seb-tom pisze:okazało sie że mam 2 nadajniki w odległości ok 2km od siebie i jeśli skieruje na nie antene to zasięg jest w okolicach 2-3 kresek a jeśli skieruje na ten do którego mam ok 7-8km to zasieg mam 4-5 kresek wiec o co tu chodzi....
Pewnie anteny mają różne tilty (nachylenie anten i kąt pod jakim "sieją" sygnałem), ewentualnie masz jakąś przeszkodę przed tym bliższym i tłumi Ci zasięg.
seb-tom pisze:aha i jeśli macie jakiś sposób na porządne ustawienie takiej anteny to chętnie wysłucham bo jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> to ustawiałem kręcąc anteną i patrząc na ilość kresek:)
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> Wchodzisz w Plik -> Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> Komendy AT -> CSQ i tam masz wartość zasięgu.
AT+CSQ
+CSQ:
17,99
OK
Ustawiasz tak, aby wytłuszczona przeze mnie liczba była największa. Tylko modem reaguje z opóźnieniem na kręcenie anteną, więc rób to powoli.
czonek pisze: Ta blado zielona powierzchnia na mapie pomiędzy Szczytnem a Jerutkami, to jest sześc kilometrów jednolitego, wysokiego lasu sosnowego.
Przez taki las to raczej nie ma co się próbować przebijać...