Witam,
Od kilku lat mam internet z Orange i zawsze mam z nim wielkie kłopoty z racji zasięgu. Kiedyś EDGE, a teraz UMTS/HSDPA.
Obecnie mam modem Icon (jak w tytule) połączony poprzez z anteną dookólną +/- 6dbi umiejscowioną na dachu budynku (5m kabla).
W mojej okolicy Orange podaje, że zasięg UMTS a nawet i HSDPA powinien być dobry, jednak u mnie go nie ma, co potwierdza mapa zasięgu - wszędzie jest, ale wyrwa jest tylko w okolicy mego domu, 200m dalej już teoretycznie wszystko powinno być ok.
Mój modem niby wzmacniany anteną (czasem bez niej działa lepiej), niemal non-stop rozłącza przy łączeniu poprzez 3G. Kilkanaście razy na dobę skutecznie uniemożliwiając cokolwiek. Czasem jest dobrze i nawet całą dobę transfer osiąga ~ 200kbps, a czasami łączenie poprzez EDGE daje 2kbps i nic więcej.
Chciałbym wymienić ten modem na jakiś normalny, który w połączeniu z lepszą anteną (może panelową?) dałby jakiś efekt a przede wszystkim stabilność połączenia. Mam dość sytuacji w której internet posiadam tylko teoretycznie.
Ewentualnie jeśli ktoś widzi jak obecną sytuację rozwiązać bez wymiany obecnego modemu to również chętnie wysłucham.
Jakieś rady?
Pozdrawiam.
Option Globetrotter Icon
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Option Globetrotter Icon
Taka antena ma w 2100MHz zysk zerowy albo jeszcze tłumi. Zastosuj jakiś sensowny panel z 15dBi. Niestety w wielu lokalizacjach Orange ma problemy z rozłączaniem. Musiałbys to gdzieś w okolicy sprawdzić samym modemem mając lepszy zasięgBikemaster pisze: połączony poprzez z anteną dookólną +/- 6dbi umiejscowioną na dachu budynku (5m kabla)
Nie pomagam na PW!
-
wojteks,
Fajnie, postaram się. Antena panelowa jest anteną kierunkową, zgadza się? Powinna być nakierowana na nadajnik sygnału UMTS?
Nie byłoby problemu ze znalezieniem takiej anteny ze złączem MC-Card?
Fajnie, postaram się. Antena panelowa jest anteną kierunkową, zgadza się? Powinna być nakierowana na nadajnik sygnału UMTS?
Nie byłoby problemu ze znalezieniem takiej anteny ze złączem MC-Card?

- wojteks
- *** Administrator ***
Tak.Bikemaster pisze:Antena panelowa jest anteną kierunkową,
Musisz zastosować konektor np. ze złącza FME na MC_Card.Bikemaster pisze:ze znalezieniem takiej anteny ze złączem MC-Card?
Nie pomagam na PW!
-
Ok więc już wiem. Gdzie mogę taką antenę dostać? Widzę, że na allegro większość sensownych konstrukcji to anteny Yagi, ale panelowych też kilka jest.
Czy taka byłaby dobra?
http://allegro.pl/antena-17dbi-umts-3g- ... 62717.html
Pozdrawiam.
Czy taka byłaby dobra?
http://allegro.pl/antena-17dbi-umts-3g- ... 62717.html
Pozdrawiam.