UMTS/HSDPA + limit w orange

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
de_stroy
Stały użytkownik forum

UMTS/HSDPA + limit w orange

Post autor: de_stroy »

Witam!

Szukałem takiego wątku w tematach na forum, ale nigdzie nie znalazłem. Chodzi mi o konkretną informację:
Po przekroczeniu limitu (0,5GB) w orange, jaka będzie prędkość łącza (download) przy transmisji UMTS lub HSDPA?

Czy tak jak w edge, prędkość ta spadnie do ok. 23 kbps? Czy będzie ona wyższa? (Dodam, że mieszkam jakieś 70m od BTS'a :) )

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za fachowe odpowiedzi!
Komu w drogę, temu notebook...
businesseverywhere
Początkujący użytkownik forum

Re: UMTS/HSDPA + limit w orange

Post autor: businesseverywhere »

Witam

Ograniczenie transferu w Business Everywhere , może nastąpić po przekroczeniu dopuszczalnego limitu, ale nie dzieje się to automatycznie i każdorazowo. Ograniczenie następuje tylko wtedy ,kiedy w obrębie działania sieci znajdują się inni użytkownicy którzy nie przekroczyli limitów, i jest duża zajętość pasma. Wtedy dopiero następuje ograniczenie transferu.

Nie ma znaczenia w zasięgu jakiej technologii się znajdujesz, ograniczenie jeżeli już wystąpi to będzie to ograniczenie do stałej wartości czyli takiej jaką podałeś.

Jeżeli chcesz więcej informacji zapraszam na http://www.businesseverywhere.pl
damis
Stały użytkownik forum

Post autor: damis »

businesseverywhere pisze:Witam

Ograniczenie transferu w Business Everywhere , może nastąpić po przekroczeniu dopuszczalnego limitu, ale nie dzieje się to automatycznie i każdorazowo. Ograniczenie następuje tylko wtedy ,kiedy w obrębie działania sieci znajdują się inni użytkownicy którzy nie przekroczyli limitów, i jest duża zajętość pasma. Wtedy dopiero następuje ograniczenie transferu.
I chcesz nam może powiedzieć, że systemy w Orange'u są tak wydajne, że on-line badają klienta jaki ma transfer, sprawdzają w obrębie tego samego BTSa czy są tam inni klienci, porównywane są ich wykorzystane limity i ci, którzy mają przekroczony limit są przycinani.
No to byłoby mistrzostwo swiata. :)
A jeśli przycięty klient przejdzie do innego BTSa to limit mu jest automatycznie ściągany ?

Ilu jest klientów w Orange'u ? Podobno ok 100.000.

Niech średnio 40% klientów pracuje w jednej chwili - to jest 40.000.
Na samą komunikację sprawdzającą chwilowe wykorzystanie limitów wszystkich userów w ramach BTS'a czy Node'a potrzeba byłoby tyle pasma, że można by nim było obsłużyć kolejnych kilkadziesiąt tysięcy jednoczesnych sesji :)

Musisz chyba pracować w marketingu Orange'a :lol:
Awatar użytkownika
de_stroy
Stały użytkownik forum

Post autor: de_stroy »

@businesseverywhere Hmm... Po pierwsze, to nie korzystam z oferty dla biznesu, tylko z "Twój Internet Standard". Po drugie, na stronie orange'a nic nie ma - kompletnie. Orange nie podaje konkretnych danych, do jakich ogranicza łącze. Że nie przekroczy mi 16kbps, to się dowiedziałem dopiero po tym, jak wysłałem maila z reklamacją. I jeszcze jedno - co do przycinania transferu - damis ma rację. Mi za każdym razem, po przekroczeniu limitu tną transfer. I faktycznie, to musiałaby być strasznie dziwna technologia, którą Ty opisałeś. Dziwna i skomplikowana.

Ponawiam pytanko do wszystkich - jak się zachowuje HSDPA lub UMTS po przekroczeniu limitu w Orange? Jakie prędkości?
Komu w drogę, temu notebook...
businesseverywhere
Początkujący użytkownik forum

Post autor: businesseverywhere »

Musisz chyba pracować w marketingu Orange'a Laughing
Nie pracuję w marketingu Orange, tylko korzystam z Business Everywhere - pakiet Premium - i muszę Ci powiedzieć, że przekroczenie limitu nie pociąga za sobą automatycznego przycięcia transferu, od lutego w Łodzi w miejscu w którym przebywam jestem w zasięgu HSDPA i można ciągnąć z prędkością 1,4 do 1,6 Mb/s . I po przekroczeniu 4GB nie stwierdzam ograniczenia transferu. Zresztą zobacz regulamin usługi, który podpisałeś, oto jej fragment:
6.Predkosc przesyłania danych dla obu opcji usługi Business Everywhere zalezy od technologii przesyłania danych [3G (UMTS) albo
HSDPA albo EDGE albo GPRS albo WLAN], z której Abonent w danym momencie korzysta. Warunkiem skorzystania z danej
technologii jest przebywanie w danym momencie w zasiegu danej technologii oraz korzystanie z urzadzenia obsługujacego dana
technologie. Predkosci przesyłania danych w poszczególnych technologiach nie sa stałe i moga ulegac zmianie w zaleznosci od
obciazenia stacji nadawczej, siły odbieranego sygnału stacji nadawczej, maksymalnych predkosci obsługiwanych przez terminale
lub warunków atmosferycznych.
7. Predkosci moga ulec istotnej zmianie (obnizeniu) po przekroczeniu limitu przesłanych danych w jednym okresie rozliczeniowym, co
moze wpłynac na jakosc korzystania z usługi. Limit wynosi 0,5 GB dla opcji Business Everywhere Standard oraz 4 GB dla opcji
Business Everywhere Premium. Taktowanie odbywa sie za pomoca paczek danych o wielkosci 1 kB. Do powyzszego limitu nie sa
wliczane dane transferowane w ramach usługi Orange Hotspot.

Zwracam uwagę na słowa: "mogą ulec istotnej zmianie" - mogą, ale nie muszą, pozdrawiam.
ODPOWIEDZ