Antena dookólna dla Huawei E173U-2
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Antena dookólna dla Huawei E173U-2
Witam
Wczoraj zaopatrzyłem się w modem Huawei E173U-2 w ofercie Play. Jakość sygnału pozostawia wiele do życzenia, raz utrzymuje się na 15-30% raz na 90%, ogónie nie jest źle ale mogłoby być dużo lepiej a przede wszystkim stabilniej bo nie raz połączenie zrywa.
Czytałem dziś bite 4 godziny nt anten i zdecydowałem się na antenę dookólną (ciężko miałbym z zamontowaniem kierunkowej).
http://bts-gsm.eu/uke/c/50.299427394087 ... ,7,/b/U,U9,
Patrząc na rozmieszczenie nadajników, zasięg z mojego domu do nich będzie w granicach 1-3km więc myślę że nie potrzebna mi jest kierunkowa. Jedyny mój problem polega na wyborze takiej anteny. Czy forumowi fachowcy mogliby mi coś doradzić?
http://telkob.pl/inkontrahent.php?t=483 ... 0&rg=0&sg=
http://telkob.pl/inkontrahent.php?t=243 ... 0&rg=0&sg=
...plus oferta allegro.
Ceny wahają się od 25zł do 70zł a w teorii i w wyglądzie to wszystko to samo, skąd więc takie różnice cenowe?
Wczoraj zaopatrzyłem się w modem Huawei E173U-2 w ofercie Play. Jakość sygnału pozostawia wiele do życzenia, raz utrzymuje się na 15-30% raz na 90%, ogónie nie jest źle ale mogłoby być dużo lepiej a przede wszystkim stabilniej bo nie raz połączenie zrywa.
Czytałem dziś bite 4 godziny nt anten i zdecydowałem się na antenę dookólną (ciężko miałbym z zamontowaniem kierunkowej).
http://bts-gsm.eu/uke/c/50.299427394087 ... ,7,/b/U,U9,
Patrząc na rozmieszczenie nadajników, zasięg z mojego domu do nich będzie w granicach 1-3km więc myślę że nie potrzebna mi jest kierunkowa. Jedyny mój problem polega na wyborze takiej anteny. Czy forumowi fachowcy mogliby mi coś doradzić?
http://telkob.pl/inkontrahent.php?t=483 ... 0&rg=0&sg=
http://telkob.pl/inkontrahent.php?t=243 ... 0&rg=0&sg=
...plus oferta allegro.
Ceny wahają się od 25zł do 70zł a w teorii i w wyglądzie to wszystko to samo, skąd więc takie różnice cenowe?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Antena dookólna dla Huawei E173U-2
Kup dobry panel na 2100MHz.SerbskieKosovo pisze:Czy forumowi fachowcy mogliby mi coś doradzić?
Nie pomagam na PW!
-
Nie mam jak tego panelu zamontować, mobilność byłaby dodatkowym atutem anteny dlatego nie chcę anteny kierunkowej (jaką panel jest z tego co wiem).
[ Dodano: 2011-08-10, 10:31 ]
nikt nie doradzi jaką dookólną kupić..?
[ Dodano: 2011-08-10, 10:31 ]
nikt nie doradzi jaką dookólną kupić..?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Witam!
Podepnę się do tematu bo mam takie samo zapytanie, jakie w temacie. Do anteny UMTS 900 mam co prawda aż 15 km, jednak w jednym miejscu w domu daję radę złapać sygnał -89dBm z samej anteny modemu. Jest to jednak moje łóżko, a ja z połączenia korzystam także poza nim i na chwilę obecną, bo zachcianki miewam różne w różnym czasie, mam zamiar zaopatrzyć się w antenę, najlepiej dookólną (odpadają wszystkie montowane na stałe i trudne w transporcie) na zakres zarówno UMTS 900 jak i 2100 MHz. Ma być mobilna, może być długa, patykowa, może mieć krótki kabel, ale przede wszystkim musi mieć jak największy zysk i jak najmniejsze straty po kablu/złączkach. Czy ktoś mógłby mi doradzić coś z tego typu anten? Na chwilę obecną nie obchodzą mnie żadne stałe instalacje, bo net mobilny choć z anteną to ma być mobilny. Proszę, pomóż ktoś i doradź, co by tu wybrać!
Jak spisałaby się np. taka antena? Czy lepsza była by ona, czy któraś (która?) z podanych wcześniej w temacie?
Pozdrawiam, Marek
Podepnę się do tematu bo mam takie samo zapytanie, jakie w temacie. Do anteny UMTS 900 mam co prawda aż 15 km, jednak w jednym miejscu w domu daję radę złapać sygnał -89dBm z samej anteny modemu. Jest to jednak moje łóżko, a ja z połączenia korzystam także poza nim i na chwilę obecną, bo zachcianki miewam różne w różnym czasie, mam zamiar zaopatrzyć się w antenę, najlepiej dookólną (odpadają wszystkie montowane na stałe i trudne w transporcie) na zakres zarówno UMTS 900 jak i 2100 MHz. Ma być mobilna, może być długa, patykowa, może mieć krótki kabel, ale przede wszystkim musi mieć jak największy zysk i jak najmniejsze straty po kablu/złączkach. Czy ktoś mógłby mi doradzić coś z tego typu anten? Na chwilę obecną nie obchodzą mnie żadne stałe instalacje, bo net mobilny choć z anteną to ma być mobilny. Proszę, pomóż ktoś i doradź, co by tu wybrać!

Pozdrawiam, Marek
-
Moim zdaniem to żadna ogólna.Jeśli już to na stronie Dipol 14db.Zawsze najlepszy do stabilnego internetu to panel umts.
- wojteks
- *** Administrator ***
Tak samo jak każdy inny patyk z allegro. Na 900MHz coś tam da ale na cuda by, nie liczył.Markadiusz pisze: Jak spisałaby się np. taka antena?
Nie pomagam na PW!
-
LINK.apacen1 pisze:Jeśli już to na stronie Dipol 14db.
Czytanie ze zrozumieniem:Zawsze najlepszy do stabilnego internetu to panel umts.
chyba, że nie do mnie piszesz, albo masz na myśli jakiś panel przenośny i dość płaski.Markadiusz pisze:Ma być mobilna
wojteks: na ile dB lepszy sygnał mogę liczyć? A co z 2100: zero?
Podkreślę jeszcze raz: na razie nie interesują mnie stałe instalacje i proszę o pomoc w wybraniu najlepszej mobilnej anteny. Ma stać sama (np. magnes), bez żadnych instalacji, bo nie będę ze sobą brał kawałka muru z domu.
PS: Słitaśne macie podkreślanie błędów.

EDIT: Czy ta wychwalana ATK-20 ma jakiś zasilacz (np. z modemu USB + drugie USB), czy to także niewiele warty druciak, mimo tego, że kierunkowy?
- wojteks
- *** Administrator ***
2-5dB.Markadiusz pisze:na ile dB lepszy sygnał mogę liczyć?
Może nawet pogorszenie zasięgu.Markadiusz pisze:A co z 2100: zero?
Nie ma takiej, magnetyczne patyki są dedykowane do samochodów, w ostateczności na parapet.Markadiusz pisze:proszę o pomoc w wybraniu najlepszej mobilnej anteny
Po co? To nie antena TV ze wzmacniaczem.Markadiusz pisze: ATK-20 ma jakiś zasilacz
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Mam modem Huawei e173u-2 czy taka antena poprawi mi sytuację do aero2 mam w tej chwili 16% sygnału?
http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_10-e ... _A7015.htm
http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_10-e ... _A7015.htm
-
wojteks pisze:2-5dB.
Niefajnie.wojteks pisze:Może nawet pogorszenie zasięgu.
No u mnie najczęstsze miejsca położenia to stół, parapet i małe biurko. Antena musi być mobilna, bo nie będę ich kupować kilka i przykręcać do każdego wymienionego podłoża.wojteks pisze:magnetyczne patyki są dedykowane do samochodów, w ostateczności na parapet.
A nie dałoby rady zrobić jakoś tak, żeby kupić jakąś długą antenę patykową i wymienić jej kabel na jakiś o niskiej stracie (H1000) i długości (~2m)? Zaznaczam, że kompletnie się na tym nie znam. Albo wstawić niemal pod sam modem antenę: malutki konektor i antena taka (nie zakres ani to, że ona od WiFi, tylko to, że to taki patyk zakończony złączem, a nie kablem), jak tutaj ?
No to to ma w takim razie tak duże zasilanie z USB, że wystarczy? O ile lepszy sygnał można złapać z ATK 20 w porównaniu z bez niej?wojteks pisze:To nie antena TV ze wzmacniaczem.
- wojteks
- *** Administrator ***
H1000 jest bardzo gruby i sztywny, nie nadaje się do takiego zastosowania.Markadiusz pisze:żeby kupić jakąś długą antenę patykową i wymienić jej kabel na jakiś o niskiej stracie (H1000) i długości (~2m)?
Jakie zasilanie? Zasilanie to ma modem z USB.Markadiusz pisze:No to to ma w takim razie tak duże zasilanie z USB, że wystarczy?
Kup patyka, jak będzie działał to dobrze, jak nie to będziesz miał drut do drapania się po plecach.
Nie pomagam na PW!
-
Zobacz tu masz anteny umts 2.1 jak i na 900.http://yagi.pl/dooklna-umts-hsdpa-edge- ... -1553.html
-
Aj, faktycznie, ponad 1 cm ma, to by to ciężko było zwinąć, jak by to ledwie 2 metry miało, bo by się złamał.wojteks pisze:H1000 jest bardzo gruby
Po prostu dziwi mnie to, że to dwumetrowe żelastwo (chyba bym z czymś pomylił) nie potrzebuje wzmacniacza ani nic.wojteks pisze:Jakie zasilanie? Zasilanie to ma modem z USB.
Czyli lipa. To już cenowo lepiej mi wyjdzie ATK 20 (tam gdzie najczęściej używam będzie na stałe raczej), bo w najczęstszych miejscach UMTS 2100 nie osiągnę, więc będę atakował tylko UMTS 900. A czy do tej ATK 20 może być ten H1000? Czy co innego niskostratnego by wziąć? Bo u mnie trochę kabla będzie trzeba - 3 m dla instalacji niżej i z 15 dla wyżej, a ta podobno im wyżej tym lepiej.wojteks pisze:Kup patyka, jak będzie działał to dobrze, jak nie to będziesz miał drut do drapania się po plecach.
Patrzyłem wczoraj, ale nawet jeżeli są jakieś dookólne ciekawe (no i tylko uniwersalne na 900 i 2100), to jeżeli nic nie zyskam, to nie biorę. Niby wystarczyło by u mnie mieć 15-metrowy przedłużacz USB, żeby modem tylko wyrzucić na komin, ale mocniejszy sygnał też by się zdał. No i może na ATK 20 poprawią się lekko pingi?apacen1 pisze:yagi.pl
OBE>POnK>OF>Margonet NET+BDI
- wojteks
- *** Administrator ***
Kup router 3G i to załatwi problem długiego kabla antenowego.Markadiusz pisze:Niby wystarczyło by u mnie mieć 15-metrowy przedłużacz USB, żeby modem tylko wyrzucić na komin
Na 3-5-10m H1000 jest niepotrzebny, wystarczy coś podobnego do h155.
Nie pomagam na PW!
-
Jeżeli bym kupował ATK 20 to z routerem na pewno, jednak zdałaby mi się też nowa karta WiFi w laptopie i kurde cały czas myślę, czy by tu nie wziąć tego taniego patyka z PLAY, tym bardziej, że instalowanie kilku anten (na stałe) to nie tylko problem ze względu na koszt i ustawianie ale... trzeba mieć miejsce do zainstalowania.
U siebie mogę, reszta miejsc - nie. Może ten patyk da mi choć te 3 dBm i pomoże to, że wystawię go za okno (przedłużacz USB). Wielkie dzięki za porady, jak kupię, to napiszę, czy jest lepiej.
EDIT: Znalazłem takie cudo. Ile w nim tych 24 dB?

EDIT: Znalazłem takie cudo. Ile w nim tych 24 dB?
- wojteks
- *** Administrator ***
Skoro ATK20 z Dipola ma deklarowany zysk 16.5dB przy 20 elementach to 16 elementowa antena może mieć z 12-15dB.Markadiusz pisze:Znalazłem takie cudo. Ile w nim tych 24 dB?
Nie pomagam na PW!
-
Tak mi dziś na myśl przyszło: czym się różnią te "baciki" z allegro od prostego drutu zespawanego z nakrętką poza ceną? Bo jeżeli niczym, to może warto się pobawić z drutem i nakrętką. Mam taką jedną antenę, więc odkręciłbym "bacik" i coś wykombinował. Co się kryje pod tym plastikowym zgrubieniem w nich?
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Do budowy anten nie wystarczy wiedza typu: jak trzymać młotek.
Trzeba mieć przede wszystkim pojęcie jakich elementów użyć i w jaki sposób je dopasować, by antena działała w oczekiwanym przez nas paśmie. Widziałem kiedyś program, w którym można było obliczać takie rzeczy, o nazwie BiQuad Kalkulator.
Trzeba mieć przede wszystkim pojęcie jakich elementów użyć i w jaki sposób je dopasować, by antena działała w oczekiwanym przez nas paśmie. Widziałem kiedyś program, w którym można było obliczać takie rzeczy, o nazwie BiQuad Kalkulator.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA