EDIMAX EW-7209Apg zmieniony w router

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pabloooo
Użytkownik forum

EDIMAX EW-7209Apg zmieniony w router

Post autor: pabloooo »

Witam, bardzo proszę o pomoc, zakupiłem Apeka Edimax EW-7209apg na allegro i jak się okazało ma zmieniony soft na router z tego co się orjentuje na BR-6204Wg. Pobrałem oprogramowanie ze strony Edimaxa by Ap znów był sobą.Wskoczyłem przez 192.168.2.1 do panelu i tam odszukałem opcję aktualizacji Apeka Firmware Upgrade wskazałem rozpakowany plik z oprogramowaniem i ukazał się komunikat:
At the end of upgrade, the Broadband router may not respond to commands for as long as on minute. This is normal behavior and do not turn off Broadband router during the time.
Bardzo proszę o pomoc bo potrzebuje Ap a nie router...
Ostatnio zmieniony 2011-05-14, 13:08 przez pabloooo, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: EDIMAX EW-7209Apg zmieniony w router

Post autor: key »

To tylko komunikat, ze w okresie flashowania (1 minuta) router moze nie odpowiadac i nie nalezy go wylaczac. W tej chwili powinno juz byc oki.
Nie pomagam na PW.
pabloooo
Użytkownik forum

Jak akceptuje ten komunikat to po 5 sec pojawia się " Invalid file format " plik z softem ma rozszerzenie .bin więc powinno być ok?? A nie idzie ;(
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Sprobuj zmienic rozszerzenie na .trx
Nie pomagam na PW.
pabloooo
Użytkownik forum

zmieniłem i nic to nie dało...
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Sprobuj najpierw wgrac ten sam soft, ktory juz jest, zobaczysz jaki jest format.
Nie pomagam na PW.
pabloooo
Użytkownik forum

jest .bin i co na najlepsze da się go wgrać. Może nazwy podmienić??
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Mozesz sprobowac, ale watpie zeby dalo rade. Daj linka na obie wersje softu.
Nie pomagam na PW.
pabloooo
Użytkownik forum

Tu są trzy softy które próbowałem załadować 1.27, 1.28 i 1.29 :
http://www.edimax.pl/pl/support_detail. ... n=Dalej#02

A tu jest ten wgrany na mojego apeka 1.55 :

http://www.edimax.pl/pl/support_detail. ... n=Dalej#02

Dziękuje za pomoc!!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Cos mi tu nie pasuje. Czy jesteś pewien co właściwie masz?
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Pliki maja inny ID. Jak bardzo jestes zdesperowany?
Nie pomagam na PW.
pabloooo
Użytkownik forum

Pod spodem urządzenia jest naklejka z oznaczeniem 7209APG62E1000023. Nie kumam tych innych ID nie wiem co to oznacza...
A czy jestem zdesperowany?:)Raczej nie:) Jeśli będzie problem z wgraniem oryginalnego oprogramowania to nie muszę ryzykować mogę odsprzedać AP znajomemu.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

pabloooo pisze:Nie kumam tych innych ID
Wewnatrz pliku jest napisane, do jakiego sprzetu firmware pasuje. Router sprawdza to i przerywa flashowanie.
pabloooo pisze: Jeśli będzie problem z wgraniem oryginalnego oprogramowania to nie muszę ryzykować mogę odsprzedać AP znajomemu.
To odsprzedaj, nastepnym krokiem ktory ja bym podjal, to proba podpiecia sie do konsoli.
Nie pomagam na PW.
pabloooo
Użytkownik forum

Dobra dzięki wielkie jeszcze przemyśle sobie sprawę, dostałem info że trzeba to zrobić programem np. pumpkin.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

pabloooo pisze: dostałem info że trzeba to zrobić programem np. pumpkin.
Znaczy przez TFTP? Mozliwe, ale to juz lepiej widac po podlaczeniu konsoli.
Nie pomagam na PW.
gsm_42
Użytkownik forum

Post autor: gsm_42 »

opis zapozyczony z forum.edimax.pl sprawdzilem i dziala w 100%
zrodlo http://forum.edimax.pl/viewtopic.php?f= ... tftp#p9403
autor- user: mijqe (Przemek)

Jest pewien sposób. Nic pewnego i oficjalnie absolutnie niewspierane przez serwis Edimaxa (prawda panowie Robercie i Krzysztofie?), jak również ani Edimax ani ja nie bierzemy żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody powstałe przy zastosowaniu tej instrukcji, ale w Twoim przypadku i tak nie masz nic do stracenia. Zatem do dzieła :)

1. Upewnij się, że masz zainstalowanego klienta TFTP. W Windows XP powinien być zainstalowany domyślnie, w Vista i 7 z tego co pamiętam trzeba go doinstalować poprzez Dodaj/Usuń składniki Windows. Aby sprawdzić czy jest on w systemie uruchom wiersz poleceń (Start -> Uruchom -> cmd lub z Programy -> Akcesoria), wpisz tftp i zaakceptuj Enterem. Powinieneś dostać w odpowiedzi coś takiego:

Kod:
C:\Dane\Pobrane\Edimax\2.21beta>tftp

Przesyła pliki do i z komputera zdalnego przy użyciu usługi TFTP.

TFTP [-i] host [GET | PUT] źródło [cel]

-i Określa binarny tryb przesyłania obrazów (nazywany
również oktetem). W tym trybie plik przenoszony jest
bit po bicie. Użyj tego trybu
do transmisji plików binarnych.
host Określa lokalnego lub zdalnego hosta.
GET Przesyła plik docelowy z hosta zdalnego do źródła pliku
na host lokalny.
PUT Przesyła plik źródłowy z hosta lokalnego do miejsca
przeznaczenia pliku na host zdalny.
źródło Określa plik do przesłania.
cel Określa gdzie ma być przesłany plik.

2. Ściągnij oprogramowanie, które chcesz wgrać, i rozpakuj je, abyś miał plik *.bin. Dla wygody zmień nazwę pliku na jakąś krótszą, np. edimax.bin, i przegraj go do katalogu głównego na dysk C. Następnie w wierszu poleceń wpisz kolejno: c: [enter] cd\ [enter]

Powinno to wyglądać mniej więcej tak:

Kod:
C:\Dane\Pobrane\Edimax\2.21beta>c:

C:\Dane\Pobrane\Edimax\2.21beta>cd\

C:\>

Nazwa katalogu (tutaj Dane\Pobrane...) jest oczywiście przykładowa, ale istotne jest, aby całość skończyła się znakiem zachęty C:\>

3. Wyłącz wszystkie połączenia sieciowe w komputerze (wifi, podłączone modemy 3G na USB itp.), zostaw tylko połączenie kablowe. Zmień adres IP tego połączenia kablowego na 192.168.1.5 (maska 255.255.255.0). W Windows XP zrobisz to wchodząc w Panel sterowania -> Połączenia sieciowe. Jeśli masz widok szczegółowy, to wszystkie połączenia powinieneś mieć wyłączone - poza połączeniem kablowym, domyślnie nazywanym Połączeniem lokalnym. Kliknij je prawym myszki, wybierz Właściwości, znajdź na liście Protokół internetowy (TCP/IP), zaznacz go, kliknij przycisk Właściwości poniżej, w nowym okienku zaznacz Użyj następującego adresu IP i wpisz Adres IP: 192.168.1.5 oraz Maska podsieci: 255.255.255.0. Pozostałe pola pozostaw puste. Zaakceptuj wszystkie zmiany poprzez OK.

Zmiana ustawień sieciowych jest też dobrze opisana w polskiej wersji instrukcji do routera (od strony 12), dostępnej na stronie Edimaxa.

4. Odłącz od routera podłączone urządzenia pod USB (modem i ew. drukarkę) oraz wszystkie kable sieciowe. Następnie podepnij komputer do portu LAN nr 1 (nie do WAN!).

5. Przejdź do wiersza poleceń i wpisz następującą komendę: tftp -i 192.168.1.6 put edimax.bin, gdzie edimax.bin to nazwa Twojego pliku z oprogramowaniem do wgrania. Nie potwierdzaj tej komendy Enterem!!! Jeszcze nie teraz, za chwilę :) Powinno to wyglądać DOKŁADNIE (kropka w kropkę) w ten sposób:

Kod:
C:\>tftp -i 192.168.1.6 put edimax.bin

6. Teraz kluczowy moment, wymagający od Ciebie odrobiny zręczności i umiejętności liczenia do 5 :) Odłącz zasilanie od routera, naciśnij i trzymaj przycisk reset, podłącz zasilanie dalej trzymając reset, i jak tylko je podłączysz to odlicz 5 sekund. Po 5 sekundach dalej trzymaj reset, ale na komputerze w Wierszu poleceń naciśnij Enter, aby potwierdzić wpisaną komendę w wierszu wyżej. Jeśli wszystko zrobiłeś poprawnie, to po ok. 4 sekundach dostaniesz komunikat, że plik przesłano poprawnie:

Kod:
C:\>tftp -i 192.168.1.6 put edimax.bin
Przesłano pomyślnie: bajtów: 3698690 w 4 ss, bajtów/s: 924672

Jeśli tak to puść przycisk reset. Jesteś na dobrej drodze do przywrócenia routera do życia :) Jeśli pojawił się jakiś błąd to powtórz punkt 5 i 6 (czyli na nowo wpisz komendę i powtórz zabawę z zasilaniem i liczeniem do pięciu).

7. Teraz CIERPLIWIE ODCZEKAJ 2 minuty. Nie próbuj się zalogować do routera, nie odłączaj mu zasilania, nie naciskaj resetu, nie odłączaj kabla od komputera, nie oddychaj :) Router musi przetrawić oprogramowanie, które mu właśnie wysłałeś.

8. Po upływie tego czasu możesz podłączyć modem USB do niego. Jeśli niebieska lampka zacznie migać, to jest szansa, że router będzie żył. Jeśli nie, to odłącz mu na chwilę zasilanie.

9. Przywróć ustawienia adresu IP karty sieciowej na automatyczne (lub ustaw na takie, jakie masz w swojej sieci - pkt. 4), włącz wyłączone połączenia sieciowe, odepnij się od routera itp. - ogólnie przywróć wszystkie kabelki i ustawienia tak, jak zwykle.

10. Spróbuj zalogować się do routera. Istnieje spora szansa, że będzie pamiętał ustawienia sprzed usterki, więc jeśli zmieniałeś adresy IP to spróbuj ich użyć, jeśli domyślny 192.168.2.1 nie zadziała.

11. Jeśli wszystko działa, to gratulację - przywróciłeś router do życia :) Jeśli coś nie działa, to istotne jest określenie, czy udaje się wgrać oprogramowanie przy użyciu TFTP ("Przesłano pomyślnie: bajtów: 3698690 w 4 ss, bajtów/s: 924672") czy też na tym etapie występuje błąd. Jeśli oprogramowanie się przesyła, to router raczej będzie żył i musisz albo go odłączyć od prądu na parę minut, potem włączyć, ewentualnie zresetować go do ustawień fabrycznych (instrukcja, s. 7) i na nowo skonfigurować sieć. Jeśli oprogramowanie nie chce się wgrać (jaki błąd występuje?) to albo coś nie tak ustawiłeś w konfiguracji IP/połączeniu routera z komputerem, albo źle odliczyłeś czas/za szybko/zbyt późno chciałeś wysłać oprogramowanie, albo podałeś jego złą nazwę (na pewno nazwałeś je edimax.bin?), albo też niestety router jest już tak uszkodzony (co jest możliwe, ale przy tego typu usterce raczej mało prawdopodobne) że pozostaje jego reklamacja u sprzedawcy i liczenie, że zostanie uwzględniona (nie polecam chwalenia się tą próbą przywracania go do życia ani tym, że padł przy aktualizacji oprogramowania. Zwykłe "przestał działać" będzie najlepsze ;) ).

Tak czy inaczej próbuj - nic nie masz do stracenia :) Przetestowałem tą metodę na swoim routerze. Co prawda działał i był w pełni sprawny, ale możliwość wgrania oprogramowania przy użyciu TFTP jest, i nawet przy mocno uszkodzonym oprogramowaniu jest to jedna z podstawowych funkcjonalności, która nie zostaje naruszona.

I koniecznie napisz, jak Ci poszło!

PS. Jeśli ktoś uważa, że napisałem to zbyt szczegółowo, zwłaszcza jak zmienić adres IP albo bawić się wierszem poleceń i przechodzić z katalogu do katalogu, niech ma na uwadze, że nie każdy jest z komputerem za pan brat i już sam wiersz poleceń jest dla niego czarną magią, a internet ustawia mądry pan technik. Mimo to jest wiele osób, które chcą spróbować swoich sił, i nawet tak głupia uwaga jak to, że komendy w wierszu poleceń akceptujemy Enterem, jest dla nich cenną uwagą. W końcu każdy z nas zaczynał kiedyś od zera :)
Ostatnio zmieniony 2011-08-08, 18:00 przez gsm_42, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

gsm_42, żeby nikt się nie przyczepił może podaj tu jeszcze dokładny link do źródła.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

gsm_42 pisze:Jeśli ktoś uważa, że napisałem to zbyt szczegółowo
Nie zbyt szczegolowo, ale robisz mase czynnosci ktore zupelnie nie sa potrzebne.
Nie pomagam na PW.
gsm_42
Użytkownik forum

Ja to tylko zacytowalem a wlasciwie skopiowalem z innego forum jako odpowiedz na zadane pytanie gdyz sam mialem taki problem i tam wlasnie znalazlem odpowiedz.
A ze opis jest szczegolowy do bolu to fakt ale nie zapominajmy ze ludzie ktorzy szukaja odpowiedzi na forach nie koniecznie sa expertami, a z takiego szczegolowego opisu kazdy wyciagnie sobie co mu potrzebne.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Ale roznice miedzy "Szczegolowe" a "zbedne" rozumiesz?
Nie pomagam na PW.
gsm_42
Użytkownik forum

po pierwsze opinia jest jak "tylna czesc ciala" kazdy ma wlasna
a p[o drugie jak ci sie nie podoba to nieczytaj
a po 3 skoro jestes taki kozak to dlaczego nie odpowiedziales koledze na pytanie zamiast sie wdawac w glupie dyskusje?
napisz wlasny tutorial a ja wtedy z przyjemnoscia skasuje swojego posta
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Skoro juz nalegasz: ja tego typu zabaw nie robil bym na slepo: podlaczasz console do routera i robisz krok po kroku zgodnie z procedura, a nie bezsensownym wkladaniem modemow USB, nieswiadomym odliczaniem i tancami z kolorowymi chustkami wokol routera. Ale jesli przeczytasz watek, to zobaczysz ze kolega sie zastanawia.

Ale fakt, latwiej skopiowac jakis manual bez zrozumienia co sie dzieje i rzucac sie na caly swiat.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ