Server ftp z wyjściem "na swiat"

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
piotrino
Użytkownik forum

Server ftp z wyjściem "na swiat"

Post autor: piotrino »

Witam, mam zapytanie dotyczące postawienia servera ftp (Unix). Serwer ftp będzie postawiony w sieci prywatnej pula adresowa to: 192.168.10.0/24. Adres prywatny serwera to:
192.168.10.253 . Teraz mniej więcej jak to zrobić zeby uzytkownik mial dostęp do servera ftp z zewnątrz (czyli z internetu). Bo w sieci prywatnej bez problemu dostep byłby.
1) Czy jesli mam adres prywatny serwera 192.168.10.253 to przekierowuję porty 21,22 na ten adres prywatny w routerze (Natowanie w routerze włączone). No i chciałbym ten adres ip servera połączyć z domeną np. siec.com, żeby wpisywać z zewnątrz ftp.siec.com do połaczenia z serverem. Ale wtedy jak się domyślam bym musiał wykupić domenę do adresu IP (ale nie 192.168.10.253 (prywatnego) , tylko publicznego adresu ?) Jak to wszystko mogę w szybki sposób zrobić....
Chodzi mi o to żebym łaczył się z serwerem ftp z zewnątrz za pomocą komendy ftp.siec.com
2) Jak się domyślam server by musiał mieć stały adres publiczny, bo jak nie ma stałego to wpisuę adres routera publiczny i port zeby połączyc się z serwerem.
Prosiłbym o krótkie objasnienie tego.
pozdrawiam
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Server ftp z wyjściem "na swiat"

Post autor: key »

Przekierowanie portu na routerze + dyndns.
Nie pomagam na PW.
gwajer
Użytkownik forum

Post autor: gwajer »

Domena- z serwisu Sitelutions.com gratis. Nie są to jakieś rewelacyjne domeny, ale zawsze coś.

Jeśli masz dynamiczny adres IP, to DynDNS. Jeśli statyczny, to w Sitelutions ustawiasz rekordy i wystarczy.

W routerze ustawiasz przekierowanie portów. Wiele współczesnych routerów ułatwia tę konfigurację poprzez opcję "wirtualnych serwerów", a więc wystarczy wybrać usługę FTP i wskazać adres IP komputera w sieci wewnętrznej, który tę usługę świadczy.
piotrino
Użytkownik forum

key pisze:Przekierowanie portu na routerze + dyndns.
Dzięki. Więc utworzyłem konto na dynds , w zakładce "My hosts" dodałem domenę siec.dyndns.biz do adresu ip WAN (dynamicznego, który aktualnie miałem)i aktywowałem to . W routerze ustawiłem przekierowanie na ftp port 21 (adres serwera ftp to 192.168.1.2). Dodatkowo w routerze dodałem dynamiczny DNS:
1 Dostawca: DynDNS
2 Nazwa hosta: siec.dyndns.biz
3 Ustawienia DynDns
użytkownik: @@@@@@@@@
hasło: @@@@@@@@@@@
Na win7 mam uruchomione server ftp cesar. W sieci prywatnej bez problemu łączę się z serwerem. Firewalla mam skonfigurowanego pod port 21. Na wyłączonym firewallu też próbowałem. Ale za cholerę nie mogę się połączyć...Wszystko niby mam w porządku zrobione
Próbowałem połaczyć się z komórki z netu, ale nie da rady. Moze ktoś spróbuje się połączyć na to konto. Ekran powitany do Cesara skonfigurowałem.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

FTP sie laczy, prosi o uzytkownika i haslo.
Nie pomagam na PW.
piotrino
Użytkownik forum

key pisze:FTP sie laczy, prosi o uzytkownika i haslo.
Ok, dzięki. Spróbuj jeszcze raz jakbyś mógł. Ustawię bez hasla. Przy okazji jakie jest hasło powitalne, jakbyś mógł napisać. To wtedy bedę pewny na 100 % . Choć w logach mam próbę połączenia z serwerem.
ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: ezaq »

piotrino, teraz bez hasła się łączy bez problemu. Masz w głównym katalogu plik puszka.jpg. Wygląda na to, że działa.
piotrino
Użytkownik forum

ezaq pisze:piotrino, teraz bez hasła się łączy bez problemu. Masz w głównym katalogu plik puszka.jpg. Wygląda na to, że działa.
Wielkie dzięki . O to mi chodziło. Musiałem dokładnie sprawdzić. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ