G.DUO - problem z połączeniem WISP + AP

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Dareth
Początkujący użytkownik forum

G.DUO - problem z połączeniem WISP + AP

Post autor: Dareth »

Mam problem z połączeniem G.DUO do mojego ISP w trybie WISP + AP (co ciekawe Client + AP działa bez problemu). Wcześniej miałem starego Pentagrama w trybie WISP i wszystko działało bez problemu.

M/w tak to wygląda:

Wszystko skonfigurowane jak w Pentagramie, jednak przy próbie połączenia z ISP pokazuje mi mismatch protokołów zabezpieczeń (wszystko jest ustawione na 200% poprawnie). Na f/w 17a w ogóle nie chce się łączyć, postanowiłem wgrać starszy 15c i o dziwo załapał bez problemu - ale jednak po restarcie routera (prąd/reboot) G.DUO znowu nie chce się połączyć, aby znowu załapał muszę w pole SSID wpisać byle co, dać apply, rebootować router, znowu wejść w Site Suirvey i ponownie wybrać odpowiedni ISP, wtedy znowu się łączy bez problemu... do kolejnego reboota mi tak za każdym razem gdy straci zasilanie.

Wiecie może co z tym zrobić? Antena kierunkowa i siłą sygnału ~55.

Kolejna sprawa to to, że teraz między komputerami w sieci są straszne lagi (gdy gra się w gry), wcześniej na pentagramie kiedy wszystko było przewodowo problemu z lagami nie było.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: G.DUO - problem z połączeniem WISP + AP

Post autor: Jo_gurt »

Dareth pisze:co ciekawe Client + AP działa bez problemu
Czyli łączy się za każdym razem?
Dareth

Tak, w trybie Client + AP łączy się za każdym razem bez względu na F/W.

W trybie WISP + AP jest tak jak pisałem, zmiana na 15c + rekonfiguracja site survey po każdym restarcie routera.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Jaki adres od dostawcy? Jaki adres ma Ovis?
Dareth

192.168.1.254

Wszystko jest ustawione tak samo jak było na Pentagramie który bez problemu się łączył.

Co do MAC to mam ustawione klonowanie w zakładce WAN.

Update:

Znalazłem trochę łatwiejsze rozwiązanie problemu, przed resetem zapisałem ustawienia na dysku, po resecie przywróciłem i zadziałało, ale nadal przy każdym resecie trzeba to robić :/

Kolejna sprawa, po 3 dniach działania w routerze zawiesiło się radio AP... myślicie, że jakiś walnięty egzemplarz?
ODPOWIEDZ