Polska z najszybszym internetem mobilnym na świecie

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
valdens
Specjalista bezprzewodowy-senior

Polska z najszybszym internetem mobilnym na świecie

Post autor: valdens »

Jeden z polskich operatorów telefonii komórkowej oferuje mobilny dostęp do Internetu z najwyższą na świecie średnią prędkością — do takich, zaskakujących jak się wydaje, wniosków doszli analitycy Akamai przygotowujący najnowszą edycję raportu State of the Internet.
http://www.dobreprogramy.pl/Polska-z-na ... 26864.html
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Polska z najszybszym internetem mobilnym na świecie

Post autor: YaHooo »

No i dobrze :ok: Może w końcu wieczni malkontenci co do internetu komórkowego w Polsce przestaną gadać jakie to badziewie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
adamos22

Post autor: adamos22 »

Strasznie tajemniczy ten raport. Nie wiemy nic ani o tym jaki to operator, jaka technologia, ilość i miejsca pomiaru, praktycznie nic, więc trudno coś tu powiedzieć. Nie twierdzę, że raport jest nierzetelny czy nieprawdziwy, bo uważam nasz rynek w tym zakresie za bardzo dobrze rozwinięty, ale moim zdaniem raport nie mówi praktycznie nic.
Awatar użytkownika
Linuxiarz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Linuxiarz »

YaHooo pisze:Może w końcu wieczni malkontenci co do internetu komórkowego w Polsce przestaną gadać jakie to badziewie.
Zapraszam do mnie, jeśli uzyskasz 100 - 300 kbps to będzie rekord. Nie jest tak fajnie wszędzie, jak w statystykach podają. ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

w czołówce plasują się kraje o nie najlepiej rozwiniętej infrastrukturze i przez to prawdopodobnie również niewielkiej liczby mobilnych użytkowników. Być może właśnie dlatego tym krajom udaje się utrzymać tak dobre średnie transfery.
Hm, ja bym rozumował odwrotnie akurat, ale gdzie mi do redaktorów dobrych programów :P
Awatar użytkownika
valdens

Post autor: valdens »

Linuxiarz pisze:Zapraszam do mnie, jeśli uzyskasz 100 - 300 kbps to będzie rekord.
Zapraszam do mnie (United Kingdom), jeśli uzyskasz 50kbps w sieci T-Mobile to będzie cud.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

jeśli uzyskasz 50kbps w sieci T-Mobile to będzie cud
Generalnie nie jest u nas pod tym względzie źle, gdyż panuje zdrowa konkurencja-nie mała też w tym zasługa Pani Prezez UKE A.Streżyńskiej. Raport jest zbyt ogólnikowy żeby obsypać się tylko w kwiatki-bo nie bierze pod uwagę nasycenia rynku w urządzenia korzystające z sieci-smartfony, ipady ...Podejrzewam że wydolność sieci PL jest podobna co w UK, ale urządzeń z niej korzystających jest 5% w stosunku do UK, choć to zmienia się dynamicznie w czasie i te liczby będą systematycznie rosły-co widzę już korzystając z iplusa w Łodzi rok 2010 do 2011 na tym samym modemie i zasięgu transfer jest niższy o średnio 1Mb/s (2010:średnio 4-5Mb/s, 2011 3-4Mb/s) w nocy jest oczywiście więcej ;)
Ostatnio zmieniony 2011-07-28, 21:33 przez jarek999, łącznie zmieniany 3 razy.
jareq
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

adamos22 pisze:Nie twierdzę, że raport jest nierzetelny czy nieprawdziwy, bo uważam nasz rynek w tym zakresie za bardzo dobrze rozwinięty, ale moim zdaniem raport nie mówi praktycznie nic.
Bo brakuje w nim podstawowych danych, a jedynie mało mówiący wniosek na 1 zdanie ;)
Linuxiarz pisze:Zapraszam do mnie, jeśli uzyskasz 100 - 300 kbps to będzie rekord. Nie jest tak fajnie wszędzie, jak w statystykach podają. ;)
Ja nie mówię, że wszędzie jest idealnie :) Wiem o tym i zdaję sobie z tego sprawę, że jest pewna część ludzi która ma do dyspozycji słabe EDGE.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Polska jest na 1 miejscu jeżeli idzie o liczbę użytkowników sieci GSM, 3-3.5G którzy mają taki dostęp jako jedyny i podstawowy w EU-ale to już wynik kulawej prywatyzacji TP, może Z.Solorz strzeli tu dopalacza z LTE :)
jareq
ODPOWIEDZ