Jak przedłużyć zasięg sygnału Wi-Fi
Moderator: Moderatorzy
- mmkst
- Początkujący użytkownik forum
Jak przedłużyć zasięg sygnału Wi-Fi
Witam, mam takie zadanie: przesłać bardzo dużą ilość danych na pewnym dystansie. Pewnym to znaczy do 300m, może mniej ale wtedy będzie sygnał musiał pokonać przeszkody w postaci ścian żel-betonowych, drzew, lub innych znaczących przeszkód. Dystans nie jest stały i miejsce nie jest stałe, dlatego to musi być robione po Wi-Fi, a nie kablem. Teraz moje pytanie: czy są jakieś dedykowane reapetery, które "przedłużają/wzmacniają" sygnał Wi-Fi? Czy może będzie trzeba jakoś tak użyć odpowiednie AP-ki, że odbiorą sygnał od nadawcy i prześlą go dalej do odbiorcy?
Ponadto jaki AP-ek polecacie po stronie odbiorcy? Całość musi odbywać się na 300Mbit/s. Jego możliwości muszą być jak najwyższe. Ma obsłużyć coś koło 8-10 połączeń wysokiej prędkości, oczywiście możliwość podłączenia zewnętrznej anteny. Proszę o modele, a nie linki/strony sklepów.
Sprawa jest komercyjna, więc jakość ma wyższy priorytet niż cena.
Pozdro
Ponadto jaki AP-ek polecacie po stronie odbiorcy? Całość musi odbywać się na 300Mbit/s. Jego możliwości muszą być jak najwyższe. Ma obsłużyć coś koło 8-10 połączeń wysokiej prędkości, oczywiście możliwość podłączenia zewnętrznej anteny. Proszę o modele, a nie linki/strony sklepów.
Sprawa jest komercyjna, więc jakość ma wyższy priorytet niż cena.
Pozdro
Żyj tak, aby znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz. <J.Tuwim>
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Jak przedłużyć zasięg sygnału Wi-Fi
Niewykonalne na WiFi.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Doprecyzuję, że chodzi głównie o to:Jo_gurt pisze:Niewykonalne na WiFi.
mmkst pisze:sygnał musiał pokonać przeszkody w postaci ścian żel-betonowych, drzew, lub innych znaczących przeszkód.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Sprobuj przesylac karty microSD golebiami. Mozna uzyskac calkiem spory transfer. Linki w formie WiFi sobie daruj, nic z tego nie bedzie.Witam, mam takie zadanie: przesłać bardzo dużą ilość danych na pewnym dystansie.
Nie pomagam na PW.
- mmkst
To jak to zrobić inaczej? Są w ogóle takie wzmacniacze, o które pytałem? Zresztą jeśli będą przeszkody to dystans zmaleje. Zasięg będzie, ale myślałem o wzmacniaczach żeby zmniejszyć ilość odrzuconych ramek.
Ilość danych to coś ~10MB/s -> do 100Mb/s mając urządzenia 300 Mb/s chyba jest zapas w szczególności, że będzie kilku nadawców a odbiorca będzie zbierał te 10MB/s. Można też dać dwóch odbiorów i w kompie połączyć te dane w szczególności że specyfika danych pozwala na łatwe ich dzielenie.
Wracając do pytania podstawowego - czy są odpowiednie wzmacniacze, jakie AP-ki polecacie, jakie karty sieciowe na USB (najlepiej jednego producenta bo to przeważnie lepiej razem działa).
Ilość danych to coś ~10MB/s -> do 100Mb/s mając urządzenia 300 Mb/s chyba jest zapas w szczególności, że będzie kilku nadawców a odbiorca będzie zbierał te 10MB/s. Można też dać dwóch odbiorów i w kompie połączyć te dane w szczególności że specyfika danych pozwala na łatwe ich dzielenie.
Wracając do pytania podstawowego - czy są odpowiednie wzmacniacze, jakie AP-ki polecacie, jakie karty sieciowe na USB (najlepiej jednego producenta bo to przeważnie lepiej razem działa).
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Kabel.To jak to zrobić inaczej?
VPN przez I-Net, rozprowadzenie P2P na koncowkach.
Nie. Mozna zastanowic sie nad kombinacja WiFi bridge i polaczniami kablem przez pewne odcinki - duzo kombinacji nad miernym rezultatem.Wracając do pytania podstawowego - czy są odpowiednie wzmacniacze
Raczej nie. Na kiepskim polaczeniu N-ka ma podobna wydajnosc co G.mmkst pisze:mając urządzenia 300 Mb/s chyba jest zapas
... co kombinujesz. Daj wiecej detali, wtedy mozna sie bedzie zastanowic jak to rozwiazac.mmkst pisze:Wracając do pytania podstawowego
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jakikolwiek wzmacniacz ponad dozwolone 100mW (20dBm) jest niedozwolony. Samą mocą sprawy nie załatwisz. W "n" zapomnij o wzmacniaczach.mmkst pisze: czy są odpowiednie wzmacniacze
Może gdy będzie jeden klient i idealne warunki to prześlesz te 10MB/s (80Mbps). Weź też pod uwagę że sprzęt "n" 300Mbps to jest 2x150Mbps i jeszcze część tego 150Mbps idzie na korekty, ramki kontrolne itp. Oczywiście sprzęt sieciowy kablowy musi być Gigabitowy.mmkst pisze:Ilość danych to coś ~10MB/s -> do 100Mb/s mając urządzenia 300 Mb/s chyba jest zapas
Zewnętrzna antena przeczy "n" chyba że układ do 150Mbps i bez MIMO z jedną anteną. 10 połączeń równocześnie z dużym przesyłem danych też nie przejdzie chyba że każdemu postawisz dedykowany AP-AP Client (czy bridge). O kartach na USB też zapomnij, to przeczy mobilności.mmkst pisze:Ma obsłużyć coś koło 8-10 połączeń wysokiej prędkości, oczywiście możliwość podłączenia zewnętrznej anteny.
Nie pomagam na PW!
- mmkst
Jak na razie napisaliście jak tego NIE zrobić, a ja się pytam jak to zrobić, podając swoje propozycje. Macie sporo większe doświadczenie i wiedzę, dlatego ja mały żuczek się pytam. Jestem na forum "bez kabli", więc szukam rozwiązań bez-kablowych.
Wiem, że ok 20-30% transferu idzie na obsługę połączenia, ale 150Mb/s to spory zapas w stosunku do 80Mb/s, więc chyba starczy?
Teraz pytania:
Możecie mi polecić dobre AP-ki? Chociaż markę?
Kolejna sprawa:
Wiem, że ok 20-30% transferu idzie na obsługę połączenia, ale 150Mb/s to spory zapas w stosunku do 80Mb/s, więc chyba starczy?
Teraz pytania:
Co to znaczy? Można wolniej i jaśniej?VPN przez I-Net, rozprowadzenie P2P na koncowkach
A gdyby wziąć 2 AP-ki w standardzie N? Na pewno też gdzieś jest odpowiednik AirLive G.DUO w standardzie N, więc może by się dało. Zresztą pojedyncze nadajniki potrzebują coś ok 15Mb/s, więc droga do głównego odbiornika będzie wąskim gardłem, bo mam tam odbierać dane z kilku nadajników, można obciąć je do 4-5. Może też pomyślę o dwóch AP-kach i podziale dróg transmisyjnych na dwie, jak kolega sugerował. Ale to wyjdzie w testach.W "n" zapomnij o wzmacniaczach.
Możecie mi polecić dobre AP-ki? Chociaż markę?
Kolejna sprawa:
A gdybym podpiął dwie dobre anteny dookólne? Nie pozwoli to uzyskać efektu MIMO?Zewnętrzna antena przeczy "n" chyba że układ do 150Mbps i bez MIMO z jedną anteną.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Bo tego nie da się zrobić na WiFi.mmkst pisze:Jak na razie napisaliście jak tego NIE zrobić,
Chyba, że twoja sieć ma się rządzić jakimiś alternatywnymi prawami fizyki.
Dla urządzeń pracujących w teoretycznym, 300Mbps trybie:mmkst pisze:ale 150Mb/s to spory zapas w stosunku do 80Mb/s, więc chyba starczy?
150 * 0,75 = 112,5Mbps
112,5Mbps / 8 połączeń ~= 14Mbps (1,75MB/s) dla końcówki.
Dodaj do tego odległość, zakłócenia i będziesz miał optymistycznie 1MB/s dla końcówki.
To znaczy wykupujesz zwykłe łącza internetowe w punktach i łączysz je VPNem. Oczywiście dochodzi koszt łącz internetowych.mmkst pisze:Co to znaczy? Można wolniej i jaśniej?
Przyznam, że ja nie znam nic takiego jak G.duo dla N.mmkst pisze:A gdyby wziąć 2 AP-ki w standardzie N? Na pewno też gdzieś jest odpowiednik AirLive G.DUO w standardzie N,
Cisco for Small Business (ok 350 netto/sztuka). Możesz ewentualnie robić linki p2p (czyli dla każdej końcówki osobny AP) na urządzeniach Ubiquity Networks.mmkst pisze:Możecie mi polecić dobre AP-ki? Chociaż markę?
- wojteks
- *** Administrator ***
Pewnie pozwoli tylko że często rozwiązania N z MIMO wymagają 3 anten i taki układ musi być przy każdym AP/AP Cliencie/karcie.mmkst pisze:A gdybym podpiął dwie dobre anteny dookólne? Nie pozwoli to uzyskać efektu MIMO?
Mona też AP wstawić w puszkę plastikową nad dach i może zadziała na fabrycznych antenkach. Jeżeli chcesz to zrobić w Poznaniu to raczej o paśmie 2.4GHz zapomnij. Musisz mieć sprzęt pracujący w N i to 5GHz. W miastach praktycznie poza mieszkaniem/domem WiFi 2.4GHz już nie działa lub działa marnie z powodu zakłóceń od innych sieci/monitoringów itp.
Tym bardziej to nie ma prawa działać ani w 2.4GHz ani w 5GHz. Ściany, drzewa, przeszkody skutecznie zabijają każde WiFi.mmkst pisze:Pewnym to znaczy do 300m, może mniej ale wtedy będzie sygnał musiał pokonać przeszkody w postaci ścian żel-betonowych, drzew, lub innych znaczących przeszkód.
Nie pomagam na PW!
- mmkst
A jak zachowałoby się coś takiego?
AI108-4958-Kit
https://secure.airaya.com/proddetail.as ... 8-4958-Kit
Nadawałoby się? Cena zabija, ale wiecie coś o tym?
AI108-4958-Kit
https://secure.airaya.com/proddetail.as ... 8-4958-Kit
Nadawałoby się? Cena zabija, ale wiecie coś o tym?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Przeniesc sie w alternatywna rzeczywistosc z wymyslonymi przez siebie prawami fizyki.mmkst pisze:Jak na razie napisaliście jak tego NIE zrobić, a ja się pytam jak to zrobić, podając swoje propozycje.
Kupujesz internet w miejscach ktore chcesz polaczyc, przez internet laczysz te miejsca (VPN) i tylko bezposrednie koncowki laczysz po WiFi.mmkst pisze:Co to znaczy? Można wolniej i jaśniej?
Dookolne sa kiepskim pomyslem - istnieja anteny MIMO panelowe, z waska charakterystyka i duzym zyskiem, ale w twoim wypadku najprawdopodobniej na zadnej antenie nie postawisz stabilnego linka.mmkst pisze:A gdybym podpiął dwie dobre anteny dookólne?
Jak masz kase do wydania, kup dwie Nanostation - postawisz link, bedziesz kombinowal dalej. Nie postawisz - niewielka strata.
[ Dodano: 2011-07-27, 11:22 ]
Alternatywa:mmkst pisze:AI108-4958-Kit
http://www.ubnt.com/nanobridge
http://www.dd-wrt.com/shop/catalog/prod ... ts_id=1196
Nie pomagam na PW.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Wynieść anteny na taką wysokość, by ominąć przeszkody.mmkst pisze:a ja się pytam jak to zrobić, podając swoje propozycje.
-
możesz zobaczyć tutaj na stronie z komponentami * jest kilka anten a w szczególności mogę Ci polecić tą *
*spam
*spam
Ostatnio zmieniony 2011-08-31, 17:27 przez Gorek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Antenka jest fajna - do drapania sie po plecach. Do niczego wiecej sie ten bubel nie nadaje.
Nie pomagam na PW.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Tym ryby można łowićkey pisze:do drapania sie po plecach

HG055
Antena magnetyczna, SMA, 180cm
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ale tylko te o rdzawym kolorze:Jaco pisze:Tym ryby można łowić
Antena magnetyczna, SMA męska, z zyskiem 5.5dBi i kablem o długości 180cm