni temu internet normalnie działał na tym laptopie.