Internet umts-brak polaczenia

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
apacen1
Początkujący użytkownik forum

Internet umts-brak polaczenia

Post autor: apacen1 »

Witam,
Mam nietypowy problem.Od roku korzystałem z internetu umts z antena panelowa Bestpartnera.Wszystko było OK.Jakieś miesiąc temu internet przestał działać.Po sprawdzeniu urządzeń i anteny znów mam zasięg i to nawet Full.Ale gdy klikam Połącz to po chwili wyskakuje "Nie połączono"!Zainstalowałem Netinfo i okazało się ze w mojej okolicy jest teraz dwa nadajniki.W-zachód i pn-ws.Wziołem laptopa w inne miejsce i bez anteny to do sieci pn-ws mimo niskiego zasięgu 25% bez problemu się zaloguje.A do sieci "W" już Nie.Program pokazuje błędy z nieaktywna karta,brak srodków lub zrób reset modemu.Ale już z anteną umts mimo ze mam zasięg 50% i więcej nie mogę się połączyć z żadnym z tych dostępnych nadajników.Jeśli schowam antenę za dom z prawej strony/czyli wynika z tego ze budynek przysłania dostęp do nadajnika "W"/to mimo niskiego sygnału to mam połączenie internetu.

Proszę doradzić co jest przyczyna ze mimo bardzo dobrego zasięgu to jest brak połaczenia z internetem.Jak wymusić programowo żeby korzystał tylko z nadajnika "pn-ws" bo "W" zachód w każdej sytuacji nie ma połaczenia internetu.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Internet umts-brak polaczenia

Post autor: wojteks »

apacen1 pisze:.Jeśli schowam antenę za dom z prawej strony
To jedna z opcji.
apacen1 pisze:Jak wymusić programowo żeby korzystał tylko z nadajnika "pn-ws"
Zależy jaki masz modem. Programowo tego się nie da wymusić ale czasami można wymusić częstotliwość na której modem może się podłączyć. Czy zadziała to musisz sam sprawdzić.
Nie pomagam na PW!
apacen1
Początkujący użytkownik forum

Re: Internet umts-brak polaczenia

Post autor: apacen1 »

Modem Huawei E176.
Opcja z tym miejscem prawie nie możliwa do zamontowania anteny i niski sygnał CSQ 6.
Jak zmienić częstotliwośc?
Moim zdaniem operator namieszał coś z nadajnikami.Modem powinien logować się do każdego dostępnego nadajnika.
ODPOWIEDZ