Moderator: Moderatorzy
Yorhn pisze:Otóż po dłuuuuugiej rozmowie z Panią z Bok-u dowiedziałem się że najnormalniej w świecie wykorzystałem cały swój limit ..
To może Orange niech w ogóle wyłączy CDMA. Ich pasmo, używają go do CDMA, więc mogą je do wszystkich ofert włączyć.jarek999 pisze:P.S Tu jest szybko potrzebna interwencja regulatora rynku UKE z wytycznymi odnośnie minimalnych parametrów usługi internetowej pod groźbą stosowania kar i zabierania koncesji na częstotliwości
Kolego ja ten net mam 2lata i 8miesięcy więc nie mów mi jak to ma działać po limicie!! Rozmawiamy o BRAKU neta a nie o słabej prędkości! Dziś miałem zamiar zawieźć ruter do sprawdzenia,kartę już sprawdzałem-ale wstrzymałem się i przed chwilą zszedłem z dachu , gdzie przekręciłem antenę na inny BTS :jarek999 pisze:Skoro przekroczyłeś limit to się nie dziw że tak działa net,
Przemyśl za nim napiszesz-właśnie w Twoim imieniu zadawałem pytanie przedstawicielowi Orange na czacie-kiedy skończy z tą praktyką sprzedawania dualnych modemów-fajna sprawa dla użytkowników Orange Free ale nie samej usługi CDMA, jeżeli czytam Twój profil skąd pochodzisz to jest już duże BE gdyż jest masa turystów w twoim regionie i nic nie muszą majstrować jak Ci się to wydaje tylko sieć nie wyrabiaKolego ja ten net mam 2lata i 8miesięcy więc nie mów mi jak to ma działać po limicie!!
Fajnie to ująłeś ''sieć nie wyrabia'' owi turyści pewnie nawet o tej porze surfują po siecijarek999 pisze:Przemyśl za nim napiszesz-właśnie w Twoim imieniu zadawałem pytanie przedstawicielowi Orange na czacie-kiedy skończy z tą praktyką sprzedawania dualnych modemów-fajna sprawa dla użytkowników Orange Free ale nie samej usługi CDMA, jeżeli czytam Twój profil skąd pochodzisz to jest już duże BE gdyż jest masa turystów w twoim regionie i nic nie muszą majstrować jak Ci się to wydaje tylko sieć nie wyrabia<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Mam i ja a jakoś nie ściągambdkacz pisze:"szczęśliwych godzin"
Na terenach mało zurbanizowanych można zapomnieć o jakichkolwiek inwestycjach TP-chyba że w miejscowości "x" będzie ktoś miał działkę z zarządu TP, w grę wchodzą w tej chwili miasta między 25-100tys. mieszkańców, jeżeli firma ta nie zdąży z inwestycjami w infrastrukturę światłowodową przed pełnym uruchomieniem LTE przestanie się liczyć jako wiodący dostawca. W dużych miastach już jest zepchnięta na boczny tor-prym wiodą sieci kablowe, to że posiadamy łącze kablowe od TP nie oznacza że można na każdym korzystać z usługi internetowej-dziesiątki tysięcy ludzi mających takowe nie może korzystać z usługi internetowej, ba jest mamione iluzorycznymi inwestycjami które w większości przypadków nie nastąpią-klientowi wciska się CDMA z 3-letnią umową i niech czekaale jeżeli zgłosisz,że chcesz neta (czytaj poczują kasę) to może (ale nie musi) się okazać,że jednak jakiś kabelek się da zorganizować.
mały73 pisze:Hmm. Moja miejscowość czyli Goławin jest. Inwestycja to "2.1 skracanie pętli". Co to oznacza? Może wreszcie mam szansę na internet stacjonarny
Czyli jak masz telefon po kablu,a nie radiolinię to możesz liczyć na Internet 6 Mb/s lub nawet szybszy zależy gdzie to ONU/DSLAM postawią (jak daleko od Ciebie).2.1. Przebudowę sieci dostępowej celem skrócenia pętli abonenckiej poprzez budowę sieci światłowodowej i wyniesionych jednostek dostępu szerokopasmowego DSLAM lub jednostek ONU w technologii FITL, zwane dalej segmentem produkcyjnym „skracanie pętli”. W ramach inwestycji opisanej w punkcie 2.1, planowana jest modernizacja i dostosowanie sieci telekomunikacyjnej do możliwości świadczenia usług dostępu szerokopasmowego, co pozwoli na uruchomienie 58 tys. z 721 tys. łączy szerokopasmowych.
Cieszy fakt że w ogóle coś robią, odnośnie tych "pipidówki zdrój"-na te projekty jest kasa z UE i ww mają nr 1. To jest kropla w morzu potrzeb. Na szczęście konkurencja nie będzie czekać!nie jest tak źle, sporo z miejsc gdzie zrobili/zamierzają coś zrobić (np deinstalacja PCM czy radia) to są "pipidówki zdrój"
Telefon mam po kablu a centralkę telefomiczną oddaloną o jakieś 4km. To pewnie ja będą rozbudowywać. Normalnie po tylu latach jest szansa na stacjonarny internet i to nawet 6Mb/s. Aż nie chce się wierzyćbdkacz pisze:Czyli jak masz telefon po kablu,nie radiolinię to możesz liczyć na Internet 6 Mb/s lub nawet szybszy zależy gdzie to ONU/DSLAM postawią (jak daleko od Ciebie).
No to teraz CI właśnie postawią nową w Twojej miejscowości i z 4 km zrobi się z 1 km max pewniemały73 pisze: Telefon mam po kablu a centralkę telefomiczną oddaloną o jakieś 4km.
Normalnie abonament głosowy utrzymuje linię a internet jest przy okazji. Skoro nie masz głosowego abonamentu to za utrzymanie linii płacisz.lechu1777 pisze:do każdej sumy dodaj 29zł za UTRZYMANIE LINII TP
Przecież nie musisz korzystać z ADSLu, jest wiele innych opcji (szczególnie w miastach) czyli jest wolny rynek.lechu1777 pisze:a się pytam gdzie jest ten wolny rynek?
wojteks pisze:Przecież nie musisz korzystać z ADSLu, jest wiele innych opcji (szczególnie w miastach) czyli jest wolny rynek.
Nordisk 63zł 10GB.bdkacz pisze:Chyba ktoś tu zapomina o limitach i ich braku na ADSLuCo z tego,że CDMA Orange które załóżmy średnio daje te 2 Mb/s kosztuje te 49zł,a 2Mb/s TP wraz z utrzymaniem linii te 84zł, jak w pierwszym wypadku mamy limit te 4 czy 6 GB (a każdy kolejny to koszt około 10 zł,czyli już przy dokupieniu 3GB wychodzimy "na zero"),a w drugim doimy ile chcemy i nie musimy patrzeć na zegarek czy akurat mamy szczęśliwe godziny czy nie
Może jak ktoś od początku siedział na necie z limitami to nie rozumie co to net bez limitu,ale jak już zasmakował nielimitowanego to na limitowany ciężko się wraca