Problem z prędkością łącza Orange Freedom Pro

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

Yorhn
Początkujący użytkownik forum

Re: Problem z prędkością łącza Orange Freedom Pro

Post autor: Yorhn »

Witam ! Udało mi się rozwiązać mój problem . Jest to tak trywialne ze aż głupio mi się do tego przyznawać ale skoro zacząłem tą dyskusje to warto wyjaśnić sprawę ;) Otóż po dłuuuuugiej rozmowie z Panią z Bok-u dowiedziałem się że najnormalniej w świecie wykorzystałem cały swój limit .... Cóż ... najprostsze rozwiązania nie zawsze są tak oczywiste . Przepraszam za kłopot i zamieszanie ale dopiero co zacząłem niedawno korzystanie z Orange i jeszcze jestem w tym zielony . Ale nie ma tego złego co by nie wyszło na dobre . Grzebanie przy routerze i jego przeniesienie w zupełnie inne miejsce zaowocowały zwiększeniem siły sygnału i już nie mogę się doczekać odnowienia transferu internet w nowej , jeszcze szybszej wersji :rotfl: Pozdrawiam
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

Yorhn pisze:Otóż po dłuuuuugiej rozmowie z Panią z Bok-u dowiedziałem się że najnormalniej w świecie wykorzystałem cały swój limit ..
:rotfl: Dokładnie taką samą odpowiedź dostałem z BOK miła pani ''konsultant'' napisała mi że : W nawiązaniu do przesłanej korespondencji wyjaśniam, że powodem utrudnień z
> prędkością połączenia w usłudze Orange Freedom Pro jest aktywne ograniczenie
> prędkości do 64 kbps. Ograniczenie to zostało aktywowane 03.08.2011 r. i
> zostanie wyłączone dnia 10.08.2011 r., czyli z nowym okresem rozliczeniowym.
> Mam nadzieję, że podane wyjaśnienia będą pomocne. :rotfl: Tyle że moje kłopoty zaczęły się już a sobotę 30go :hyhy: i nie chodzi mi o prędkość tylko o brak możliwości połączenia!! Nie wiem może teraz Orange nie ogranicza prędkości do 64 kbps tylko wyłącza neta? :niepewny: Dziś zawiozę ruter do sprawdzenia i przy okazji wezmę CDMA Plusa na próbę ;) Włączyłem sobie również ''szczęśliwe godziny'' za darmo, oto wynik: http://www.speedtest.net/result/1416419013.png na antenkach standardowych :cfaniak: na pewno nie będę za to płacił 19zł.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Skoro przekroczyłeś limit to się nie dziw że tak działa net, w umowach też jest że prędkość jest do 1Mb/s a niektórzy użytkownicy nie mogą osiągnąć nawet 50% :) Inną kwestią jest to że sieć Orange kombinuje na maxa z wyciąganiem kasy z tego CDMA-niestety tu się nic nie zmieni będą szli w tym kierunku na maxa sprzedając dualne modemy-info : taką uzyskałem odpowiedz na wczorajszym czacie z Operatorami GSM, także usługę będzie warto brać w ofercie Orange Free, a omijać Orange CDMA :dobani: P.S Tu jest szybko potrzebna interwencja regulatora rynku UKE z wytycznymi odnośnie minimalnych parametrów usługi internetowej pod groźbą stosowania kar i zabierania koncesji na częstotliwości :nienie:
jareq
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

jarek999 pisze:P.S Tu jest szybko potrzebna interwencja regulatora rynku UKE z wytycznymi odnośnie minimalnych parametrów usługi internetowej pod groźbą stosowania kar i zabierania koncesji na częstotliwości
To może Orange niech w ogóle wyłączy CDMA. Ich pasmo, używają go do CDMA, więc mogą je do wszystkich ofert włączyć.
EmTeeDee

jarek999 pisze:Skoro przekroczyłeś limit to się nie dziw że tak działa net,
Kolego ja ten net mam 2lata i 8miesięcy więc nie mów mi jak to ma działać po limicie!! Rozmawiamy o BRAKU neta a nie o słabej prędkości! Dziś miałem zamiar zawieźć ruter do sprawdzenia,kartę już sprawdzałem-ale wstrzymałem się i przed chwilą zszedłem z dachu , gdzie przekręciłem antenę na inny BTS : Obrazek Więc nikt mi nie wmówi że to wina karty/rutera/czy anteny! Coś majstrują na tamtym BTS i nawet w BOK nie potrafią się do tego przyznać!! Jestem wyrozumiałym człowiekiem i wystarczyło by mi to żeby ktoś z Orange czy też na stronie Orange umieścił informację o konserwacji/modernizacji sprzętu itp.i wszystko w temacie.Tyle że burakom ciężko jest o tym pomyśleć i potrafią przysłać sms abym zasilił konto w telefonie-a przecież mają ten numer i przelewają na niego 20zł. Kiedyś jak miałem Orange Free i jako modem służył mi telefon(EDGE) to gdy opłaciłem rachunek za internet ,to nim dojechałem do domu to już przysyłali sms z podziękowaniem za wpłatę :D Widocznie jest to możliwe.Pozatrudniali konsultantów-przeważnie młode dziewczyny-chyba po to aby robiły dobre wrażenie , bo tak po za tym to nie mają pojęcia o niczym!Siedzieć za biurkiem i brać kasę za naciągnięcie kolejnego klienta to i ja bym potrafił.Płacę więc wymagam! przynajmniej informacji o awarii lub modernizacji a nie udawania że jest wszystko ok' :dobani:
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Kolego ja ten net mam 2lata i 8miesięcy więc nie mów mi jak to ma działać po limicie!!
Przemyśl za nim napiszesz-właśnie w Twoim imieniu zadawałem pytanie przedstawicielowi Orange na czacie-kiedy skończy z tą praktyką sprzedawania dualnych modemów-fajna sprawa dla użytkowników Orange Free ale nie samej usługi CDMA, jeżeli czytam Twój profil skąd pochodzisz to jest już duże BE gdyż jest masa turystów w twoim regionie i nic nie muszą majstrować jak Ci się to wydaje tylko sieć nie wyrabia :dobani:
jareq
EmTeeDee

jarek999 pisze:
<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Przemyśl za nim napiszesz-właśnie w Twoim imieniu zadawałem pytanie przedstawicielowi Orange na czacie-kiedy skończy z tą praktyką sprzedawania dualnych modemów-fajna sprawa dla użytkowników Orange Free ale nie samej usługi CDMA, jeżeli czytam Twój profil skąd pochodzisz to jest już duże BE gdyż jest masa turystów w twoim regionie i nic nie muszą majstrować jak Ci się to wydaje tylko sieć nie wyrabia :dobani:
Fajnie to ująłeś ''sieć nie wyrabia'' owi turyści pewnie nawet o tej porze surfują po sieci :szok: ja wstaję do roboty o 4.30 odpalam PC aby sprawdzić pocztę i :klnie: co się dzieje pełen zasięg 81dBm i w menadżerze pisze GOTOWY :zly: pewnie turyści rozbili namiot pod drugim już z kolei BTS tam gdzie wczoraj skierowałem antenę.Podłączam antenkę standardową i jest :brawa: dobrze że mam 4 BTS w okolicy więc mogę sobie wybierać gdzie turystów mniej koczuje ;)
ps. a może przez noc nieużywania siadła mi antena :gwiazdki:

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-08-05, 17:07 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-08-05, 16:08 przez EmTeeDee, łącznie zmieniany 1 raz.
ryychuu

Post autor: ryychuu »

wczoraj dojechał do mnie nowy, pachnący świeżym chińskim plastikiem xD modem z wbudowanym routerem... na początku pierwszą strona na jaką wszedłem był speed test teścik ładnie wypadł nawet nieco lepiej niż 1mb/s no fajno troszku pograłem w CSa później kumpel mi przyniósł cod 2 i tak ładuje sobie serwer ale coś wolno idzie wreszcie wchodze jeszcze raz na speed test i takie coś przede mną staneło:
download-110kbps
upload-43kbps
:zly:

co jest z tym netem ????? raz ok a później takie coś
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

@onimusza666 Dobrze że chociaż gify masz opanowane-reszty nawet nie będę komentował, dla zainteresowanych powierzchowna statystyka-na Allegro sprzedaż modemów przed i w trakcie wakacji rośnie tak strzelam 100-krotnie :)
jareq
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: bdkacz »

@ryychuu jak chcesz mieć łącze ze stabilną prędkością to tylko kabel :) W rozwiązaniach radiowych zawsze to wszystko (prędkość,ping) będzie "pływało".

@onimusza666 nawet jeżeli nie surfują w sensie siedzą prze kompami to korzystają ze "szczęśliwych godzin" (pewnie nie tylko turyści,szczególnie że teraz w OFP są za free do połowy października albo końca roku w zależności od taryfy) i zostawiają na noc torrenty itp żeby się ściągały co by było co obejrzeć w deszczowe popołudnie/wieczór :)
ryychuu

ta kabel jest najlepszy ale ja mam radiotelefon i nie mam kabla ;] a tych co zamiast kabla montowali radiotelefony to zwyczajem Mariana Paździocha wziął bym za jaja i na latarnie ;]
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

@ryychuu, a interweniowałeś w TP,że chcesz neo i związku z tym kabel ? TP teraz dzięki UKE sporo inwestuje między innymi w takie rzeczy. Zobacz tutaj i tutaj czy w Twojej miejscowości planowana jest deinstalacja PCM i/lub radia
EmTeeDee

bdkacz pisze:"szczęśliwych godzin"
Mam i ja a jakoś nie ściągam :hyhy: na 2 lata i 8miesięcy to pobrałem tylko 2gry z Steam(darmowe)
I co powiecie na to że wróciłem z pracy podpinam antenę zewnętrzną i działa :szok: a rano nie chciało?! Co antena nagrzała się na słoneczku i ruszyła ;) po nocy było jej za zimno :rotfl:
ryychuu

Na żadnej liście nie ma mojej miejscowości w gminie wymieniają ale tylk ow trzcielu ale jeszcze można zadzwonić...
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

TP sama z siebie to Ci tej radiolinii pewnie nigdy nie zdemontuje,bo nie ma w tym żadnego interesu,ale jeżeli zgłosisz,że chcesz neta (czytaj poczują kasę) to może (ale nie musi) się okazać,że jednak jakiś kabelek się da zorganizować.
mały73
Stały użytkownik forum

Post autor: mały73 »

Hmm. Moja miejscowość czyli Goławin jest. Inwestycja to "2.1 skracanie pętli". Co to oznacza? Może wreszcie mam szansę na internet stacjonarny :zdziwko:
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

ale jeżeli zgłosisz,że chcesz neta (czytaj poczują kasę) to może (ale nie musi) się okazać,że jednak jakiś kabelek się da zorganizować.
Na terenach mało zurbanizowanych można zapomnieć o jakichkolwiek inwestycjach TP-chyba że w miejscowości "x" będzie ktoś miał działkę z zarządu TP, w grę wchodzą w tej chwili miasta między 25-100tys. mieszkańców, jeżeli firma ta nie zdąży z inwestycjami w infrastrukturę światłowodową przed pełnym uruchomieniem LTE przestanie się liczyć jako wiodący dostawca. W dużych miastach już jest zepchnięta na boczny tor-prym wiodą sieci kablowe, to że posiadamy łącze kablowe od TP nie oznacza że można na każdym korzystać z usługi internetowej-dziesiątki tysięcy ludzi mających takowe nie może korzystać z usługi internetowej, ba jest mamione iluzorycznymi inwestycjami które w większości przypadków nie nastąpią-klientowi wciska się CDMA z 3-letnią umową i niech czeka :cry:
jareq
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

mały73 pisze:Hmm. Moja miejscowość czyli Goławin jest. Inwestycja to "2.1 skracanie pętli". Co to oznacza? Może wreszcie mam szansę na internet stacjonarny :zdziwko:
2.1. Przebudowę sieci dostępowej celem skrócenia pętli abonenckiej poprzez budowę sieci światłowodowej i wyniesionych jednostek dostępu szerokopasmowego DSLAM lub jednostek ONU w technologii FITL, zwane dalej segmentem produkcyjnym „skracanie pętli”. W ramach inwestycji opisanej w punkcie 2.1, planowana jest modernizacja i dostosowanie sieci telekomunikacyjnej do możliwości świadczenia usług dostępu szerokopasmowego, co pozwoli na uruchomienie 58 tys. z 721 tys. łączy szerokopasmowych.
Czyli jak masz telefon po kablu,a nie radiolinię to możesz liczyć na Internet 6 Mb/s lub nawet szybszy zależy gdzie to ONU/DSLAM postawią (jak daleko od Ciebie).

@jarek999 nie jest tak źle, sporo z miejsc gdzie zrobili/zamierzają coś zrobić (np deinstalacja PCM czy radia) to są "pipidówki zdrój", bo w miastach zazwyczaj nie ma takich "cudów techniki". Patrzę po swojej okolicy to w moim mieście (20-23 tys ludzi) właściwie poza doposażeniem kartami nic nie zrobili za to we wszystkich okolicznych wsiach podeinstalowali PCM/radio lub podłączyli nowych łącznie chyba z 60 linii kablowych lekko.
Ostatnio zmieniony 2011-08-05, 23:33 przez bdkacz, łącznie zmieniany 1 raz.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

nie jest tak źle, sporo z miejsc gdzie zrobili/zamierzają coś zrobić (np deinstalacja PCM czy radia) to są "pipidówki zdrój"
Cieszy fakt że w ogóle coś robią, odnośnie tych "pipidówki zdrój"-na te projekty jest kasa z UE i ww mają nr 1. To jest kropla w morzu potrzeb. Na szczęście konkurencja nie będzie czekać! :ok:
jareq
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Ja bym się tak tym LTE nie podniecał, bo na 90% będą w tym też limity więc to będzie taka sama "rewolucja" jak zmiana z EDGE ma UMTS/HSDPA czy CDMA - tylko limity przez większą prędkosć pożera szybciej :) :)

A jak ktoś zainteresowany to tutaj wykaz tego co już TP zrobiła od 20.10.2009 do 30.06.2011 (uwaga plik 3,3 MB)
EmTeeDee

Dziś rano internet działa :szok: wiec sam nie wiem o co chodzi?! mają wolną sobotę ;) i nic nie montują :hyhy:
6.05 już są problemy-musiałem raz wł/wył modem bo nie wczytywały się strony. :zly:
mały73
Stały użytkownik forum

Post autor: mały73 »

bdkacz pisze:Czyli jak masz telefon po kablu,nie radiolinię to możesz liczyć na Internet 6 Mb/s lub nawet szybszy zależy gdzie to ONU/DSLAM postawią (jak daleko od Ciebie).
Telefon mam po kablu a centralkę telefomiczną oddaloną o jakieś 4km. To pewnie ja będą rozbudowywać. Normalnie po tylu latach jest szansa na stacjonarny internet i to nawet 6Mb/s. Aż nie chce się wierzyć :rotfl:
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

mały73 pisze: Telefon mam po kablu a centralkę telefomiczną oddaloną o jakieś 4km.
No to teraz CI właśnie postawią nową w Twojej miejscowości i z 4 km zrobi się z 1 km max pewnie :) A na 1 km można mieć spokojnie nawet koło 16-18 Mb/s :)
ryychuu

no wiadomo że darmo umarło ale z orange jakby wszystko znowu ok :
Obrazek
więc zobaczę jak to będzie i może będę używał orange...
lechu1777
Obserwowany

Post autor: lechu1777 »

Też mam możliwość podłączenia neo od niedawna i rozwieje zdziwienie ludzi, którzy się zastanawiają jak można mieć net bezprzewodowy, jeśli mamy mozliwość podłączenia kablowego.

Internet ADSL Multimo:
6Mbps - 65zł
2Mbps - 55zł
10Mbps - 70zł

do każdej sumy dodaj 29zł za UTRZYMANIE LINII TP (czyt. haracz)

6Mbps - 94zł (nie oplaca sie na tle 10Mbps)
2Mbps - 84zł (nie opłaca sie na tle 6Mbps)
10 Mbps - 99zł

Internet TP ADSL:
2Mbps - 55zł (+29)
6Mbps - 60zł (+29)
10Mbps - 65zł (+29)

Wiadomo tak zrobione, żeby tylko 10Mbps się kalkulowało i ponadto DALEJ MUSIMY PŁACIC HARACZ (!), mimo że chcemy internet z TP, ale nie mamy telefonu (kto ma dziś telefon stacjonarny WTF?!) i musimy płacić. Ja się pytam gdzie jest ten wolny rynek? Monopol jak był tak jest, dziwie się, że UKE na takie praktyki pozwala.

Czekałem z 6lat na możliwość podłączenia ADSL, a teraz jak jest taka możliwość to nie mam najmniejszego zamiaru tego zrobić. Ja płace 55zł za 25Mbps, a rodzice mają płacić 100zł za 6 czy 10Mbps? Żart?
Ostatnio zmieniony 2011-08-20, 05:40 przez lechu1777, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

lechu1777 pisze:do każdej sumy dodaj 29zł za UTRZYMANIE LINII TP
Normalnie abonament głosowy utrzymuje linię a internet jest przy okazji. Skoro nie masz głosowego abonamentu to za utrzymanie linii płacisz.
lechu1777 pisze:a się pytam gdzie jest ten wolny rynek?
Przecież nie musisz korzystać z ADSLu, jest wiele innych opcji (szczególnie w miastach) czyli jest wolny rynek.
Nie pomagam na PW!
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Chyba ktoś tu zapomina o limitach i ich braku na ADSLu :) Co z tego,że CDMA Orange które załóżmy średnio daje te 2 Mb/s kosztuje te 49zł,a 2Mb/s TP wraz z utrzymaniem linii te 84zł, jak w pierwszym wypadku mamy limit te 4 czy 6 GB (a każdy kolejny to koszt około 10 zł,czyli już przy dokupieniu 3GB wychodzimy "na zero"),a w drugim doimy ile chcemy i nie musimy patrzeć na zegarek czy akurat mamy szczęśliwe godziny czy nie :) Może jak ktoś od początku siedział na necie z limitami to nie rozumie co to net bez limitu,ale jak już zasmakował nielimitowanego to na limitowany ciężko się wraca ;)
lechu1777
Obserwowany

Post autor: lechu1777 »

wojteks pisze:Przecież nie musisz korzystać z ADSLu, jest wiele innych opcji (szczególnie w miastach) czyli jest wolny rynek.

A gdzie tak jest powiedz mi? Czy zastosowanie tych linii to telefon? Jakbym chciał telewizje to też musze płacić coś idiotycznie brzmiącego jak utrzymanie linii? Czy jak idę do mięsnego kupić przyprawę do grilla to musze kupić kilo mięsa, bo sklep ma charakter mięsny? Co mnie to obchodzi ja im abonament chce płacić za usługę i do tego mam dopłacać jeszcze? To ja im ide na rękę czy oni mnie do ch.. ciężkiej? Przecież to śmieszne, w mieście u siebie zakładam sobie co chce kiedy chce za grosze w porównaniu z tepsa, na drugi dzień jest monter i wszystko testuje i działa, a TP to jakiś żart kiepski. Jeszcze mają ustawowo 30 dni na włączenie internetu buhahaha, tarzam się ze śmiechu. Kto ma to zakładać? Dziwisz się, że nie chce? 100zł za internet? 100zł to się płaciło za SDI wieki temu jak internet stały raczkował.

Nie korzystam w mieśccie z ADSL (w życiu...), ale rodzice mieszkają pod miastem i tutaj już nie ma wielu opcji. Nie ma dobrego WIFI, nie ma WiMAX, zostaje CDMA Nordisk, 2 nadajniki jeden ok 5-6km, drugi z 1km więcej.
bdkacz pisze:Chyba ktoś tu zapomina o limitach i ich braku na ADSLu :) Co z tego,że CDMA Orange które załóżmy średnio daje te 2 Mb/s kosztuje te 49zł,a 2Mb/s TP wraz z utrzymaniem linii te 84zł, jak w pierwszym wypadku mamy limit te 4 czy 6 GB (a każdy kolejny to koszt około 10 zł,czyli już przy dokupieniu 3GB wychodzimy "na zero"),a w drugim doimy ile chcemy i nie musimy patrzeć na zegarek czy akurat mamy szczęśliwe godziny czy nie :) Może jak ktoś od początku siedział na necie z limitami to nie rozumie co to net bez limitu,ale jak już zasmakował nielimitowanego to na limitowany ciężko się wraca ;)
Nordisk 63zł 10GB.
DAwno dawno temu na neo był limit 15GB i się żyło, tak naprawdę to wystarczało spokojnie. Jeżeli sie nie ciągnie filmów HD to bez problemów starcza.
W mieście mam bez limitów i nikt mi nie każe zakładać telefonu, bo inaczej jest opłata (?!). Co to jest ten telefon guru jakiś? Nikt nie używa już telefonu stacjonarnego, to jest martwa technologia. Korzystam obecnie z nielimitowanego 25Mbps i limitowanego CDMA 3GB oraz z limitowanego 3G Play.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-08-16, 17:29 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-08-16, 16:28 przez lechu1777, łącznie zmieniany 1 raz.
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Mozę jak toś potrzebuje neta do poczty i zwykłych stron 3h/dobę to mu limitowane łącze starcza :) Ale jak ktoś używa netu do pracy i siedzi przy kompie 8-10h/dobę to takie 10 GB można w kilka dni wyczerpać :) Tylko za czasów limitów na Neo to raz,że prędkości tam był niższe a więc siłą rzeczy w ciągu m-ca dało się mniej ściągnąć,a dwa to cały "content" stron mniej ważył :) Czasy limitów na Neo to były też czasy jeszcze popularnego dial-upu. Tworząc strony dbało się o to by ważyły mało i dzięki temu szybko się ładowały. A teraz nikt się nie zastanawia czy na stronkę wrzucić foto w pełnej jakości mające 1,5MB czy je zmniejszyć :) To samo z flashem, filmikami na youtube (youtube nie narodził się wraz z netem, przypominam :) )
koziakaka
Użytkownik forum

Post autor: koziakaka »

od kilku dni mam problemu z polaczeniem. co jakis czas zrywa polaczenie, czasem internet zwalnia do niemal zera. dzieje sie tak kilka-kilkanascie razy na godzine i jest dosyc meczace.
dzwonilem do bok, oczywiscie mowia te same glupoty co zawsze - wina komputera, sprawdzic modem i karte bla bla, wszystko tylko nie przyznaja sie do winy.
ma ktos podobne problemy? sa jakies informacje dlaczego tak sie dzieje i kiedy to ustapi?
jestem z woj. podlaskiego

zapomnialem nadmienic, ze wczesniej takie sytuacje sie nie zdazaly, a uzywam tego internetu jakis czas. pani w bok powiedziala, ze slaby zasieg w mojej okolicy, a gdy powiedzialem, ze zawsze bylo ok, uslyszalem 'to nic nie zmienia'...innymi slowy wciskaja kit. zeby chociaz powciskali i sprawdzili czy u nich wszystko w porzadku... :/
jak widac nie jestem odosobniony w problemie. dzwoncie do nich, wtedy moze jak dostana 1000 zgloszen rusza sie, aby chociazby sprawdzic czy rzeczywiscie problem lezy po ich stronie
ODPOWIEDZ