HSDPA w Orange Trójmiasto i Kraków
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
HSDPA w Orange Trójmiasto i Kraków
Ja właśnie dowiedziałem sie od konsultanta w orange że HSDPA jest już w Trójmieście.
Czy Ktoś wie Kiedy Będzie w Krakowie???
Czy Ktoś wie Kiedy Będzie w Krakowie???
- piotr2802
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: HSDPA w Orange Trójmiasto i Kraków
Jeśli chodzi o Kraków to nie liczyłbym szybko na HSDPA w sieci Orange. Niech najpierw poszerzą zasięg UMTS, bo na razie to tylko działa w centrum + parę przyległych ulic i to na zewnątrz budynków.
Jeśli Orange nie obudzi się to Era szybko odbierze im klientów. Już teraz wielu moich znajomych przechodzi do Ery bo mają już wszędzie HSDPa tam gdzie jest dostępny UMTS.
Jeśli Orange nie obudzi się to Era szybko odbierze im klientów. Już teraz wielu moich znajomych przechodzi do Ery bo mają już wszędzie HSDPa tam gdzie jest dostępny UMTS.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Coś w tym jest .Póki co mam HSDPA z Orange ale muszą się bardziej starać z zasięgiem.piotr2802 pisze:Jeśli chodzi o Kraków to nie liczyłbym szybko na HSDPA w sieci Orange. Niech najpierw poszerzą zasięg UMTS, bo na razie to tylko działa w centrum + parę przyległych ulic i to na zewnątrz budynków.
-
- Użytkownik forum
przesiadka na ere mnie nie urządzapiotr2802 pisze:Jeśli chodzi o Kraków to nie liczyłbym szybko na HSDPA w sieci Orange. Niech najpierw poszerzą zasięg UMTS, bo na razie to tylko działa w centrum + parę przyległych ulic i to na zewnątrz budynków.

-
- Stały użytkownik forum
mam to samo ;Passasyn pisze: przesiadka na ere mnie nie urządzamusze sie trzymać orangutana, bo na dzień dzisiejszy nigdzie nie podpisze umowy no limit za 60zł/mc
tymczasem czekam na UMTS bo wg. mapki zasiegu juz dawno jestem w zasiegu, a wedlug mnie ostatnie powiekszenie zasiegu (chyba w lipcu) odbylo sie tylko na mapce (mam stara i nowa mape zasiegu umts we Wroclawiu i zasieg - przynajmniej z mojej strony - jest taki jak pokazuje stara mapa - a na nowej mapie siega ze 2-3 km dalej...)
Pozdrawiam! MooNTER
Huawei - 5Mbps down, 1Mbps uplink @ UMTS&LicencjaGPRS no limit

-
- Użytkownik forum
Piszecie że trzymacie się orange bo jest no limit, czy nie macie żadnej alternatywy typu jakiś lokalny ISP lub neostrada? Ja miałem orange no limit ale jak zawitał do mnie inny ISP to pozbyłem się orange i awaryjnie mam simdate.
- seboo
- Specjalista bezprzewodowy-junior
kurcze - napiszcie mi jak to mozna bylo zalapac sie na no limit - czy to byla ta licencja sprzedawana z urzadzeniami HP ??
ile w takiej wersji no limit mozna wyciagac na miesiac zeby nie pojawialy sie klopoty z siecia
?
ile w takiej wersji no limit mozna wyciagac na miesiac zeby nie pojawialy sie klopoty z siecia

-
- Stały użytkownik forum
ja mam kablowke za ~90zl/mc (z telewizja ale ona mi nie potrzebna), dialog aDSLa nie chce mi dac z reszta rezygnacja ze stacjonarki to kwestia czasu..), wiecej alternatywy nie mam, tak ze w cenie 60zl/m-c nic nie ma, a jak bedzie HSDPA (a licze na to ze jak umts sie pojawi to i niedlugo pozniej) to juz zadnej alternatywy nie widzeTJE pisze:Piszecie że trzymacie się orange bo jest no limit, czy nie macie żadnej alternatywy typu jakiś lokalny ISP lub neostrada? Ja miałem orange no limit ale jak zawitał do mnie inny ISP to pozbyłem się orange i awaryjnie mam simdate.
miedzy innymi byla to licencja sprzedawana z HP'kami w Vobisie, wczesniejsze wersje (sprzed 2-2,5 roku?) byly laczone z abonamentem telefonicznym, pozniej chyba byly dwie opcje i ostatnia wersja bez limitow danych (ale byl "limit na modem" czyli nie mozna zmienic modemu na inny a jak sie go np. zgubi to trzeba zaplacic kare bo karta sim musi byc aktywna a do innego modemu wlozyc nie mozna ;P) tylko na osobnej karcie.seboo pisze: kurcze - napiszcie mi jak to mozna bylo zalapac sie na no limit - czy to byla ta licencja sprzedawana z urzadzeniami HP ??
ile w takiej wersji no limit mozna wyciagac na miesiac zeby nie pojawialy sie klopoty z siecia Wink
W praktyce jak cos jest nie tak to konsultant jak i dzial techniczny zaleca przetestowanie na innym modemie wiec jednak mozna zmienic, jesli chodzi o limity danych to nie wiem, wydaje mi sie ze po prostu zadnych nie masz

Kart szukaj w ogloszeniach/na allegro - czasem sie ktos pozbywa...
Pozdrawiam! MooNTER

-
- Użytkownik forum
seboo pisze:kurcze - napiszcie mi jak to mozna bylo zalapac sie na no limit - czy to byla ta licencja sprzedawana z urzadzeniami HP ??
ile w takiej wersji no limit mozna wyciagac na miesiac zeby nie pojawialy sie klopoty z siecia?
Umowy bez limitow orangutan sprzedawał do konca lutego 2005, potem sie opamientali:) początkowo jak wprowadzili limity wszystkim ograniczali transfer po sciagnieciu 0,5GB ale wystarcztl tel do BOK zeby ci transfer odblokowali. Teoretycznie w umowach byl knyf ze kart sim mozna uzywac tylko z uzadzeniem z ktorym ja sprzedano(SE gc75e). ale to pic na wode fotomontarz ja mam 6630 i sciągam dane po edge (od 2 do 13 GB na miesiąć i nikt mi nic złego nie powiedział), jak sobie wymienie karte na usim to sie przesiadam na umts.
Taką umowe mozna znalezc na allegro, zrobic cesje i swietna sprawa:)
-
- Początkujący użytkownik forum
Ja jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> w Gdańsku HSDPA nie zaobserwwałem - ani na Politechnice we Wrzeszczu, ani w centrum - okolice dworca głównego i galerii Medison.assasyn pisze:Ja właśnie dowiedziałem sie od konsultanta w orange że HSDPA jest już w Trójmieście.
Mam kartę Optiona GT+ z Orange, fimrware 3.8.1Hd sterowniki 2.1.0.39 i GTMM 4.5.0.625
Pozdrawiam,
- bob
- Guru bezprzewodowy
Przy tej właśnie identycznej konfiguracji zaczynałem swoją przygodę z HSDPA.Zatem trzeba na razie przyjąć ,że informacja z BOK jest nierzetelna.Scooby pisze:Mam kartę Optiona GT+ z Orange, fimrware 3.8.1Hd sterowniki 2.1.0.39 i GTMM 4.5.0.625
- piotr2802
No ale wróćmy do tematu. To kiedy w Krakowie będą jakieś testy HSDPA w sieci ORange ?
Czy ktoś ma jakieś informacje na ten temat. Era już dotrzymała słowa i chodzi to super w Krakowie. A ORANGE śpi
Czy ktoś ma jakieś informacje na ten temat. Era już dotrzymała słowa i chodzi to super w Krakowie. A ORANGE śpi

- DADA
- Stały użytkownik forum
Orange powolnie buduje dopiero infrastrukturę UMTSpiotr2802 pisze: A ORANGE śpi

- bob
- Guru bezprzewodowy
Plota mówi ,że Kraków jest planowany na grudzień.piotr2802 pisze:To kiedy w Krakowie będą jakieś testy HSDPA w sieci ORange ?
-
- Użytkownik forum
inna plota, że na styczeń
- bob
- Guru bezprzewodowy
A gdzie plotkowałeś ? Bo ja w salonie Orange.assasyn pisze:inna plota, że na styczeń
-
- Użytkownik forum
Najnowsza wiesc głosi, że Oranutan odpalił HSDPA w Krakowie, inforacja ta pochodzi od ludzi, którzy zajmują się instalacja nadajników (w tym wypadku ich przeprogramowywaniem).
Za dwa dni będe mogl to informacje sprawdzic.
Za dwa dni będe mogl to informacje sprawdzic.
-
No niestety. Siedze na necie z Orange, centrum Krakowa i HSDPA niet. 

-
- Użytkownik forum
Kraków ( łagiewniki- borek fałencki - ruczaj) jest HSDPA, tylko nie wiem dokladnie z którego BTS'a
karta miga cztery razy na niebiesko transfery ok 1200kbps
a chciałbym sie dowiedzieć bo raczej łapie zwykły UMTS
Karta option 3g
karta miga cztery razy na niebiesko transfery ok 1200kbps
a chciałbym sie dowiedzieć bo raczej łapie zwykły UMTS
Karta option 3g
- piotr2802
A podobno miałobyć HSDPA wszędzie tam gdzie już jest UMTS. Znowu Orange coś kombinuje.... 

-
- Użytkownik forum
pisali ze w pierwszym kwartale tego roku tak bedzie, wiec maja jeszcze miesiącpiotr2802 pisze:A podobno miałobyć HSDPA wszędzie tam gdzie już jest UMTS. Znowu Orange coś kombinuje....
- piotr2802
to jak z tym HSDPA ? Jest już w Krakowie czy nie ?assasyn pisze:Kraków ( łagiewniki- borek fałencki - ruczaj) jest HSDPA, tylko nie wiem dokladnie z którego BTS'a
k
-
- Użytkownik forum
jak napisałem wczesniej, w tym trójkącie
To potwierdza info od monterów którzy twierdzili ze w okolicach TESCO na kapelance HSDPA jest
Problem polega na tym ze po chwili jest już tylko UMTS - stąd moje przypuszczenie ze tylko tylko z jednego BTS'a i że w pobliżu mam jakiś z ktorego mam lepszy odbiór bez HSDPA
nie znam komend at dla optiona 3G wiec nie sprawdze który to nadajnik
łąpie mi HSDPA - wskazują na to i transfery i miganie modemu.( łagiewniki- borek fałencki - ruczaj)
To potwierdza info od monterów którzy twierdzili ze w okolicach TESCO na kapelance HSDPA jest
Problem polega na tym ze po chwili jest już tylko UMTS - stąd moje przypuszczenie ze tylko tylko z jednego BTS'a i że w pobliżu mam jakiś z ktorego mam lepszy odbiór bez HSDPA
nie znam komend at dla optiona 3G wiec nie sprawdze który to nadajnik
- piotr2802
Mamy HSDPA w Krakowie - lokalizacja Nowa huta. Niebieska dioda w Option miga 4 razy i transfery dużo większe niż w UMTS.
-
HSDPA W CENTRUM GDAńSKA, SYGNAł POJAWIA SIę NAPRZEMIENNIE Z SYGNAłEM 3G, TRANSFERY ZNACZNIE WZROSłY, 59% SIłY SYGNAłU, 800Kb/s , nareszcie szybki net :-)))))
ICON, BE Premium
-