Antena dookólna dla Huawei E173U-2

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
SerbskieKosovo
Początkujący użytkownik forum

Antena dookólna dla Huawei E173U-2

Post autor: SerbskieKosovo »

Witam
Wczoraj zaopatrzyłem się w modem Huawei E173U-2 w ofercie Play. Jakość sygnału pozostawia wiele do życzenia, raz utrzymuje się na 15-30% raz na 90%, ogónie nie jest źle ale mogłoby być dużo lepiej a przede wszystkim stabilniej bo nie raz połączenie zrywa.

Czytałem dziś bite 4 godziny nt anten i zdecydowałem się na antenę dookólną (ciężko miałbym z zamontowaniem kierunkowej).

http://bts-gsm.eu/uke/c/50.299427394087 ... ,7,/b/U,U9,

Patrząc na rozmieszczenie nadajników, zasięg z mojego domu do nich będzie w granicach 1-3km więc myślę że nie potrzebna mi jest kierunkowa. Jedyny mój problem polega na wyborze takiej anteny. Czy forumowi fachowcy mogliby mi coś doradzić?

http://telkob.pl/inkontrahent.php?t=483 ... 0&rg=0&sg=
http://telkob.pl/inkontrahent.php?t=243 ... 0&rg=0&sg=
...plus oferta allegro.

Ceny wahają się od 25zł do 70zł a w teorii i w wyglądzie to wszystko to samo, skąd więc takie różnice cenowe?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Antena dookólna dla Huawei E173U-2

Post autor: wojteks »

SerbskieKosovo pisze:Czy forumowi fachowcy mogliby mi coś doradzić?
Kup dobry panel na 2100MHz.
Nie pomagam na PW!
SerbskieKosovo

Post autor: SerbskieKosovo »

Nie mam jak tego panelu zamontować, mobilność byłaby dodatkowym atutem anteny dlatego nie chcę anteny kierunkowej (jaką panel jest z tego co wiem).

[ Dodano: 2011-08-10, 10:31 ]
nikt nie doradzi jaką dookólną kupić..?
Markadiusz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Markadiusz »

Witam!
Podepnę się do tematu bo mam takie samo zapytanie, jakie w temacie. Do anteny UMTS 900 mam co prawda aż 15 km, jednak w jednym miejscu w domu daję radę złapać sygnał -89dBm z samej anteny modemu. Jest to jednak moje łóżko, a ja z połączenia korzystam także poza nim i na chwilę obecną, bo zachcianki miewam różne w różnym czasie, mam zamiar zaopatrzyć się w antenę, najlepiej dookólną (odpadają wszystkie montowane na stałe i trudne w transporcie) na zakres zarówno UMTS 900 jak i 2100 MHz. Ma być mobilna, może być długa, patykowa, może mieć krótki kabel, ale przede wszystkim musi mieć jak największy zysk i jak najmniejsze straty po kablu/złączkach. Czy ktoś mógłby mi doradzić coś z tego typu anten? Na chwilę obecną nie obchodzą mnie żadne stałe instalacje, bo net mobilny choć z anteną to ma być mobilny. Proszę, pomóż ktoś i doradź, co by tu wybrać! ;) Jak spisałaby się np. taka antena? Czy lepsza była by ona, czy któraś (która?) z podanych wcześniej w temacie?
Pozdrawiam, Marek
apacen1

Post autor: apacen1 »

Moim zdaniem to żadna ogólna.Jeśli już to na stronie Dipol 14db.Zawsze najlepszy do stabilnego internetu to panel umts.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Markadiusz pisze: Jak spisałaby się np. taka antena?
Tak samo jak każdy inny patyk z allegro. Na 900MHz coś tam da ale na cuda by, nie liczył.
Nie pomagam na PW!
Markadiusz

apacen1 pisze:Jeśli już to na stronie Dipol 14db.
LINK.
Zawsze najlepszy do stabilnego internetu to panel umts.
Czytanie ze zrozumieniem:
Markadiusz pisze:Ma być mobilna
chyba, że nie do mnie piszesz, albo masz na myśli jakiś panel przenośny i dość płaski.
wojteks: na ile dB lepszy sygnał mogę liczyć? A co z 2100: zero?
Podkreślę jeszcze raz: na razie nie interesują mnie stałe instalacje i proszę o pomoc w wybraniu najlepszej mobilnej anteny. Ma stać sama (np. magnes), bez żadnych instalacji, bo nie będę ze sobą brał kawałka muru z domu.
PS: Słitaśne macie podkreślanie błędów. ;)
EDIT: Czy ta wychwalana ATK-20 ma jakiś zasilacz (np. z modemu USB + drugie USB), czy to także niewiele warty druciak, mimo tego, że kierunkowy?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Markadiusz pisze:na ile dB lepszy sygnał mogę liczyć?
2-5dB.
Markadiusz pisze:A co z 2100: zero?
Może nawet pogorszenie zasięgu.
Markadiusz pisze:proszę o pomoc w wybraniu najlepszej mobilnej anteny
Nie ma takiej, magnetyczne patyki są dedykowane do samochodów, w ostateczności na parapet.
Markadiusz pisze: ATK-20 ma jakiś zasilacz
Po co? To nie antena TV ze wzmacniaczem.
Nie pomagam na PW!
radko
Stały użytkownik forum

Post autor: radko »

Mam modem Huawei e173u-2 czy taka antena poprawi mi sytuację do aero2 mam w tej chwili 16% sygnału?

http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_10-e ... _A7015.htm
Markadiusz

wojteks pisze:2-5dB.
wojteks pisze:Może nawet pogorszenie zasięgu.
Niefajnie.
wojteks pisze:magnetyczne patyki są dedykowane do samochodów, w ostateczności na parapet.
No u mnie najczęstsze miejsca położenia to stół, parapet i małe biurko. Antena musi być mobilna, bo nie będę ich kupować kilka i przykręcać do każdego wymienionego podłoża.
A nie dałoby rady zrobić jakoś tak, żeby kupić jakąś długą antenę patykową i wymienić jej kabel na jakiś o niskiej stracie (H1000) i długości (~2m)? Zaznaczam, że kompletnie się na tym nie znam. Albo wstawić niemal pod sam modem antenę: malutki konektor i antena taka (nie zakres ani to, że ona od WiFi, tylko to, że to taki patyk zakończony złączem, a nie kablem), jak tutaj ?
wojteks pisze:To nie antena TV ze wzmacniaczem.
No to to ma w takim razie tak duże zasilanie z USB, że wystarczy? O ile lepszy sygnał można złapać z ATK 20 w porównaniu z bez niej?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Markadiusz pisze:żeby kupić jakąś długą antenę patykową i wymienić jej kabel na jakiś o niskiej stracie (H1000) i długości (~2m)?
H1000 jest bardzo gruby i sztywny, nie nadaje się do takiego zastosowania.
Markadiusz pisze:No to to ma w takim razie tak duże zasilanie z USB, że wystarczy?
Jakie zasilanie? Zasilanie to ma modem z USB.

Kup patyka, jak będzie działał to dobrze, jak nie to będziesz miał drut do drapania się po plecach.
Nie pomagam na PW!
apacen1

Post autor: apacen1 »

Zobacz tu masz anteny umts 2.1 jak i na 900.http://yagi.pl/dooklna-umts-hsdpa-edge- ... -1553.html
Markadiusz

wojteks pisze:H1000 jest bardzo gruby
Aj, faktycznie, ponad 1 cm ma, to by to ciężko było zwinąć, jak by to ledwie 2 metry miało, bo by się złamał.
wojteks pisze:Jakie zasilanie? Zasilanie to ma modem z USB.
Po prostu dziwi mnie to, że to dwumetrowe żelastwo (chyba bym z czymś pomylił) nie potrzebuje wzmacniacza ani nic.
wojteks pisze:Kup patyka, jak będzie działał to dobrze, jak nie to będziesz miał drut do drapania się po plecach.
Czyli lipa. To już cenowo lepiej mi wyjdzie ATK 20 (tam gdzie najczęściej używam będzie na stałe raczej), bo w najczęstszych miejscach UMTS 2100 nie osiągnę, więc będę atakował tylko UMTS 900. A czy do tej ATK 20 może być ten H1000? Czy co innego niskostratnego by wziąć? Bo u mnie trochę kabla będzie trzeba - 3 m dla instalacji niżej i z 15 dla wyżej, a ta podobno im wyżej tym lepiej.
apacen1 pisze:yagi.pl
Patrzyłem wczoraj, ale nawet jeżeli są jakieś dookólne ciekawe (no i tylko uniwersalne na 900 i 2100), to jeżeli nic nie zyskam, to nie biorę. Niby wystarczyło by u mnie mieć 15-metrowy przedłużacz USB, żeby modem tylko wyrzucić na komin, ale mocniejszy sygnał też by się zdał. No i może na ATK 20 poprawią się lekko pingi?
OBE>POnK>OF>Margonet NET+BDI
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Markadiusz pisze:Niby wystarczyło by u mnie mieć 15-metrowy przedłużacz USB, żeby modem tylko wyrzucić na komin
Kup router 3G i to załatwi problem długiego kabla antenowego.

Na 3-5-10m H1000 jest niepotrzebny, wystarczy coś podobnego do h155.
Nie pomagam na PW!
Markadiusz

Jeżeli bym kupował ATK 20 to z routerem na pewno, jednak zdałaby mi się też nowa karta WiFi w laptopie i kurde cały czas myślę, czy by tu nie wziąć tego taniego patyka z PLAY, tym bardziej, że instalowanie kilku anten (na stałe) to nie tylko problem ze względu na koszt i ustawianie ale... trzeba mieć miejsce do zainstalowania. ;) U siebie mogę, reszta miejsc - nie. Może ten patyk da mi choć te 3 dBm i pomoże to, że wystawię go za okno (przedłużacz USB). Wielkie dzięki za porady, jak kupię, to napiszę, czy jest lepiej.
EDIT: Znalazłem takie cudo. Ile w nim tych 24 dB?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Markadiusz pisze:Znalazłem takie cudo. Ile w nim tych 24 dB?
Skoro ATK20 z Dipola ma deklarowany zysk 16.5dB przy 20 elementach to 16 elementowa antena może mieć z 12-15dB.
Nie pomagam na PW!
Markadiusz

Tak mi dziś na myśl przyszło: czym się różnią te "baciki" z allegro od prostego drutu zespawanego z nakrętką poza ceną? Bo jeżeli niczym, to może warto się pobawić z drutem i nakrętką. Mam taką jedną antenę, więc odkręciłbym "bacik" i coś wykombinował. Co się kryje pod tym plastikowym zgrubieniem w nich?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

Do budowy anten nie wystarczy wiedza typu: jak trzymać młotek.
Trzeba mieć przede wszystkim pojęcie jakich elementów użyć i w jaki sposób je dopasować, by antena działała w oczekiwanym przez nas paśmie. Widziałem kiedyś program, w którym można było obliczać takie rzeczy, o nazwie BiQuad Kalkulator.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
ODPOWIEDZ