Witam po dłuższej przerwie.
Ponieważ sprawa dotyczy dwóch routerów znowu, pozwoliłem sobie odkopać starszy wątek.
A zatem, mam tak jak mi kiedyś poradzono wyżej, połączone dwa routery tak, że drugi jest podpięty do pierwszego po porcie LAN1.
Obydwa są skonfigurowane wg wskazówek (DHCP itp) i mają inne sieci.
Drugi router dotychczas służył tylko do poszerzenia sieci WiFi w innej częsci domu. Obecnie, do drugiego routera chcę podłączyć kolejne urządzenie kablowo, Czy mogę to zrobić wtykając kable normalnie do kolejnego portu, np LAN2? (hhodzi o to czy to nic nie szkodzi, że jeden port LAN działa jako pobieranie internetu a kolejne będą go rozsyłały).
Następną sprawą jest fakt, że posiadam smartfona z Androidem, zwykle podłączonego po WIFI do pierwszego routera (na piętrze) i jest ok. Schodząc na parter, telefon przełącza się na drugą sieć (z drugiego routera) ale odtąd zaczyna się popelina bo telefon nadal usiłuje połączyć się z siecią z 1 routera (gdzie złapie jakiś cień zasięgu) po czym go gubi, łączy z siecią drugie i tak w kółko.
Na forum o Androidzie wyczytałem że aby temu zapobiec, muszę obydwie sieci tak samo nazwać, mieć te same parametry tylko każda musi być na innym porcie - i tak, góra jest na 12, dół na 1.
Niestety nie działa to w pełni sprawnie, gdy jestem podłączony do sieci 2 (parter) tel działa dobrze. Na piętrze (sieć 1) tel błyskawicznie przeskakuje i nadal działa ok (sieci tak samo nazwane, tel widzi jako jedną). Jednak gdy spowrotem zejde na parter, tel się połączy z siecią 1 ale internet już nie działa.
W przypadku drugim, gdy najpierw jestem na piętrze podłączony do sieci 1, tel dziala, gdy schodzę na dół, sieć podłączona, internetu nie ma.
Wnioskuję ze cos jest nie tak z ustawieniami w routerze na parterze, czy ktoś wie co to może być ?