HSPA=> HSDPA e173u2

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dawid13293
Początkujący użytkownik forum

HSPA=> HSDPA e173u2

Post autor: dawid13293 »

Witam. Mam problem z modemem Huawei e173u2 w sieci Play. Otóż przy większości prób połączenia z Internetem modem wybiera HSPA, a problem tkwi w tym, że w HSPA Internet praktycznie w ogóle nie działa. Co innego, gdy połączy się poprzez HSDPA, wtedy działa aż miło:) Czy jest jakiś sposób aby "zablokować" technologię HSPA tak, aby modem zawsze łączył się w HSDPA?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: HSPA=> HSDPA e173u2

Post autor: YaHooo »

dawid13293 z tego co piszesz to ja podejrzewam, że modem łącząc się przez HSPA oraz HSDPA wybiera dwa różne nodeB. Na jednym z nich internet śmiga, na drugim nie za bardzo. Zassaj sobie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> i sprawdź czy jest tak jak piszę. Jeśli tak, to spróbuj zmienić położenie modemu ewentualnie możesz zastosować antenę kierunkową.

Bo w sposób programowy tego nie da się zrobić.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Mentos

Post autor: Mentos »

Ewentualnie jak jeden nadajnik jest na 900 a drugi na 2100 to można spróbować ustawić w TNI tą częstotliwość która dobrze działa.
Pozdrawiam:
Mentos
Awatar użytkownika
compile
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: compile »

HSPA przy słabym zasięgu jest dużo, dużo wolniejsze od hsdpa.
dawid13293

Właśnie w tym rzecz, że przy HSPA w ogóle nei ma downloadu. Dziś zauważyłem, że jeżeli przy połączeniu jest słaby zasięg (0-1 kreska) to modem loguje się do sieci w technologii HSDPA, zasięg się zwiększa i pracuje ładnie. Jednak czasem zdarza mu się "przeskoczyć" na HSPA i nie pracuje w ogóle. Chyba pomyślę nad sprzedażą tego modemu i zakupie czegoś mniej nowoczesnego, nie obsługującego HSPA, bo póki co u mnie nie działa.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Mentos pisze:Ewentualnie jak jeden nadajnik jest na 900 a drugi na 2100 to można spróbować ustawić w TNI tą częstotliwość która dobrze działa.
Słuszna uwaga :ok:
dawid13293 pisze:Chyba pomyślę nad sprzedażą tego modemu i zakupie czegoś mniej nowoczesnego, nie obsługującego HSPA, bo póki co u mnie nie działa.
Ale jeśli to co ja piszę ma miejsce to zabieg ze zmianą modemu nic Ci nie da. Bo modem dalej będzie się logował do felernego nodeB z HSPA. Tyle, że będzie pracował z HSDPA i tak samo będzie mulić. Dlatego zrób to co napisałem. Ewentualnie z uwagi na to co napisał compile podjedź pod nodeB do którego się łączysz i sprawdź czy na HSPA będzie lepiej śmigać.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Wyłączyć HSPA można za pomocą komendy AT^HSPA=0, tylko jeśli to problem konkretnej stacji bazowej, to może nie pomóc, i nie pomoże także wymiana terminala na taki bez HSPA (za to pomaga wtedy, gdy jest problem z HSUPA w warunkach słabego sygnału sieci).
dawid13293

Rozumiem, że komendę należy wpisać w programie TopNetInfo? Jeśli tak, to w którym miejscu?
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Ustawienia i przycisk komendy AT gdzieś tam jest. Powiedziałbym dokładnie ale odkąd używam routera to program wywaliłem.
matutino

Post autor: matutino »

Witam. Podepnę się pod temat choć problem jest nieco inny. Modem j/w w sieci PLAY. Kładłem w lapku od nowa system (Vista SP2). Po całej operacji modem się zainstalował, jest zasięg 94% WCDMA ale nie może nawiązać połączenia z siecią. Po kliknięciu na "połącz" w aplikacji PLAY widać komendę "łączenie" a następnie komunikat "połączenie zostało zakończone". Kliknięcie na "wybierz ponownie" powoduje natychmiastowe wyświetlenie komunikatu "połączenie zostało zakończone". Kilkakrotnie sprawdzałem konfigurację modemu jak i połączenia sieciowego ale nie zauważyłem nic nieprawidłowego. Przed reinstalacją systemu wszystko działało poprawnie. Z góry dzięki za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

matutino pisze:Przed reinstalacją systemu wszystko działało poprawnie.
Masz możliwość sprawdzenia na innym komputerze? Ewentualnie z inną kartą SIM?
matutino

Post autor: matutino »

Dzięki za zainteresowanie. Rozwiązanie bardzo proste. Nie wspominałem o awarii ewentualnie pracach na BTS gdyż panienka na infolinii PLAY twierdziła, że nic takiego nie ma miejsca. Wieczorem wracając z zakupów wszedłem do salonu z pytaniem o ewentualną awarię i dowiedziałem się, że właśnie otrzymali mail z informacją o zakończeniu planowanych prac mimo, że jak sami przyznali nikt ich nie informował o rozpoczęciu. Życzyć można tylko sieci PLAY aby takie zakłócenia w przepływie informacji na kanale serwis-centrala-klient już się nie powtarzały. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

matutino pisze:Życzyć można tylko sieci PLAY aby takie zakłócenia w przepływie informacji na kanale serwis-centrala-klient już się nie powtarzały.
Ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że takie rzeczy również w innych sieciach się zdarzają ;) Kilka razy zdarzało mi się dzwonić i kobietki na infolinii mówiły, że nic się nie dzieje. A w rzeczywistości upgrade'owali nodeB ;)
piotrulla145

Post autor: piotrulla145 »

Witam. Mam chyba ten sam problem co autor tematu. Też E173u-2 od Playa. Mam antenę kierunkową na 900MHz. Lokalizacja BTSa - Kozienice woj. mazowieckie. Łącząc się przez HSPA net nie działa, a przez HSDPA działa. Na HSDPA zasięg jest słabszy - ok 20% a na HSPA ok 45%. Niestety zazwyczaj łączy się przez HSPA. Teraz włączyłem uTorrenta i jakoś się nie przełącza, jednakże na HSDPA mam dosyć duże pingi (ok 200ms) i niski upload (0.05Mb/s). Ma ktoś pomysł jak temu zaradzić?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

piotrulla145 pisze:Ma ktoś pomysł jak temu zaradzić?
Ściągnij <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> i sprawdź czy łączy Ci się przez dwa różne nodeB czy jeden i ten sam.
piotrulla145

Dzięki za zainteresowanie. TNI miałem już ściągniętego ale nie za bardzo wiedziałem o co w nim chodzi ;). Gdy wystawiam modem za okno to jest coś takiego: CID: 14371, 1 - N NE (pn - ws), LAC: 15. Sprawdziłem w bazie BTSearch i okazało się że jest to BTS UMTS 2100. Sygnał waha się od -103 do -113, ale net działa, choć dosyć wolno. Mieszkam w odległości ok 11km od nadajnika. W domu w ogóle nie ma zasięgu. Po podłączeniu anteny (ATK 20) sygnał jest mniej więcej taki sam jak gdy wystawiam modem za okno i jest podłączony do tego samego BTSa. Warto dodać iż złącze antenowe w moim modemie jest uszkodzone i konektor trzyma się za pomocą taśmy :). Ostatnio też trochę przestawiałem antenę. Pamiętam też, że kiedyś połączyło mnie do BTSa z ID zaczynającym się na 6, a takie numery mają BTS UMTS900 i chyba właśnie wtedy net nie działał. Wnioskuję z tego że coś się zepsuło na UMTS900 i net nie działał. a teraz go całkiem wyłączyli, albo wtedy łapało z innej lokalizacji. Dobrze myślę?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

piotrulla145 pisze: Sprawdziłem w bazie BTSearch i okazało się że jest to BTS UMTS 2100. Sygnał waha się od -103 do -113, (...) Po podłączeniu anteny (ATK 20) sygnał jest mniej więcej taki sam jak gdy
Ale jeśli masz nodeB na 2100 MHz to antena ATK20 nic Ci nie da. Ona jest na pasmo 900MHz. Więc aby łączyć się z tym nodeB potrzebujesz anteny panelowej
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

piotrulla145 pisze:Warto dodać iż złącze antenowe w moim modemie jest uszkodzone i konektor trzyma się za pomocą taśmy
Tu może być problem. Przez to antena może nie dawać wzmocnienia.
YaHooo pisze:Ale jeśli masz nodeB na 2100 MHz to antena ATK20 nic Ci nie da. Ona jest na pasmo 900MHz.
YaHooo, w tej lokalizacji jest UMTS2100/UMTS900.

piotrulla145, spróbuj łączyć sie za pomocą TopNet_Info. Tam zdaje się w najnowszej wersji testowej jest możliwość wymuszenia tylko UMTS900 .
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Pijo pisze:YaHooo, w tej lokalizacji jest UMTS2100/UMTS900.
Tylko jak ja zrozumiałem to na 900MHz nie chce za bardzo działać. A 2100 działa, ale wolno. Dlatego poleciłem antenkę na 2100MHz.
piotrulla145

Już wszystko działa :). Net chodzi na 900MHz na HSPA. Zatem pewnie przyczyną braku działania neta były jakieś prace na nodeB.

Dzięki za zainteresowanie :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

piotrulla145 pisze:Net chodzi na 900MHz na HSPA. Zatem pewnie przyczyną braku działania neta były jakieś prace na nodeB.
Bardzo możliwe :)
piotrulla145 pisze:Dzięki za zainteresowanie :)
Proszę :)
ODPOWIEDZ