Mam problem z połączeniem G.DUO do mojego ISP w trybie WISP + AP (co ciekawe Client + AP działa bez problemu). Wcześniej miałem starego Pentagrama w trybie WISP i wszystko działało bez problemu.
M/w tak to wygląda:
Wszystko skonfigurowane jak w Pentagramie, jednak przy próbie połączenia z ISP pokazuje mi mismatch protokołów zabezpieczeń (wszystko jest ustawione na 200% poprawnie). Na f/w 17a w ogóle nie chce się łączyć, postanowiłem wgrać starszy 15c i o dziwo załapał bez problemu - ale jednak po restarcie routera (prąd/reboot) G.DUO znowu nie chce się połączyć, aby znowu załapał muszę w pole SSID wpisać byle co, dać apply, rebootować router, znowu wejść w Site Suirvey i ponownie wybrać odpowiedni ISP, wtedy znowu się łączy bez problemu... do kolejnego reboota mi tak za każdym razem gdy straci zasilanie.
Wiecie może co z tym zrobić? Antena kierunkowa i siłą sygnału ~55.
Kolejna sprawa to to, że teraz między komputerami w sieci są straszne lagi (gdy gra się w gry), wcześniej na pentagramie kiedy wszystko było przewodowo problemu z lagami nie było.
G.DUO - problem z połączeniem WISP + AP
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: G.DUO - problem z połączeniem WISP + AP
Czyli łączy się za każdym razem?Dareth pisze:co ciekawe Client + AP działa bez problemu
-
Tak, w trybie Client + AP łączy się za każdym razem bez względu na F/W.
W trybie WISP + AP jest tak jak pisałem, zmiana na 15c + rekonfiguracja site survey po każdym restarcie routera.
W trybie WISP + AP jest tak jak pisałem, zmiana na 15c + rekonfiguracja site survey po każdym restarcie routera.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jaki adres od dostawcy? Jaki adres ma Ovis?
-
192.168.1.254
Wszystko jest ustawione tak samo jak było na Pentagramie który bez problemu się łączył.
Co do MAC to mam ustawione klonowanie w zakładce WAN.
Update:
Znalazłem trochę łatwiejsze rozwiązanie problemu, przed resetem zapisałem ustawienia na dysku, po resecie przywróciłem i zadziałało, ale nadal przy każdym resecie trzeba to robić
Kolejna sprawa, po 3 dniach działania w routerze zawiesiło się radio AP... myślicie, że jakiś walnięty egzemplarz?
Wszystko jest ustawione tak samo jak było na Pentagramie który bez problemu się łączył.
Co do MAC to mam ustawione klonowanie w zakładce WAN.
Update:
Znalazłem trochę łatwiejsze rozwiązanie problemu, przed resetem zapisałem ustawienia na dysku, po resecie przywróciłem i zadziałało, ale nadal przy każdym resecie trzeba to robić

Kolejna sprawa, po 3 dniach działania w routerze zawiesiło się radio AP... myślicie, że jakiś walnięty egzemplarz?