Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
Awatar użytkownika
M@jkel
Stały użytkownik forum

Re: Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]

Post autor: M@jkel »

Chris-Kr pisze: Jeśli kupisz samochód za 100 tys zł, to staniesz się bogatszy o 100 tys zł, czy uboższy?
Nic się nie zmieni. Miałem 100k zł w pieniądzach, teraz mam 100k zł w samochodzie.
Chris-Kr pisze:A po kupnie Polkomtela, zadłużenie Solorza wzrośnie o 14,3 mld zł ( http://telepolis.pl/news.php?id=22194 ), więc nie sądzę żeby z tego powodu awansował na liście najbogatszych.
Awansuje. Przekonasz się.
Apple iPhone X, Motorola Moto G8 Plus, Xiaomi Redmi Note 12 5G, Huawei E5573, Ubee EVW32C, Ubiquiti UDM-SE, ZTE MU5120
Łączność zapewniają: Orange, Vectra, Play
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

M@jkel pisze:Nic się nie zmieni. Miałem 100k zł w pieniądzach, teraz mam 100k zł w samochodzie.
Zdradź jaki to model, z zerową utratą wartości :rotfl:

[ Dodano: 2011-07-21, 20:30 ]
ryba825 pisze:Troszkę zmian.
Mają informować o stanie realizacji zamówienia via e-mail albo na stronie WWW - ciekawe w jakiej formie - może list szczęśliwców ? :hyhy:
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Odstawy rozmowy na temat stanu finansowego Solorza i skupmy się na UBDI. Ma być poprawa, a jak będzie - wyjdzie w praniu. :)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

ryba825 pisze:Odstawy rozmowy na temat stanu finansowego Solorza i skupmy się na UBDI.
Popieram, bo zrobiło się duże OT!
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

To wracając do meritum spraw: na stronie ze spisem modemów - http://jdtech.pl/2011/06/aero2-zestawie ... dowie.html - opisałem większość urządzeń z listy "rekomendowanych" urządzeń Aero2. Śmiech na sali się potwierdził, ale kilka urządzeń jest/będzie ciekawych, np. Netgear MBR1517 - kompletny router domowy z wbudowanym modułem HSPA+/LTE. Szkoda, że go na razie jeszcze nie ma. Największym śmiechem jest publikacja na tej liście urządzeń, które są gołymi routerami ze złączami USB, które umożliwiają wpięcie modemów przez USB/PCMCIA/ExpressCard. Postaram się jutro jeszcze opisać urządzenia słynnej na cały świat firmy Onda :)
A na poważnie zabrakło mi na ich liście modemu Huawei E398 - także eksperymentalnego, w tworzeniu którego bierze udział właśnie firma Mobyland (a więc i Aero2). Jest to urządzenie 2G/3G/4G, które chciałbym mieć. Niestety jego także jeszcze nie ma rynku.

Poza tym opublikowałem ciekawostki techniczne dotyczące usługi UBDI (i LTE też), głównie w oparciu o odkrycia kolegi ezaq (kudos, podziękowania w źródłach): dotyczące USSD i pul adresów IP (w tej chwili Sferia wydzieliła 510 adresów IP na potrzeby UBDI), a także opisałem potencjalne problemy związane z niedrukowaniem zer w PIN/PUK na kartach SIM UBDI: http://jdtech.pl/2011/07/aero2-ciekawostki.html
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

jakubd pisze:w tej chwili Sferia wydzieliła 510 adresów IP na potrzeby UBDI
Oj raczej góra 508, z końcówką 255 są chyba niedozwolone.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

krystianb, jeżeli chcesz liczyć precyzyjnie, to każdy łączący się z siecią Aero "zjada" 4 adresy IP ze względu na mało wydajne wykorzystanie protokołu PPP, w którym tworzona dla każdego połączenia jest 4-adresowa podsieć: IP dla operatora, IP dla klienta, adres sieci i adres rozgłoszeniowy. Z grubsza zostaje 127 użytkowników zalogowanych na raz. Tego dokładnie nie opisywałem, bo i tak liczba 500 adresów IP jest wystarczająco śmieszna.
Awatar użytkownika
M@jkel
Stały użytkownik forum

Post autor: M@jkel »

Patryk pisze:
Zdradź jaki to model, z zerową utratą wartości :rotfl:
W zasadzie każdy zabytkowy :P
A tak a'propos, o czym takim co się zwie inflacją kolega słyszał?
No ale dobrze, kończmy już tego offtopa.
Apple iPhone X, Motorola Moto G8 Plus, Xiaomi Redmi Note 12 5G, Huawei E5573, Ubee EVW32C, Ubiquiti UDM-SE, ZTE MU5120
Łączność zapewniają: Orange, Vectra, Play
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Prośba do posiadaczy kart SIM Aero2: http://jdtech.pl/2011/07/prosba-do-posi ... aero2.html - na podstawie numerów IMSI próbuję zrobić wykres szybkości rozdawania kart i ocenić, ile mogli ich faktycznie wydać.
czehu
Początkujący użytkownik forum

Post autor: czehu »

Aero2 w końcu podejmuje jakieś działania, jestem ciekaw kiedy nowe punkty mogłyby zacząć normalnie funkcjonować.
Ze strony Aero2
DYSTRYBUCJA KART SIM - NIEODPŁATNY DOSTĘP DO INTERNETU
Aero 2 Sp. z o.o., hurtowym operatorem telekomunikacyjnym, świadczący Bezpłatny Dostępu do Internetu w technologii HSPA+ 900MHz oraz TD-LTE 2500MHz w ramach własnej infrastruktury telekomunikacyjnej na terenie Rzeczypospolitej Polskiej, poszukuje firm zainteresowanych dystrybucją kart SIM do Bezpłatnego Dostępu do Internetu. Zainteresowanych Dystrybutorów oferowanego prosimy zapoznanie się z zapytaniem i wypełnienie poniższego formularza, podpisanie go i przesłanie skanu na adres e-mail [email protected] w terminie do 05 sierpnia 2011r.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

czehu: ja stawiam jednak ważniejsze pytanie: czy to jednak nie jest kolejny etap mydlenia oczu. Pamiętaj, że 5tego sierpnia termin nadsyłania ofert, potem tydzień na ich analizę i co najmniej miesiąc jak nie więcej na wdrożenie. Czyli (o ile jakakolwiek oferta przejdzie) kartę w "salonie na rogu" odbierzesz w połowie września, albo (jak przetarg się nie powiedzie) z punkcie cyfrowego polsatu gdzieś pod koniec roku.
Moja analiza:
http://jdtech.pl/2011/07/aero2-szuka-dy ... t-sim.html
Awatar użytkownika
compile
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: compile »

No pewnie, że tak. Jest przecież sieć dystrybucji CP, ale to może zaburzyć sprzedać abonamentów :D
My tu gadu gadu a 36 miesięcy leci!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

compile pisze:My tu gadu gadu a 36 miesięcy leci!
I tylko o to chodzi.
Zamówień wysłanych po 20-tym realizować nie muszą, bo są kryci ustaleniami z UKE, przetarg zapewne się nie uda bo nie wpłynie żadna oferta bądź każda będzie za droga, i tak dalej, i tak dalej.
Jak dobrze pójdzie to może na święta BN zaczną w sposób sensowny dystrybuować karty :]
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Patryk, kilka donosów do UKE, że Aero2 próbuje obejść warunki koncesji i się pojawi ultimatum: albo w trybie natychmiastowym rozpoczną dystrybucję, albo koncesja :papa: robi.
ezaq

Post autor: ezaq »

Dzisiaj pojawiły się problemy z połączeniem z Aero2 na modemie Huawei E173u-2 z Play. Dodam, że mam "starą" kartę odebraną 27.06.2011. Zaczęło się od tego, że w trakcie połączenia utworzonego w Top_NetInfo modem wylogował się z sieci (2 zielone mignięcia diody) i internet przestał działać. Najciekawsze, że TNI nadal pokazywał trwające połączenie i próba jego zakończenia zawiesiła program. Po ponownym uruchomieniu TNI kliknięcie w połącz spowodowało zalogowanie do sieci i połączenie z internetem. Jednak po chwili bezczynności sytuacja się powtórzyła, tzn. modem się wylogował z sieci. Ponowne próby połączenia skutkowały błędem nr 678. Dodatkowo zauważyłem, że modem z kartą Aero2 podczas ręcznego wyszukiwania sieci nie wykrywał... Aero2. Taka sama sytuacja była na innym egzemplarzu E173u-2. Modem z kartą Playa wykrywał Aero2 bez problemu. Ostatecznie modem jakoś się zalogował do sieci i udało mi się połączyć z internetem. W tle puściłem ping i na razie połączenie jest utrzymywane. Podobno powyższe problemy występują od początku na obecnie wydawanych katach SIM. Możliwe, że wynika to z tego, że operator próbuje egzekwować zapis z regulaminu, który mówi o urządzeniach kategorii 10. Swoją kartę sprawdziłem też w Nokii E63 (tylko UMTS 900) i obecnie zachowuje się ona po staremu, czyli loguje się do sieci i nawiązuje połączenie z internetem.

[ Dodano: 2011-07-31, 15:59 ]
Modem znowu wylogował się z sieci. Tym razem po 55 min. Początkowo modem w ogóle nie logował się do sieci. Próba połączenia w TNI kończyła się niczym (nawet kodu błędu nie było). Próba nawiązania połączenia dial-up kończyła się wspomnianym błędem 678. Po ok. 10 min. i kilku wyjęciach modemu z USB, karta logowała się do sieci, jednak połączenie nadal nie było możliwe. Za którymś razem w końcu się udało. Zajęło mi to ok. 15 min. Poprzednim razem ok. 30 min. Jeśli tak teraz ma wyglądać ta usługa, to będzie ona bezużyteczna.

[ Dodano: 2011-07-31, 18:30 ]
Chyba fałszywy alarm, bo po godzinie 17 problemy ustąpiły.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

A ja dodam, że jest DUŻY problem z nowymi kartami SIM wydawanymi przez Aero2. Są tak kosmicznie skonfigurowane, że wiele modemów nie daje sobie z tym radę i często odmawia nawiązania połączenia. Między innymi nie radzi sobie z tym modem E173u-2, ale np. E169 nie ma z tym problemu. W miarę dostępu do nowych kart i modemów będę raportował co i jak.
Na dzień dzisiejszy muszę powiedzieć, że z usługą UBDI jest ogólnie gorzej niż źle.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

jakubd pisze:W miarę dostępu do nowych kart i modemów będę raportował co i jak.
Czekamy zatem na najnowsze wieści. :ok:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Opisałem problem dość szczegółowo i teraz szukam speca od kart SIM, który potrafiłby wyjaśnić skąd te problemy. W międzyczasie sam szukam informacji.
http://jdtech.pl/2011/08/aero2-ostrzeze ... emami.html
Na dzień dzisiejszy jedynym modemem, który mogę polecić do obsługi nowych kart SIM to E169. Można także zakupić któryś z modemów polecanych przez Aero2, bo wtedy będzie można próbować reklamować działanie usługi w samym Aero2.
gebus12
Stały użytkownik forum

Post autor: gebus12 »

#jakubd widzę, że sie tym głęboko interesujesz.
Nie masz może informacji jak z nowymi kartami radzą sobie telefony z Windows mobile (6.0-6.5)?
Bo byłem gotowy przejechać się do Wawy po kartę albo kogoś poprosić tylko, że moim jedynym urządzeniem U900 jest HTC Diamond. HSDPA cl10 oczywiście brak ale zastanawiałem się czy odpali.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

W sumie nie dziwią mnie coraz większe kłody pod nogami mimo że powinno być coraz łatwiej. W Polsce jesteśmy :]
marioking

Post autor: marioking »

Klody pod nogami to mamy dlatego ze ktos sie dogrzebal ze mozna korzystac z polaczen glosowych, bezplatnie. No i efekt mamy taki ze po lataniu coprawda ich niedopatrzenia modemy z obsluga voice dostaly najwyrazniej po tylku. Bo stary e169 ktory tego nie ma najwyrazniej nie ma takich problemow jak e173u-2.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Szczerze wątpię, że chodzi jedynie o ten jeden przypadek - zwłaszcza, że to błąd operatora, a nie dociekliwego użytkownika. Operator musiał mieć jeszcze jakiś powód.
eaglet
Użytkownik forum

Post autor: eaglet »

Czuję się wywołany do tablicy.
Moje spostrzeżenia są następujące, niestety urządzenie na którym podejmowałem próby połączeń głosowych jest notorycznie rozłączane. Nie wiem czym to jest spowodowane, podejrzewam, że numer IMEI został dodany do pewnej bazy. Drugi wariant, jest taki, że obecnie konfiguracja sieci jest totalnie spie.....a. Na w/w urządzeniu poprzednio jak i teraz miałem zainstalowany netmonitor, który wcześniej nie wykazywał takiego skakania po przekaźnikach. Obecnie obserwuję, że telefon ciągle skacze z jednego na drugi, połączenie czasami trwa tylko kilkanaście sekund i zrywa by po kilkunastu sekundach połączyć się ponownie, stan taki istnieje zarówno przy aktywnej transmisji jak i wtedy gdy jest ona wyłączona. Zaobserwowałem, że jak coś ściągam to rzadziej wyrzuca mnie z sieci.

Jednak po sprawdzeniu jestem bliższy temu, że Areo uprzykrza dostęp urządzeniom o określonym numerze IMEI.
marioking

jakubd pisze:Szczerze wątpię, że chodzi jedynie o ten jeden przypadek - zwłaszcza, że to błąd operatora, a nie dociekliwego użytkownika. Operator musiał mieć jeszcze jakiś powód.
Wiesz tylko gdy jedna osoba podzieli sie na forum swoim osiagniecie przestaje to byc jedyny przypadek. Nie wiadomo czy z kilkadziesiat albo i kilkaset osob potem nie probowalo powielic tego osiagniecia. Jesli numeracja idzie kolejno to wydali juz z ~5000 kart. Co jednej osobie moze ujsc plazem to wiecej juz ciezko przegapic. Nie na darmo problemy sa tylko w sprzetach z voice. Jakos przy tym ich "profesjonalizmie" szczerze watpie ze sami sie okazali tacy zapobiegliw
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

To jest aż taki problem zablokować dostep do voice? Bo z jednej strony mi się wierzyć nie chce, a z drugiej już tyle szopek z Aero2 widziałem że nic mnie już nie zdziwi.
ezaq

Post autor: ezaq »

Dzisiaj dostałem maila z zaproszeniem po odbiór karty SIM. Przelew i formularz wysłany 4 lipca. Przetestuję "nową" kartę w posiadanych przeze mnie urządzeniach i dam znać jak się zachowuje.

[ Dodano: 2011-08-03, 18:01 ]
Pierwsza różnica jaką zauważyłem między "starą" i "nową" kartą SIM to kod PIN, który teraz jest domyślnie włączony. Można go jednak bez problemu wyłączyć.

"Nowa" karta w Huawei E173u-2

Modem loguje się do sieci sygnalizując to pojedynczym mignięciem diody na niebiesko. Top_NetInfo zachowuje się tak samo jak na "starej" karcie z jedną różnicą: nie pokazuje jedynie numerów CID i LAC (MDMA nie ma z tym problemów). Pozostałe parametry są wyświetlane (operator, technologia, IP i moc sygnału). Połączenie z internetem przebiega bez problemów. TNI po zmianie ustawień wznawia połączenie przerwane po 60 minutach.

"Nowa" karta w Nokii E63

Telefon nie pokazuje zasięgu, ani nazwy operatora. Próba ręcznego zalogowania do Aero2 kończy się komunikatem "brak dostępu". Jednak nawiązanie połączenia z internetem przebiega pomyślnie. W trakcie transmisji danych czasami pokazuje się wskaźnik zasięgu (CellTrack91 odczytuje wówczas numery CID i LAC) jednak po chwili znika. Kody USSD nie działają - komunikat "poza zasięgiem sieci". Na "nowych" kartach nie ma menu "Cyfrowy Polsat", które występuje na mojej "starej" karcie.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

jakubd pisze:Prośba do posiadaczy kart SIM Aero2: http://jdtech.pl/2011/07/prosba-do-posi ... aero2.html - na podstawie numerów IMSI próbuję zrobić wykres szybkości rozdawania kart i ocenić, ile mogli ich faktycznie wydać.
Oceniając ilość wydanych kart weź pod uwagę taką ewentualność, że ostatnia cyfra numeru IMSI (a może nawet więcej niż tylko jedna cyfra?) może być liczbą kontrolną!
Krzysztof
marioking

Cwaniaki mieli na starcie uslugi tylko przygotowane 300 kart. Dlatego potem byla ta dwutygodniowa obsuwa, i karty jak sie domyslam nie byly wydawane. Bo numeracja dla starych kart jest bodajze 7000-7300 a potem ~12 lipca zaczeli wydawac z numeracja wzwyz i juz z wlaczonym pinem co oglednie definuje je jako nowe. I od tego czasu niezle im idzie bo na 2 sierpnia ktos pochwalil sie numeracja na poziomie ~13000. Czyli leca gdzies po ~250 kart dziennie, a raczej wiecej bo tu nie uwzgledniam weeekendow.

Ps. Oczywiscie jesli mozna wierzyc kolejnosci, bo troche jenak sporo.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

marioking pisze:Ps. Oczywiscie jesli mozna wierzyc kolejnosci, bo troche jenak sporo.
Mnie też te liczby wydają się zbyt wysokie, bo kto poza telekomunikacyjnymi maniakami wie o uruchomieniu usługi BDI?
Te liczby potwierdzają moje podejrzenia, że ostatnia cyfra jest liczbą kontrolną, czyli że te ilości kart należałoby podzielić przez 10.
Krzysztof
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Mnie też te liczby wydają się zbyt wysokie, bo kto poza telekomunikacyjnymi maniakami wie o uruchomieniu usługi BDI?
Nawet jakby wiedzieli to genialny sposób dystrybucji praktycznie wyklucza rozdawanie masy kart.
Zablokowany