Jak przedłużyć zasięg sygnału Wi-Fi

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mmkst
Początkujący użytkownik forum

Jak przedłużyć zasięg sygnału Wi-Fi

Post autor: mmkst »

Witam, mam takie zadanie: przesłać bardzo dużą ilość danych na pewnym dystansie. Pewnym to znaczy do 300m, może mniej ale wtedy będzie sygnał musiał pokonać przeszkody w postaci ścian żel-betonowych, drzew, lub innych znaczących przeszkód. Dystans nie jest stały i miejsce nie jest stałe, dlatego to musi być robione po Wi-Fi, a nie kablem. Teraz moje pytanie: czy są jakieś dedykowane reapetery, które "przedłużają/wzmacniają" sygnał Wi-Fi? Czy może będzie trzeba jakoś tak użyć odpowiednie AP-ki, że odbiorą sygnał od nadawcy i prześlą go dalej do odbiorcy?

Ponadto jaki AP-ek polecacie po stronie odbiorcy? Całość musi odbywać się na 300Mbit/s. Jego możliwości muszą być jak najwyższe. Ma obsłużyć coś koło 8-10 połączeń wysokiej prędkości, oczywiście możliwość podłączenia zewnętrznej anteny. Proszę o modele, a nie linki/strony sklepów.

Sprawa jest komercyjna, więc jakość ma wyższy priorytet niż cena.

Pozdro
Żyj tak, aby znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz. <J.Tuwim>
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Jak przedłużyć zasięg sygnału Wi-Fi

Post autor: Jo_gurt »

Niewykonalne na WiFi.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Jo_gurt pisze:Niewykonalne na WiFi.
Doprecyzuję, że chodzi głównie o to:
mmkst pisze:sygnał musiał pokonać przeszkody w postaci ścian żel-betonowych, drzew, lub innych znaczących przeszkód.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Witam, mam takie zadanie: przesłać bardzo dużą ilość danych na pewnym dystansie.
Sprobuj przesylac karty microSD golebiami. Mozna uzyskac calkiem spory transfer. Linki w formie WiFi sobie daruj, nic z tego nie bedzie.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
mmkst

To jak to zrobić inaczej? Są w ogóle takie wzmacniacze, o które pytałem? Zresztą jeśli będą przeszkody to dystans zmaleje. Zasięg będzie, ale myślałem o wzmacniaczach żeby zmniejszyć ilość odrzuconych ramek.

Ilość danych to coś ~10MB/s -> do 100Mb/s mając urządzenia 300 Mb/s chyba jest zapas w szczególności, że będzie kilku nadawców a odbiorca będzie zbierał te 10MB/s. Można też dać dwóch odbiorów i w kompie połączyć te dane w szczególności że specyfika danych pozwala na łatwe ich dzielenie.

Wracając do pytania podstawowego - czy są odpowiednie wzmacniacze, jakie AP-ki polecacie, jakie karty sieciowe na USB (najlepiej jednego producenta bo to przeważnie lepiej razem działa).
key
*Mistrz bezprzewodowy*

To jak to zrobić inaczej?
Kabel.

VPN przez I-Net, rozprowadzenie P2P na koncowkach.
Wracając do pytania podstawowego - czy są odpowiednie wzmacniacze
Nie. Mozna zastanowic sie nad kombinacja WiFi bridge i polaczniami kablem przez pewne odcinki - duzo kombinacji nad miernym rezultatem.
mmkst pisze:mając urządzenia 300 Mb/s chyba jest zapas
Raczej nie. Na kiepskim polaczeniu N-ka ma podobna wydajnosc co G.
mmkst pisze:Wracając do pytania podstawowego
... co kombinujesz. Daj wiecej detali, wtedy mozna sie bedzie zastanowic jak to rozwiazac.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

mmkst pisze: czy są odpowiednie wzmacniacze
Jakikolwiek wzmacniacz ponad dozwolone 100mW (20dBm) jest niedozwolony. Samą mocą sprawy nie załatwisz. W "n" zapomnij o wzmacniaczach.
mmkst pisze:Ilość danych to coś ~10MB/s -> do 100Mb/s mając urządzenia 300 Mb/s chyba jest zapas
Może gdy będzie jeden klient i idealne warunki to prześlesz te 10MB/s (80Mbps). Weź też pod uwagę że sprzęt "n" 300Mbps to jest 2x150Mbps i jeszcze część tego 150Mbps idzie na korekty, ramki kontrolne itp. Oczywiście sprzęt sieciowy kablowy musi być Gigabitowy.
mmkst pisze:Ma obsłużyć coś koło 8-10 połączeń wysokiej prędkości, oczywiście możliwość podłączenia zewnętrznej anteny.
Zewnętrzna antena przeczy "n" chyba że układ do 150Mbps i bez MIMO z jedną anteną. 10 połączeń równocześnie z dużym przesyłem danych też nie przejdzie chyba że każdemu postawisz dedykowany AP-AP Client (czy bridge). O kartach na USB też zapomnij, to przeczy mobilności.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
mmkst

Jak na razie napisaliście jak tego NIE zrobić, a ja się pytam jak to zrobić, podając swoje propozycje. Macie sporo większe doświadczenie i wiedzę, dlatego ja mały żuczek się pytam. Jestem na forum "bez kabli", więc szukam rozwiązań bez-kablowych.

Wiem, że ok 20-30% transferu idzie na obsługę połączenia, ale 150Mb/s to spory zapas w stosunku do 80Mb/s, więc chyba starczy?

Teraz pytania:
VPN przez I-Net, rozprowadzenie P2P na koncowkach
Co to znaczy? Można wolniej i jaśniej?
W "n" zapomnij o wzmacniaczach.
A gdyby wziąć 2 AP-ki w standardzie N? Na pewno też gdzieś jest odpowiednik AirLive G.DUO w standardzie N, więc może by się dało. Zresztą pojedyncze nadajniki potrzebują coś ok 15Mb/s, więc droga do głównego odbiornika będzie wąskim gardłem, bo mam tam odbierać dane z kilku nadajników, można obciąć je do 4-5. Może też pomyślę o dwóch AP-kach i podziale dróg transmisyjnych na dwie, jak kolega sugerował. Ale to wyjdzie w testach.

Możecie mi polecić dobre AP-ki? Chociaż markę?

Kolejna sprawa:
Zewnętrzna antena przeczy "n" chyba że układ do 150Mbps i bez MIMO z jedną anteną.
A gdybym podpiął dwie dobre anteny dookólne? Nie pozwoli to uzyskać efektu MIMO?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

mmkst pisze:Jak na razie napisaliście jak tego NIE zrobić,
Bo tego nie da się zrobić na WiFi.
Chyba, że twoja sieć ma się rządzić jakimiś alternatywnymi prawami fizyki.
mmkst pisze:ale 150Mb/s to spory zapas w stosunku do 80Mb/s, więc chyba starczy?
Dla urządzeń pracujących w teoretycznym, 300Mbps trybie:
150 * 0,75 = 112,5Mbps
112,5Mbps / 8 połączeń ~= 14Mbps (1,75MB/s) dla końcówki.

Dodaj do tego odległość, zakłócenia i będziesz miał optymistycznie 1MB/s dla końcówki.
mmkst pisze:Co to znaczy? Można wolniej i jaśniej?
To znaczy wykupujesz zwykłe łącza internetowe w punktach i łączysz je VPNem. Oczywiście dochodzi koszt łącz internetowych.
mmkst pisze:A gdyby wziąć 2 AP-ki w standardzie N? Na pewno też gdzieś jest odpowiednik AirLive G.DUO w standardzie N,
Przyznam, że ja nie znam nic takiego jak G.duo dla N.
mmkst pisze:Możecie mi polecić dobre AP-ki? Chociaż markę?
Cisco for Small Business (ok 350 netto/sztuka). Możesz ewentualnie robić linki p2p (czyli dla każdej końcówki osobny AP) na urządzeniach Ubiquity Networks.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

mmkst pisze:A gdybym podpiął dwie dobre anteny dookólne? Nie pozwoli to uzyskać efektu MIMO?
Pewnie pozwoli tylko że często rozwiązania N z MIMO wymagają 3 anten i taki układ musi być przy każdym AP/AP Cliencie/karcie.

Mona też AP wstawić w puszkę plastikową nad dach i może zadziała na fabrycznych antenkach. Jeżeli chcesz to zrobić w Poznaniu to raczej o paśmie 2.4GHz zapomnij. Musisz mieć sprzęt pracujący w N i to 5GHz. W miastach praktycznie poza mieszkaniem/domem WiFi 2.4GHz już nie działa lub działa marnie z powodu zakłóceń od innych sieci/monitoringów itp.
mmkst pisze:Pewnym to znaczy do 300m, może mniej ale wtedy będzie sygnał musiał pokonać przeszkody w postaci ścian żel-betonowych, drzew, lub innych znaczących przeszkód.
Tym bardziej to nie ma prawa działać ani w 2.4GHz ani w 5GHz. Ściany, drzewa, przeszkody skutecznie zabijają każde WiFi.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
mmkst

A jak zachowałoby się coś takiego?
AI108-4958-Kit
https://secure.airaya.com/proddetail.as ... 8-4958-Kit

Nadawałoby się? Cena zabija, ale wiecie coś o tym?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

mmkst pisze:Jak na razie napisaliście jak tego NIE zrobić, a ja się pytam jak to zrobić, podając swoje propozycje.
Przeniesc sie w alternatywna rzeczywistosc z wymyslonymi przez siebie prawami fizyki.
mmkst pisze:Co to znaczy? Można wolniej i jaśniej?
Kupujesz internet w miejscach ktore chcesz polaczyc, przez internet laczysz te miejsca (VPN) i tylko bezposrednie koncowki laczysz po WiFi.
mmkst pisze:A gdybym podpiął dwie dobre anteny dookólne?
Dookolne sa kiepskim pomyslem - istnieja anteny MIMO panelowe, z waska charakterystyka i duzym zyskiem, ale w twoim wypadku najprawdopodobniej na zadnej antenie nie postawisz stabilnego linka.

Jak masz kase do wydania, kup dwie Nanostation - postawisz link, bedziesz kombinowal dalej. Nie postawisz - niewielka strata.

[ Dodano: 2011-07-27, 11:22 ]
mmkst pisze:AI108-4958-Kit
Alternatywa:

http://www.ubnt.com/nanobridge

http://www.dd-wrt.com/shop/catalog/prod ... ts_id=1196
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

mmkst pisze:a ja się pytam jak to zrobić, podając swoje propozycje.
Wynieść anteny na taką wysokość, by ominąć przeszkody.
Gorek

Post autor: Gorek »

możesz zobaczyć tutaj na stronie z komponentami * jest kilka anten a w szczególności mogę Ci polecić tą *
*spam
Ostatnio zmieniony 2011-08-31, 17:27 przez Gorek, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Antenka jest fajna - do drapania sie po plecach. Do niczego wiecej sie ten bubel nie nadaje.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

key pisze:do drapania sie po plecach
Tym ryby można łowić :rotfl:
HG055
Antena magnetyczna, SMA, 180cm
key
*Mistrz bezprzewodowy*