Podłączanie routera pod router

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
barteknowacki
Użytkownik forum

Podłączanie routera pod router

Post autor: barteknowacki »

Witam,

w jaki sposób oraz czy w ogóle istnieje możliwość podpięcia routera pod router ?
Sytuacja wygląda tak : Jest router, który rozdziela internet po LAN na jeden komputer oraz po Wi-Fi na inne urządzenia. Chciałem wykorzystać drugi router w taki sposób, aby drugi router podpiąć pod ten pierwszy kablem, celem poszerzenia zasięgu Wi-Fi w inne miejsce. (wydajniejsza antena odpada, chyba że istnieje sposób rozdzielenia jednego złącza antenowego na dwa ?? )
Przypuszczam, że drugi router trzeba połączyć z pierwszym jak normalny komputer (pod któryś z portów LAN) ale co dalej ? Jak wygląda konfiguracja obydwu routerów, czy należy zmieniać systemy pracy (ap client czy jak), klonować adresy MAC itp. ustawiać DHCP :gwiazdki: ?

(Do tej pory, bawiąc się ustawieniami, udało mi się połączyć obydwa routery przez Wi-Fi, ale nie o to mi chodziło. )

Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
zefel
Stały użytkownik forum

Re: Podłączanie routera pod router

Post autor: zefel »

Normalnie podłączasz kablem pod pierwszy router i na drugim całkiem inna nazwe wi-fi z hasłem dajesz niż na pierwszym i musi ci sie łączyc.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Na drugim routerze: DHCP wylaczone, IP LAN z tego samego zakresu co reszta sieci, polaczenie przez port LAN.
Nie pomagam na PW.
Ja-Bo

Post autor: Ja-Bo »

Nie wiem, czy masz już ten drugi router, ale jak zamierzasz kupować, to do powiększenia zasięgu wystarczyłby AP.
teps
Początkujący użytkownik forum

Post autor: teps »

Witajcie - to mój pierwszy post na forum:)

mam podobny problem: w biurze mamy Internet DSL rozdzielany po budynku i ostatnio padł nam 1 z 2 AP jakie posiadamy. Przeglądając sieć doszedłem do wniosku, że tańsze są routery niż AP... i tu pytanie czy mogę z czystym sumieniem brać router np. TP-Link wr340G czy jednak skłonić się ku AP?
Z góry dzięki za pomoc!

teraz schemat wygląda mniejwięcej tak: modem DSL > router przewodowy > switch > AP x 2
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Tak. Deaktywujesz DHCP i recznie konfigurujesz IP routera - gotowe
Nie pomagam na PW.
barteknowacki
Użytkownik forum

Dobra, jak dotąd mam tak :

Drugi router podpięty pod pierwszy (w gniazdku WAN w tym drugim), tryb ustawiony mam na AP, i DHCP wyłączone. Jednak próbując się połączyć z siecią Wi-Fi rozsyłaną poprzez ten drugi router, nie idzie pozyskać adresu IP. Czy na pewno DHCP ma być wyłączone ? Pierwszy router ma włączone DHCP i przydziela adresy IP coś koło zawsze 192.168.0.X .
W tym drugim routerze mam takie rubryki
(obrazek dipol.com.pl)
Obrazek

Co powpisywać w nie ?

Pozdrawiam.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

barteknowacki pisze:w gniazdku WAN w tym drugim
Sprobuj "LAN" ;)
barteknowacki pisze:Czy na pewno DHCP ma być wyłączone ?
Tak.
Nie pomagam na PW.
barteknowacki
Użytkownik forum

O, działa! :D

Dziękuje :)

[ Dodano: 2011-07-25, 17:43 ]
A, jeszcze jedno - Czy jak taki router postawie na parapecie żeby mieć Wi-Fi w ogródku to nie będzie to zbyt mocne aby przekroczyć te normowane 100mW, tak ?W ogóle, jak można obliczyć moc sieci Wi-Fi ?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

barteknowacki pisze:Czy jak taki router postawie na parapecie
Nie. 100mW jest na koncowce mocy, ustawiane przez producenta.
barteknowacki pisze:W ogóle, jak można obliczyć moc sieci Wi-Fi ?
100 mW ;)
Nie pomagam na PW.
teps
Początkujący użytkownik forum

Post autor: teps »

key pisze:Tak. Deaktywujesz DHCP i recznie konfigurujesz IP routera - gotowe
super! wielkie dzięki za pomoc;)
barteknowacki
Użytkownik forum

Witam po dłuższej przerwie.
Ponieważ sprawa dotyczy dwóch routerów znowu, pozwoliłem sobie odkopać starszy wątek.

A zatem, mam tak jak mi kiedyś poradzono wyżej, połączone dwa routery tak, że drugi jest podpięty do pierwszego po porcie LAN1.
Obydwa są skonfigurowane wg wskazówek (DHCP itp) i mają inne sieci.
Drugi router dotychczas służył tylko do poszerzenia sieci WiFi w innej częsci domu. Obecnie, do drugiego routera chcę podłączyć kolejne urządzenie kablowo, Czy mogę to zrobić wtykając kable normalnie do kolejnego portu, np LAN2? (hhodzi o to czy to nic nie szkodzi, że jeden port LAN działa jako pobieranie internetu a kolejne będą go rozsyłały).
Następną sprawą jest fakt, że posiadam smartfona z Androidem, zwykle podłączonego po WIFI do pierwszego routera (na piętrze) i jest ok. Schodząc na parter, telefon przełącza się na drugą sieć (z drugiego routera) ale odtąd zaczyna się popelina bo telefon nadal usiłuje połączyć się z siecią z 1 routera (gdzie złapie jakiś cień zasięgu) po czym go gubi, łączy z siecią drugie i tak w kółko.

Na forum o Androidzie wyczytałem że aby temu zapobiec, muszę obydwie sieci tak samo nazwać, mieć te same parametry tylko każda musi być na innym porcie - i tak, góra jest na 12, dół na 1.

Niestety nie działa to w pełni sprawnie, gdy jestem podłączony do sieci 2 (parter) tel działa dobrze. Na piętrze (sieć 1) tel błyskawicznie przeskakuje i nadal działa ok (sieci tak samo nazwane, tel widzi jako jedną). Jednak gdy spowrotem zejde na parter, tel się połączy z siecią 1 ale internet już nie działa.

W przypadku drugim, gdy najpierw jestem na piętrze podłączony do sieci 1, tel dziala, gdy schodzę na dół, sieć podłączona, internetu nie ma.

Wnioskuję ze cos jest nie tak z ustawieniami w routerze na parterze, czy ktoś wie co to może być ? :niepewny:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

barteknowacki pisze:o drugiego routera chcę podłączyć kolejne urządzenie kablowo, Czy mogę to zrobić wtykając kable normalnie do kolejnego portu, np LAN2?
Tak możesz a nawet musisz zrobić.
barteknowacki pisze:mieć te same parametry tylko każda musi być na innym porcie - i tak, góra jest na 12, dół na 1.
Ustaw różne nazwy SSID, wtedy będziesz zawsze wiedział do którego WiFi się urządzenie łączy, można to łatwiej wymusić i nie będzie się gryzło.
Nie pomagam na PW!
barteknowacki
Użytkownik forum

Aha, czyli mam na telefonie zainstalować coś co będzie wymuszało łączenie z daną siecią a sieci jednak odizolować?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

barteknowacki pisze:czyli mam na telefonie zainstalować coś co będzie wymuszało łączenie z daną siecią a sieci jednak odizolować?
Telefon powinien raczej łączyć się sam jeżeli dodasz obydwie sieci, ale nie znam wszystkich typów.
Nie pomagam na PW!
barteknowacki
Użytkownik forum

No własnie, zamiast łączyć się z siecią o najlepszym zasięgu, próbuje łączyć się z siecią wcześniej już podłączoną.

Zapytam jeszcze o co chodzi z "NAT", ponieważ znajomy pobłąkiwał mi coś o tym że koniecznie musze mieć ten NAT wyłączony. :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

barteknowacki pisze:ponieważ znajomy pobłąkiwał mi coś o tym że koniecznie musze mieć ten NAT wyłączony
W drugim routerze, tym który ma wyłączone DHCP i port WAN jest pusty a kabel od pierwszego routera idzie do LAN1 to ustawienie NAT nie ma znaczenia.
Nie pomagam na PW!
barteknowacki
Użytkownik forum

Ok rozumiem.

No to będe zmuszony zmienic sieci i wymusić jakoś łaczenie z tą o najlepszym zasięgu.

Choć szkoda, bo wygoda samoczynnego błyskawicznego przełączania się urządzenia z Androidem byłaby fajna, gdyby to działało ;)

Adres IP telefonu po przełączaniu się miedzy sieciami, sie nie zmienia, jest 192.168.0.11 cały czas, wymiana jest tylko andresu MAC. Mozeby MAC sklonować ? :D (ale kombinuję :P )
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

barteknowacki pisze:bo wygoda samoczynnego błyskawicznego przełączania się urządzenia z Androidem byłaby fajna
Tak samo szybko się przełączy jak to będą 2 różne sieci, Android powinien obsłużyć 2 różne sieci.
Nie pomagam na PW!
barteknowacki
Użytkownik forum

No cóż, będę w kontakcie, zrobiłem tak jak mówisz, telefon łączy się z siecią o silniejszym sygnale ale nie utrzymuje tego trwale, tylko co kawałek widać "przeszukiwanie" -> "rozłączona" -> "uwierzytelnanie"...

Może "ten typ telefonu tak ma":zdziwko:
ODPOWIEDZ