Problem z zasięgiem Orange z użyciem wzmacniacza
Moderator: Moderatorzy
- prvbox
- Początkujący użytkownik forum
Problem z zasięgiem Orange z użyciem wzmacniacza
Witam wszystkich,
Jestem tu nowy i chciałbym się zapytać Was o poradę.
Próbuję polepszyć sygnał sieci Orange (EDGE) z BTS'a oddalonego o 6,7 km ode mnie w linii prostej bez większych przeszkód. Zakupiłem następujący zestaw:
Wzmacniacz AT-800 z anteną zewnętrzną 13,5dBi
Na parterze antena 5 dBi
Na 1-szym piętrze antena 3dBi
Na zewnątrz antena 9,5dBi
Taka konfiguracja pozwala na jako taką rozmowę telefoniczną (czasem zanikają wyrazy osoby po drugiej stronie), przy czym zasięg wskazuje maks i zmienia się w zależności od położenia telefonu, czasem pojawia mi się zasięg GSM, czasem edge a jeszcze czasem EDGE. Nie wiem czy to dobry zestaw na mój problem, czy może anteny są źle dobrane do częstotliwości? Chciałbym jedynie mieć w miarę dobry sygnał GSM do rozmów i do internetu.
Z internet znowu jest tak, że połączę się z Orange lecz nie jestem w stanie otworzyć żadnej strony. Czy to możliwe, że "coś" wycina mi pasmo downlink (w załączniku zrzut)? Dodam, iż posiadam też usługę Blackberry i maile przychodzą bez problemu, lecz na telefonie też nie otworzę żadnej strony. Era i Plus działają na tym modemie w tym miejscu idealnie.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc...
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-07-18, 16:03 ]
Wycinam załącznik - mapę. Wyjaśnienie poniżej w poście.
Jestem tu nowy i chciałbym się zapytać Was o poradę.
Próbuję polepszyć sygnał sieci Orange (EDGE) z BTS'a oddalonego o 6,7 km ode mnie w linii prostej bez większych przeszkód. Zakupiłem następujący zestaw:
Wzmacniacz AT-800 z anteną zewnętrzną 13,5dBi
Na parterze antena 5 dBi
Na 1-szym piętrze antena 3dBi
Na zewnątrz antena 9,5dBi
Taka konfiguracja pozwala na jako taką rozmowę telefoniczną (czasem zanikają wyrazy osoby po drugiej stronie), przy czym zasięg wskazuje maks i zmienia się w zależności od położenia telefonu, czasem pojawia mi się zasięg GSM, czasem edge a jeszcze czasem EDGE. Nie wiem czy to dobry zestaw na mój problem, czy może anteny są źle dobrane do częstotliwości? Chciałbym jedynie mieć w miarę dobry sygnał GSM do rozmów i do internetu.
Z internet znowu jest tak, że połączę się z Orange lecz nie jestem w stanie otworzyć żadnej strony. Czy to możliwe, że "coś" wycina mi pasmo downlink (w załączniku zrzut)? Dodam, iż posiadam też usługę Blackberry i maile przychodzą bez problemu, lecz na telefonie też nie otworzę żadnej strony. Era i Plus działają na tym modemie w tym miejscu idealnie.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc...
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-07-18, 16:03 ]
Wycinam załącznik - mapę. Wyjaśnienie poniżej w poście.
Ostatnio zmieniony 2011-07-18, 15:02 przez prvbox, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Problem z zasięgiem Orange z użyciem wzmacniacza
prvbox, u nas jest taka zasada, że nie zamieszczamy map jako załącznika do posta.
Podaj linka do mapy (ze wskazaniem miejsca) do jakiegoś serwisu udostępniającego mapy.
Podaj linka do mapy (ze wskazaniem miejsca) do jakiegoś serwisu udostępniającego mapy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- prvbox
Przepraszam - już się poprawiam
Tutaj jest lokalizacja BTS'a.
Załączam też zrzut ekranu z aplikacji od modemu.
Z góry dziękuję za pomoc!

Tutaj jest lokalizacja BTS'a.
Załączam też zrzut ekranu z aplikacji od modemu.
Z góry dziękuję za pomoc!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A to nie jest przypadkiem tak, że najtańsze urządzenia kiepsko radzą sobie z transmisją danych typu GPRS EDGE?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- prvbox
W sumie to zapłaciłem za wszystko ponad 2000 PLN sądząc, że to poprawi jakość połączenia. Karta SIM jest ok gdyż sprawdzałem w innej lokalizacji z tym samym modemem.
Czy taki wzmacniacz może generować nic nie znaczący zasięg? Tzn niby jest ale tak naprawdę to go nie ma?
Z jakiej maksymalnej odległości można łapać sygnał BTSu z taką anteną kierunkową? Może ona coś jeszcze po drodze łapie? W sumie to tak nie wiem do końca czy dobrze ją ukierunkowałem, gdyż jest to spora odległość...
Dzięki za zainteresowanie!
Czy taki wzmacniacz może generować nic nie znaczący zasięg? Tzn niby jest ale tak naprawdę to go nie ma?
Z jakiej maksymalnej odległości można łapać sygnał BTSu z taką anteną kierunkową? Może ona coś jeszcze po drodze łapie? W sumie to tak nie wiem do końca czy dobrze ją ukierunkowałem, gdyż jest to spora odległość...
Dzięki za zainteresowanie!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie wydaje mi się żeby tak mogło być. Poza tym rozmowy telefoniczne przeprowadzasz w miarę bez problemów, więc jakiś tam zasięg masz.prvbox pisze:Czy taki wzmacniacz może generować nic nie znaczący zasięg?
Do stacji GSM można się logować z odległości maksymalnie 35km.prvbox pisze:Z jakiej maksymalnej odległości można łapać sygnał BTSu z taką anteną kierunkową?
A co wskazuje <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> po zalogowaniu do sieci modemu? Wskazuje poprawny LAC oraz CID?prvbox pisze:Może ona coś jeszcze po drodze łapie?
W internecie wyszukałem, że wzmacniacz ma wskaźnik zasięgu ustawić musisz antenę tak, aby zasięg na tym wskaźniku był maksymalny. Ewentualnie możesz podpiąć antenę pod modem i <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> ma dokładniejszy wskaźnik przeznaczony specjalnie do celów dokładnego ustawiania anten.prvbox pisze:W sumie to tak nie wiem do końca czy dobrze ją ukierunkowałem, gdyż jest to spora odległość...
I tak przeszukałem nieco internet pod kątem możliwości wzmacniacza AT-800 i niestety piszą, że służy on jedynie GSM'owi... To moim zdaniem oznacza, że nie będzie współpracować z transmisją danych GPRS/EDGE. Z tego co wyczytałem, to wersja AT-700 ma taką możliwość. Bo wiem właśnie, że nie każdy repeater ma możliwość przenoszenia transmisji danych.
Ja osobiście jeszcze bym sprawdził czy połączenie CSD uda się. Jest to połączenie naliczane poza abonamentem za czas połączenia. Moim zdaniem jeśli połączenie po CSD uda się, to repeater niestety nie obsługuje pakietowej transmisji danych.
Pozdrawiam YaHooo 

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Przecież warstwa radiowa dla CS i PS jest taka sama.YaHooo pisze: Bo wiem właśnie, że nie każdy repeater ma możliwość przenoszenia transmisji danych.
Na najtańszym chłamie AT-400 testowałem kiedyś EDGE i śmigało.
Mi to wygląda na awarię sieci po prostu.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Aż tak się nie znam. Ale pamiętam, że na forum była poruszana ta sprawa. Ale możliwe, że coś mi się pomyliło, za co przepraszam....Patryk pisze:Przecież warstwa radiowa dla CS i PS jest taka sama.

Pozdrawiam YaHooo 

- prvbox
Dzięki YaHooo i Patryk za informacje.
Sprawdzę to co napisaliście o NetInfo w weekend - jestem jeszcze w Warszawie, wtedy faktycznie porównam LAC i CID. A właśnie - czy te numery powinienem porównywać z listą dostępna na btsearch.pl ? Czy wiecie może co oznaczają numery w nawiasach np. GSM1800 (0471) GSM900 (0471) ?
Mam wskaźnik kolory pomarańczowego - czyli siła sygnału jest umiarkowana (normalna).
Sklep, w którym kupowałem zalecił, abym nie ustawiał anteny na silny sygnał wejściowy (kolor czerwony diody). Podobno może wtedy dojść do jakiegoś zamieszania w eterze - czy to prawda? Czy może powinienem jednak pozostać przy tym 'bezpiecznym' natężeniu?
Czy ma to jakieś znaczenie, jeżeli potrafię znaleźć tego BTSa na mapie na wcześniej wymienionej stronie, ale już przy eksporcie całej listy do Excela lub do pliku CLF takiej stacji nie znajduję? Czy to może o czymś świadczyć?
Dzięki koledzy za pomoc!
Sprawdzę to co napisaliście o NetInfo w weekend - jestem jeszcze w Warszawie, wtedy faktycznie porównam LAC i CID. A właśnie - czy te numery powinienem porównywać z listą dostępna na btsearch.pl ? Czy wiecie może co oznaczają numery w nawiasach np. GSM1800 (0471) GSM900 (0471) ?
Mam wskaźnik kolory pomarańczowego - czyli siła sygnału jest umiarkowana (normalna).
Sklep, w którym kupowałem zalecił, abym nie ustawiał anteny na silny sygnał wejściowy (kolor czerwony diody). Podobno może wtedy dojść do jakiegoś zamieszania w eterze - czy to prawda? Czy może powinienem jednak pozostać przy tym 'bezpiecznym' natężeniu?
Czy ma to jakieś znaczenie, jeżeli potrafię znaleźć tego BTSa na mapie na wcześniej wymienionej stronie, ale już przy eksporcie całej listy do Excela lub do pliku CLF takiej stacji nie znajduję? Czy to może o czymś świadczyć?
Dzięki koledzy za pomoc!
Pójdź dziecię, ja cię programować każę...
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Jeśli stacja jest w bazie btsearch.pl, to wtedy masz punkt odniesienia.prvbox pisze: A właśnie - czy te numery powinienem porównywać z listą dostępna na btsearch.pl ?
[ Dodano: 2011-07-21, 21:50 ]
Station ID, identyfikator danej stacji nadany przez operatora.prvbox pisze:Czy wiecie może co oznaczają numery w nawiasach np. GSM1800 (0471) GSM900 (0471) ?
Z Cell ID nie ma (prawie zawsze) nic wspólnego w Orange.
[ Dodano: 2011-07-21, 21:51 ]
Lektura obowiązkowa: http://mapa.btsearch.pl/info/datasourceprvbox pisze:Czy ma to jakieś znaczenie, jeżeli potrafię znaleźć tego BTSa na mapie na wcześniej wymienionej stronie, ale już przy eksporcie całej listy do Excela lub do pliku CLF takiej stacji nie znajduję? Czy to może o czymś świadczyć?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ja bym spróbował chociaż dla sprawdzenia, czy to nie jest wina złego ustawienia anteny.prvbox pisze:Sklep, w którym kupowałem zalecił, abym nie ustawiał anteny na silny sygnał wejściowy (kolor czerwony diody). Podobno może wtedy dojść do jakiegoś zamieszania w eterze - czy to prawda? Czy może powinienem jednak pozostać przy tym 'bezpiecznym' natężeniu?
Pozdrawiam YaHooo