Modem z Orange

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Alchemic
Początkujący użytkownik forum

Modem z Orange

Post autor: Alchemic »

Witam, jestem tu nowy lecz znam się co nieco na temat internetów bezprzewodowych. A więc, kupiłem internet z Orange, modem ZTE MF636. Miałem 4 kreski zasięgu w EDGE (mieszkam na wsi) i prędkość wynosiła max. 30KB/s. To mnie nie zadowala, więc znalazłem gdzieś modem Huawei E220 HSDPA USB Modem, używam program Mobile Partner i zasięg to minimum 95% a prędkość poprawiła się do max. 40KB/s, czyli jest lepiej. Lecz moje pytanie jest takie, iż jak wcześniej wspomniałem mieszkam na wsi i do miasta mam 20KM, i tam jest zasięg HSDPA w Orange (sprawdziłem tu http://zasieg-orange.wp.pl/?ticaid=1cc59 sprawdzcie sobie dystans Przytocko-Miastko) i czy jest możliwość złapania tego zasięgu HSDPA z tego dystansu 20KM, lecz tutaj jest moja wątpliwość, iż przez ten dystans prowadzi Las z małymi wioseczkami oraz modem Huawei E220 niema wejścia na dodatkową antenę. Chciałbym mieć dość szybki internet, minimum 100kb/s, bo z wymienioną wyżej prędkością nie da się przeglądać internetu. Proszę o szybką pomoc. Pozdrawiam, Alchemic.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Modem z Orange

Post autor: YaHooo »

Alchemic pisze:Miałem 4 kreski zasięgu w EDGE (mieszkam na wsi) i prędkość wynosiła max. 30KB/s.
Nie mylisz jednostek? Bo prędkość 30KB/s to jest 240kb/s, a EDGE ma prędkość około 238kb/s. Jeśli nie mylisz jednostek to osiągasz max.
Alchemic pisze:znalazłem gdzieś modem Huawei E220 HSDPA USB Modem, używam program Mobile Partner i zasięg to minimum 95% a prędkość poprawiła się do max. 40KB/s, czyli jest lepiej.
Dlatego ponawiam pytanie czy nie mylisz jednostek, bo na EDGE takie prędkości nie są możliwe.
Alchemic pisze:czy jest możliwość złapania tego zasięgu HSDPA z tego dystansu 20KM,
Moim zdaniem takie coś jest bardzo mało prawdopodobne. Raczej stacja nie pozwoli na zalogowanie się z tak wielkiej odległości.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Alchemic

To jest mozliwe, bo czasami skacze mi do 50kb/s, a dokładnie pisze mi Orange, wieć wiem co mówie.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Ciekawe kto wie lepiej... :roll:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Alchemic pisze:To jest mozliwe, bo czasami skacze mi do 50kb/s
Weź jednak pod uwagę że 50 kB nie równa się 50 kb a jednostka KB czy Kb to jeszcze coś innego. 238kbps (238kb na sekundę) to mniej więcej 30kB (na sekundę).
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Alchemic pisze:To jest mozliwe, bo czasami skacze mi do 50kb/s, a dokładnie pisze mi Orange, wieć wiem co mówie.
No to widzisz, teraz piszesz kb/s. Zatem sądzę, że jednak w pierwszym poście się pomyliłeś. Bo teraz to co piszesz jest ok.

A jakie prędkości masz późno w nocy, tak 2-3? No i jak mierzysz prędkość. Pobierz coś stąd http://noc.gts.pl/
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Alchemic pisze:bo z wymienioną wyżej prędkością nie da się przeglądać internetu.
Da się. Zaczynając przygodę z internetem bezprzewodowym korzystałem ponad rok z BC tylko na EDGE i dało się przeglądać neta. Nie mówię tu o ściąganiu plików chodź mp3 bez problemów sobie ściągałem.
Alchemic pisze:i czy jest możliwość złapania tego zasięgu HSDPA z tego dystansu 20KM
O tym zapomnij. Nikt z forum tego nie zagwarantuje jeśli kupisz antenę i masz mieć. Najlepszy sposób to wycieczka z laptopem i sprawdzenie gdzie urywa się zasięg.
Alchemic pisze:Chciałbym mieć dość szybki internet, minimum 100kb/s
Masz 240kb/s i jeszcze narzekasz ? :hyhy:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jaco pisze:Nie mówię tu o ściąganiu plików chodź mp3 bez problemów sobie ściągałem.
Ja kilka razy po limicie zasysałem mp3 o wadze około 15MB, trwało wielki, ale poszło ;)
Awatar użytkownika
Jaco

YaHooo pisze:Ja kilka razy po limicie
Ja nigdy go nie przekroczyłem :cwaniak:
Alchemic

Proszę pomóżcie, co mogę zrobić aby internet szybciej działał.... Pomocy xD
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Alchemic pisze: co mogę zrobić aby internet szybciej działał
Jeżeli masz tylko zasięg EDGE to nic nie zrobisz. Możesz poszukać UMTS (3G/HSDPA) w okolicy, może inny operator ma taki zasięg. Wyszukaj telefonem z 3G wszystkie sieci w okolicy (pasuje żeby wyszukiwał też UMTS900 (3G na 900MHz).
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jaco

Alchemic pisze:Proszę pomóżcie, co mogę zrobić aby internet szybciej działał.... Pomocy xD
Jeśli mieszkasz w Przytocko jak masz w profilu to przecież masz CDMA w Polanowie http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/54.12027 ... 70312/z/11
Alchemic

No ale chyba zasięg modemu Huawei nie sięgnie aż do polanowa.
Awatar użytkownika
Jaco

Alchemic pisze:No ale chyba zasięg modemu Huawei nie sięgnie aż do polanowa.
HUAWEI nie ma CDMA. Czytaj to co się pisze.
Alchemic

A wiecie może jak zmniejszyc ping? Bo jak gram w SAMP to mnie kickują
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Zobacz w swojej okolicy jak wyglada sparwa z nadajnikiem Orange na CDMA i wtedy zakup taki modem pod CDMA i będzie ok bo CDMA działa do 30-40km od nadajnika chyba że się mylę a prędkość będzie eo niebo lepsza.

Tylko odpowiednie abonamenty jeśli o nich mowa posiadają opcję CDMA,a najlepiej to brać na firmę bo limity dużo większe i taniej i ofertę bez modemu,bo modem można sobie kupić na znanym serwisie aukcyjnym.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Alchemic pisze:A wiecie może jak zmniejszyc ping?
Czy Ty czytasz co piszemy? Dobrze by było żebyś jeszcze czytał za zrozumieniem. W EDGE pingu nie zmniejszysz.
Nie pomagam na PW!
Alchemic

Ehh... Zasrane EDGE..
Awatar użytkownika
Jaco

Alchemic pisze:Zasrane
Alchemic, takie słówka to na swoim podwórku. Dostajesz punkcik. Regulamin rejestrując się czytałeś więc wiesz że tego tu tolerować nie będziemy.
ODPOWIEDZ