Option Globetrotter Icon

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Bikemaster
Początkujący użytkownik forum

Option Globetrotter Icon

Post autor: Bikemaster »

Witam,

Od kilku lat mam internet z Orange i zawsze mam z nim wielkie kłopoty z racji zasięgu. Kiedyś EDGE, a teraz UMTS/HSDPA.

Obecnie mam modem Icon (jak w tytule) połączony poprzez z anteną dookólną +/- 6dbi umiejscowioną na dachu budynku (5m kabla).
W mojej okolicy Orange podaje, że zasięg UMTS a nawet i HSDPA powinien być dobry, jednak u mnie go nie ma, co potwierdza mapa zasięgu - wszędzie jest, ale wyrwa jest tylko w okolicy mego domu, 200m dalej już teoretycznie wszystko powinno być ok.

Mój modem niby wzmacniany anteną (czasem bez niej działa lepiej), niemal non-stop rozłącza przy łączeniu poprzez 3G. Kilkanaście razy na dobę skutecznie uniemożliwiając cokolwiek. Czasem jest dobrze i nawet całą dobę transfer osiąga ~ 200kbps, a czasami łączenie poprzez EDGE daje 2kbps i nic więcej.

Chciałbym wymienić ten modem na jakiś normalny, który w połączeniu z lepszą anteną (może panelową?) dałby jakiś efekt a przede wszystkim stabilność połączenia. Mam dość sytuacji w której internet posiadam tylko teoretycznie.

Ewentualnie jeśli ktoś widzi jak obecną sytuację rozwiązać bez wymiany obecnego modemu to również chętnie wysłucham.

Jakieś rady?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Option Globetrotter Icon

Post autor: wojteks »

Bikemaster pisze: połączony poprzez z anteną dookólną +/- 6dbi umiejscowioną na dachu budynku (5m kabla)
Taka antena ma w 2100MHz zysk zerowy albo jeszcze tłumi. Zastosuj jakiś sensowny panel z 15dBi. Niestety w wielu lokalizacjach Orange ma problemy z rozłączaniem. Musiałbys to gdzieś w okolicy sprawdzić samym modemem mając lepszy zasięg
Nie pomagam na PW!
Bikemaster

wojteks,

Fajnie, postaram się. Antena panelowa jest anteną kierunkową, zgadza się? Powinna być nakierowana na nadajnik sygnału UMTS?

Nie byłoby problemu ze znalezieniem takiej anteny ze złączem MC-Card? :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Bikemaster pisze:Antena panelowa jest anteną kierunkową,
Tak.
Bikemaster pisze:ze znalezieniem takiej anteny ze złączem MC-Card?
Musisz zastosować konektor np. ze złącza FME na MC_Card.
Nie pomagam na PW!
Bikemaster

Ok więc już wiem. Gdzie mogę taką antenę dostać? Widzę, że na allegro większość sensownych konstrukcji to anteny Yagi, ale panelowych też kilka jest.

Czy taka byłaby dobra?
http://allegro.pl/antena-17dbi-umts-3g- ... 62717.html

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ