iPlus Manager nie widzi modemu Huawei e173

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mcandy666
Początkujący użytkownik forum

iPlus Manager nie widzi modemu Huawei e173

Post autor: mcandy666 »

Witam,
kupiłam modem huawei e173 docelowo z oprogramowaniem playa, a zatem ma zdjęty simlock.
Dotychczas używałam modemu globetrotter [paroletniego] na port PCMCIA. W związku z tym, że stary komputer z XP postanowiłam wymienić na nowszy, postanowiłam zakupić modem na USB. Odpaliłam ów nowy modem huawei na moim starym Acerze, automatycznie zainstalowała się aplikacja playa. Z tym, że ja postanowiłam używać w dalszym ciągu aplikacji iPlus Manager, jako, że od nich mam internet. Ładnie się połączyło i działało [może nawet lepiej niż na starym modemie].
Przejdźmy teraz do sedna sprawy: dokładnie to samo zrobiłam na nowym Dellu N5110 [win7 64bit]. Problem jest taki, że w tej chwili iPlus Manager nie widzi mojego modemu Huawei. Nawet nie prosi o PIN, tylko pojawia się komunikat 'proszę podłączyć modem'. Szukałam informacji odnośnie podobnych problemów w necie: a więc próbowałam wyłączać bluetootha, odinstalowywać Playowski program do modemu i iPlusManager i łączyć się tylko posiadając iPlusManager etc., co nie przynosi rezultatu. A! i jeszcze jedna sprawa: zdaje mi się, że w playowskim programie internet chodzi trochę gorzej, tzn. bardzo zmienia się zasięg sieci w krótkich odstępach czasu, dlatego zależy mi na tym iPlus Manager.
Będę wdzięczna za pomoc ;)
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Re: iPlus Manager nie widzi modemu Huawei e173

Post autor: Pijo »

Po pierwsze odinstaluj Iplus Menadzer - jest cięzki i działa róznie. Menadżery zestawiają tylko połączenie, nie wpływają na to czy internet działa lepiej czy gorzej.

1.Zainstaluj menedżer Play uruchomiający się z modemu. Konfiguracja jest ta sama dla Plus i Play nic nie tzreba zmieniać - tylko kliknąć połącz

2.Zaktualizuj sterowniki z mojego podpisu (Driver Uninstall na poczatek i poczekać 3-4 minuty, a potem DriverSetup i też poczekać 3-4 minuty aż zrestuje modem i zainstaluje sterowniki).
mcandy666

robi się. a więc rezultat ma być taki, że nie będą co chwila się zmieniały lampki? tzn. z podłączenia sieci 2G do 3G albo 3G+ i tak na zmianę. Bo przypadku gdy jest podłączenie do 2G, to internet stoi i dlatego zaczyna mnie irytować ten modem.
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

mcandy666 pisze:że nie będą co chwila się zmieniały lampki? tzn. z podłączenia sieci 2G do 3G albo 3G+ i tak na zmianę
Widocznie masz słaby sygnał 3G. W ustawieniach menedzera Play (Narzędzia,Opcje,Sieć ) ustaw "tylko WCDMA " to powinno pomóc.
mcandy666

otóż zmieniłam z 'preferowane WCDMA' na 'tylko WCDMA' i pojawił mi się komunikat: 'brak urządzenia lub urządzenie niedostępne'. Uruchomiłam wszystko jeszcze raz i znowu ten komunikat, więc musiałam wszystko odinstalować i zainstalować od nowa.
Jeżeli chodzi o ustawienia, to w ogólnych, w typie sieci, mam zaznaczone: 'RAS(modem)', bo jest jeszcze możliwość 'NDIS'

zatem słaby sygnał mam? wg. tej mapy http://mapa.btsearch.pl/ do najbliższej stacji Plusa mam w linii prostej dokładnie 0,75km, więc dziwne rzeczy mi się dzieją :D ale <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> w ciągu około 10min, dopiero raz zmieniło się z 3G+ na 3G.

(chyba że te 0,75km to dużo w tym przypadku?)

[ Dodano: 2011-07-25, 20:32 ]
ojj w złym momencie napisałam tamto, bo teraz bez przerwy 2G. Zatem muszę dokupić sobie antenę, tak?
ODPOWIEDZ