Jaka "ewentualnie" antena?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Osti
Użytkownik forum

Jaka "ewentualnie" antena?

Post autor: Osti »

Witam serdecznie forumowiczow.
Posiadam modem SW USB 307. Do nadajnika HSPA+ mam jakies 250metrow.
Niestety nadajnik i modem bezposrednio sie nie widza ze wzgledu na to iz mieszkam z "drugiej strony bloku". Wedlug programu sila sygnalu oscyluje od -94dBm do -87dBm. Osiagi netu sa stosunkowo przyzwoite co mnie cieszy ale zdarza sie ze jest wrecz tragicznie :O Czy oplaca sie kupywac antene przy takiej odleglosci od nadajnika?

Bede bardzo wdzieczny za odpowiedz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Jaka "ewentualnie" antena?

Post autor: YaHooo »

Osti a masz dostęp do drugiej strony bloku?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Osti
Użytkownik forum

Moze to troszke zle ujalem ;/
Bo moje mieszkanie jest od poludniowej strony a nadajnik jest od strony polnocnej.
Troszke malo scisle to napisalem ;/
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

To trochę ciężka sprawa jak tak. Tu moim zdaniem raczej antena kierunkowa nic nie pomoże, bo nie masz gdzie jej wycelować, a raczej nie warto łapać jakiegoś odbicia. Jeśli już, to można by zaopatrzyć się w antenę dookólna którą byś wystawił za okno. Ale to za dużo dBm Ci nie zwiększy.

A od strony południowej nie masz (nawet dalej) żadnego nodeB?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Osti
Użytkownik forum

Niestety nadajnik jest tylko na polnocnej stronie i jak to sie mowi pupa blada ;/
Według http://mapa.btsearch.pl/ jest na poludniu nadajnik aczkolwiek fizycznie go nie ma i nie wiadomo kiedy on w ogole powstanie.
Ostatnio zmieniony 2011-07-22, 19:54 przez Osti, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Osti pisze:Niestety nadajnik jest tylko na polnocnej stronie i jak to sie mowi pupa blada ;/
Niestety tak, chyba, że mógłbyś zawiesić z drugiej strony bloku antenę. Ale na to się chyba nikt nie zgodzi.
Osti
Użytkownik forum

To bylby akurat najmniejszy problem :) poniewaz ojciec jest "zarzadca" wspolnoty tego bloku:) Tylko teraz pytania brzmia:
1. Jaka antena przy odleglosci 250m od nadajnika?
2. Potrzebne by bylo okolo 15m kabla, czy strata sygnalu bedzie na tyle duza ze sie poprostu nie oplaci zakladac anteny?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Osti pisze:Jaka antena przy odleglosci 250m od nadajnika?
W sumie przy takiej odległości nie trzeba żadnej anteny.
Osti pisze:Potrzebne by bylo okolo 15m kabla, czy strata sygnalu bedzie na tyle duza ze sie poprostu nie oplaci zakladac anteny?
Jak napisałem wyżej antena nie jest potrzebna na takiej odległości. Ja bym na Twoim miejscu sprawdził jaki jest zasięg z drugiej strony bloku w miejscu gdzie możesz zamontować antenę. Jeśli bardzo dobry, to nic że kabel stłumi zysk anteny. Ale antena będzie służyć przeniesieniu miejsca odbioru sygnału w lepsze miejsce. A to już powinno dać duży zysk. Ale mówię aby to powiedzieć trzeba sprawdzić jaki masz zasięg na zewnątrz w miejscu po drugiej stronie boku, tam gdzie by miała być antena.

Ewentualnie można zrobić inaczej. Kupić router do którego podłączysz modem. Postawić to niedaleko anteny (kabel wtedy może być bardzo krótki nawet 1m). A do domu pociągnąć kabel LAN. W domu możesz rozsiać sobie internet po wi-fi. I to by było moim zdaniem najlepsze rozwiązanie. Bo jeśli z drugiej strony bloku masz mocny zasięg nie będziesz potrzebować nawet anteny zewnętrznej.
Osti
Użytkownik forum

Sprawa wyglada tak: w wolnej chwili sprawdzilem ten zasieg. Wychodzac na klatke schodowa i stojac przy oknie od polnocnej strony zasieg byl prawie pelny, a wychodzac przed blok byl juz "wedlug" programu pelniutki zasieg.

Hmm z tym routerem pomysl bardzo dobry ale nie na warunki moich wspollokatorow ;/ Niestety podejzewam ze nie utrzymal by sie dlugo ten router w calosci ;/ , wiec chyba jedyna opcja to ten 15 metrowy kabel ;/

Edit:
Po zmierzeniu dokladnym :D potrzebne by bylo 7metrow kabla :)

I teraz sie zastanawiam nad :

15dBi http://bestpartner.pl/index.php?artid=2 ... tegorie=10
lub
20dBi http://bestpartner.pl/index.php?artid=2 ... tegorie=10
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

weź sobie tę słabszą jeśli antena będzie widziała nodeB to nie potrzeba mocniejszej,by nie przeskakiwał zasięg na dalsze nadajniki jeśli są w linii prostej od tej anteny.

Kabel weź sobie 10metrów,bo jak się okaże,że jest za krótki lub trzeba będzie gdzieś go schować zawinąć to będziesz mieć problem,a skoro masz 250m od nadajnika to te straty na kablu będą znikome,a mogą ograniczyć Ci problemy.
Ja mam ok 1km do nodeB i zobacz sobie sam jakie są efekty na 5,5m kablu gdzie i tak mam za dużo go,ale pomysłowo go za szafkami schowałem i pod linia okna idzie i ładnie całość się prezentuje razem z routerem Tp-TL3420 -wszystko po kablu sieciowym RJ-45.

[ Dodano: 2011-07-24, 14:01 ]
Ja mam ok 1km do nodeB a tłumienie w granicach -46 do -51dBm i 100% zasięgu więc 10m dla Ciebie i tę słabszą,ale wszystko kup u bestpartnera bo dobrze wykonane jest.

Konektor do modemu kup jak najkrótszy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Osti pisze:Niestety podejzewam ze nie utrzymal by sie dlugo ten router w calosci ;/
Nawet jak go zamkniesz w skrzynce i zawiesisz gdzieś w bardzo niewidocznym miejscu?
Osti pisze:I teraz sie zastanawiam nad :
To już lepiej 15dBi.
pogodabartek pisze:Kabel weź sobie 10metrów,
Bardzo dobra rada :ok:
Osti
Użytkownik forum

Niestety takie swietne sasiedztwo ze nawet porzadku na klatce nie utrzyma ;/ ale juz koncepcja jest wiec jest dobrze :D heh:)
Dziekuje slicznie za wszystkie rady :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Osti pisze:Niestety takie swietne sasiedztwo ze nawet porzadku na klatce nie utrzyma ;/
No to niestety rozumiem to.
Osti pisze:Dziekuje slicznie za wszystkie rady :)
Nie ma za co :ok:
wojtaszek
Stały użytkownik forum

Post autor: wojtaszek »

Może sie podłączę. Mam pytanie odnośnie anten: jak jednostka dbi w antenach przekłada się na jednostkę dBm, tzn ile np. antena 15 dbi może dać zysku w zasięgu wyrażonego w dBm? (wiadomo oczywiście są jeszcze straty na kablu). I jaki konektor polecilibyście do Sierry 307, czytałem gdzieś o dwoch rodzajach kabla, że na allegro jest ten gorszy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

1dBi=1dBm=1dB jeżeli liczysz tor antenowy.
Przykład:
zasięg w modemie -99dBm
strata na kablu 4dB
antena zysk 15dBi
czyli -99-4+15=-88 i tyle teoretycznie powinien pokazać test poziomu sygnału.
Nie pomagam na PW!
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

wojtaszek pisze:I jaki konektor polecilibyście do Sierry 307
http://allegro.pl/konektor-do-sierra-30 ... 33871.html
wojtaszek
Stały użytkownik forum

Dziękuję bardzo za pomoc. Juz znalazłem ten wątek, że ma być RG316 a nie RG174.
Jeszcze chciałbym wybrać antenę: mieszkam 800 m od nadajnika w Warszawie ale prawdopodobnie przez to mieszkam w przedwojennej kamienicy ( ma grube mury) to w pokoju jest słaby zasięg -103 dBm, na balkonie już około -80 dBm. Chciałbym kupić panel, żeby jeszcze wzmocnić zasięg do jak najlepszego, czyli do ok -60. Czy w antenach też trzeba wzracać uwagę na szczegóły czy wszystkie są mniej więcej podobnej jakości?
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

z 80 na 60 dbm to musi być jakiś sprawdzony panel 15dbi bestpartnera albo cybertecha
wojtaszek
Stały użytkownik forum

Co powiesz na taki zestaw ? http://www.cybertech.com.pl/p75,antena- ... -inne.html
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

wojtaszek pisze:Co powiesz na taki zestaw ? http://www.cybertech.com.pl/p75,antena- ... -inne.html
:ok: Mam taki sam
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

Darek.74 pisze:Mam taki sam
A mogłbys wrzucić screeny z TopNet_info jak wygląda zasięg z anteną zewnętrzną i bez podłączonej anteny?
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Niestety urlop, przez parę dni będę poza domem. Ale jak wrócę nie ma sprawy
wojtaszek
Stały użytkownik forum

No widzę, że też masz Playa 4 Mb/s, też masz (ja jeszcze nie) Sierrę 307, i antenę, i ja też bym chcial ten router Tp-Mr3420. Możesz powiedzieć jak ten caly zestaw się sprawuje? Szczególnie przy więcej niż jednym komputerze.
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Po zmianie prostych ustawień w routerze, których być może ty nie będziesz musiał wykonywać całość sprawuje się bez zarzutu tzn. bez obsługowo, włączam i działa ile fabryka dała :D
wojtaszek
Stały użytkownik forum

Hehe, a możesz powiedzieć jaką prędkość wyciągasz? A ten router ma obsługę HSPA+? Bo jest napisane tylko HSPA ale też 3/3,75G a 3,75G to chyba wlaśnie jest HSPA+.
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Maksymalną z Play czyli 4 Mbit, ostatnio odpaliłem Plusa HSPA+ około 6 Mbit i raczej nic szybszego u mnie w pobliżu nie ma, router na pewno obsłuży prędkości jakie nam na razie nie grożą :hyhy:
wojtaszek
Stały użytkownik forum

Nie wierzę (sorry, nie chodzi o Ciebie ale moje doświadczenia), że wyciągasz te maksymalne "magiczne" 4 Mb/s. Możesz zdradzić jaki masz zasięg?
Wiesz nie chodzi tylko o szybkość bo HSPA+ ma ponoć niższe pingi. To ten router obsluży też LTE?
Dziwi mnie jedno; internet po kablu od modemu jest ok, ale przez wifi(E5832) już nie. Czy możliwe, że przez zapchany eter jest tak źle? InSSIDer pokazuje nawet do 20 sieci w zależności gdzie położę kartę wifi.
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

U mnie przeważnie 10 godzin na dobę działa pełne 4 Mbit. Nie miałem E5832 ale na TL-MR3420 nie ucina prędkości, działa tak samo jak na samym modemie tak samo pingi. Router nie obsługuje LTE. Sygnał mam słabiutki 93 dbm
Obrazek
wojtaszek
Stały użytkownik forum

Czyli wychodzi na to, że przesiadka z Huawei na Sierrę to jak skok w kosmos :zdziwko:
Oto mój wynik, modem na parapecie czyli zasieg podobny do Twojego
Obrazek
A powiedz jeszcze gdzie mieszkasz?
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Mazowsze 15 km od Warszawy
ODPOWIEDZ