Sprzęt + operator

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
TeeM
Początkujący użytkownik forum

Sprzęt + operator

Post autor: TeeM »

Witam,

jestem zainteresowany zakupem SIMa od jednego z operatorów (najprawdopodobniej padnie na Orange, ale w tym temacie jestem w pełni otwarty). Niestety nie mam możliwości podłączenia neostrady (Zgierz, osiedle domków jednorodzinnych). Szukam optymalnego rozwiązania aby uzyskać pełny zasięg w całym domu - kupując router z modemem, antenę wewnętrzną i zewnętrzną.
Poniżej moje pytania (domyślam się że niektóre mogą wydać się śmieszne, ale podobno głupich pytań nie ma :)):
1. Jakiego operatora polecacie?
2. Jaki sprzęt polecacie - chciałbym stworzyć punkt dostępowy który nie będzie przenoszony (choć może być taka opcja, ale nie jest konieczna)? Chodzi o najlepszy zasięg i wydajność dla wszystkich urządzeń w domu.
3. Nie wiem w jaki sposób zmierzyć siłę zasięgu i gdzie są poustawiane maszty operatorów? Czy poradzę sobie sam z nakierowaniem odpowiednio anteny zewnętrznej?

Kwestia zasobów finansowych nie stanowi problemu choć oczywiście chciałbym uzyskać optymalne rozwiązanie :)

Będę b. wdzięczny za pomoc.

TM
dexter18

Re: Sprzęt + operator

Post autor: dexter18 »

Co do nadajników sprawdź http://mapa.btsearch.pl/
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

TeeM pisze:Jakiego operatora polecacie?
Tu najlepiej by było abyś kupił pre-paidy każdego operatora w zasięgu jakiego jesteś i sprawdził który Ci najlepiej działa w domu. Żeby potem nie pakować się w umowę na 2 lata i potem narzekać, że Ci działa z prędkością 50kb/s.
TeeM pisze:Jaki sprzęt polecacie
Sprzęt to ja bym proponował jakiś modem Sierry na USB (np 307) oraz do tego router obsługujący modemu 3G na USB (tu niech ktoś inny się może wypowie, bo ja nie miałem styczności z tymi sprzętami, więc nie mogę Ci doradzić za bardzo).
TeeM pisze:Nie wiem w jaki sposób zmierzyć siłę zasięgu
Masz komórkę z 3G? Jeśli tak, to łączysz ją z komputerem po bluetooth, USB (telefon ustawiasz w trybie modem). I możesz użyć <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> który Ci powie z jakim nodeB się łączysz i jaką masz siłę sygnału.
TeeM pisze:Czy poradzę sobie sam z nakierowaniem odpowiednio anteny zewnętrznej?
To nie jest coś trudnego, powinieneś sobie poradzić.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

TeeM pisze: Chodzi o najlepszy zasięg i wydajność dla wszystkich urządzeń w domu.
IMHO 300m² przy pomocy jednego routera jest niewykonalne. Dal bym jeszcze z dwa AP podpiete po kablu.
Nie pomagam na PW.
TeeM

Dziękuję za szybkie i sensowne odpowiedzi.

W załączniku znajdziecie mapkę zasięgu którą stworzyłem na podstawie linku od jednego z Was. Od dolnej strony przesłania mnie jeden wyższy od mojego budynek, ale mógłbym stworzyć odpowiedni maszt jeśli miałoby to pomóc.

Podsumowując chwilowe opcje:

1. Kupuję modem Sierra 307 USB
2. Kupuję prepaidy Orange, Plusa, Play i T-Mobile i sprawdzam który będzie miał najlepszy zasięg

W takim razie kolejne pytania:
- Jaki router do tego dokupić?
- key napisałeś że jeden router nie wystarczy - w takim razie jaki zestaw dokupić aby się sprawdził?
- Czy jest ktoś w stanie polecić jeden dobry sprawdzony zestaw (czyli modem, router, anteny wewnętrzną i zewnętrzną oraz wszelkie dodatki) tak aby cały dom był pokryty a sieć była stabilna?

pozdrawiam:TM
key
*Mistrz bezprzewodowy*

TeeM pisze: - Jaki router do tego dokupić?
WR-1043ND + DD-WRT
TeeM pisze:w takim razie jaki zestaw dokupić aby się sprawdził?
Nastepny WR-1043ND + DD-WRT ;)

Miedzy routerami koniecznie kabel.
TeeM pisze:tak aby cały dom był pokryty a sieć była stabilna?
Bez rysunku domu bedzie ciezko.
Nie pomagam na PW.
TeeM

Hm,

czy ten router obsłuży modem Sierra USB 307?

Będę też wdzięczny za wyjaśnienie znaczenia "DD-WRT". Czy oprócz tego nie będą potrzebne dodatkowe anteny?

pozdrawiam: TM
Ostatnio zmieniony 2011-07-23, 19:10 przez TeeM, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Tak.

www.dd-wrt.de

Nie.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ