Top_netinfo i Huawei E5832

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
STALKER52
Stały użytkownik forum

Top_netinfo i Huawei E5832

Post autor: STALKER52 »

Witam. Jestem posiadaczem modemu w tytule tematu, i postanowiłem zrezygnować z jakże super aplikacji PLAY ONLINE i przesiąść się na Top_netinfo, ale jest mały problem nie mam bladego pojęcia jak skonfigurować go. Dodam że ten modem jest z funkcją routera WiFi. router ma funkcje UPnP oraz DMZ (to drugie nie wiem co to jest). Modem działa w trybie NDIS mam 2 porty do wyboru Huawei (...) Application Interface i Huawei (...) PC UI Interface. Będę ardzo wdzięczny za pomoc.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Top_netinfo i Huawei E5832

Post autor: YaHooo »

STALKER52 pisze:router ma funkcje UPnP oraz DMZ (to drugie nie wiem co to jest).
Tu masz co nieco napisane http://pl.wikipedia.org/wiki/Strefa_zde ... rmatyka%29 (chociaż więcej jest na angielskiej wiki http://en.wikipedia.org/wiki/Demilitari ... (computing)#DMZ_host ). Prościej mówiąc wstawiając komputer do strefy DMZ powodujemy, że działa on jakby był podłączony bezpośrednio do internetu, a jest on oddzielony od sieci lokalnej.
STALKER52 pisze:Modem działa w trybie NDIS mam 2 porty do wyboru Huawei (...) Application Interface i Huawei (...) PC UI Interface.
Ja bym spróbował konfigurować TNI jak tu http://www.sklepy.ehost.pl/tutorial1/tu ... fo_ras.htm
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
STALKER52
Stały użytkownik forum

YaHooo pisze:Ja bym spróbował konfigurować TNI jak tu
Nie da rady po zaznaczeniu komunikacja at, program zwraca błąd "Odpowiedź modemu:" nie mam całkowitego pojęcia dlaczego. Dodam że przez chwilkę od uruchomienia TNI program wykrywa parametry zasięgu.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

STALKER52 pisze:Nie da rady po zaznaczeniu komunikacja at, program zwraca błąd "Odpowiedź modemu:" nie mam całkowitego pojęcia dlaczego.
Jak widać modem odpowiada niestandardowo na jakąś komendę i TNI nie może nawiązać połączenia.
STALKER52 pisze:Dodam że przez chwilkę od uruchomienia TNI program wykrywa parametry zasięgu.
A to już jest dla mnie zagadką. Jak jesteś rozłączony z internetem to spróbowałeś łączyć się na każdym z 2 dostępnych portów?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
STALKER52
Stały użytkownik forum

YaHooo pisze:Jak jesteś rozłączony z internetem to spróbowałeś łączyć się na każdym z 2 dostępnych portów?
Tak próbowałem, po włączeniu programu na porcie UI Interface zaznaczam Komunikacja AT, po czym wykrywa parametry zasięgu, i po kilku sekundach program się "zamraża" na chwilkę i pokazuje "błąd odczytu", a na Application Interface od razu jest "Odpowiedź modemu:", przy próbie ustanowienia połączenia przez UI Interface modem nie odpowiada na żadne komendy AT. Sprawdziłem w PortManager w TNI, modem odpowiada na jedną jedyną komendę... "AT" Nie mam żadnego pomysłu.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

STALKER52 nie mam pojęcia co może być nie tak. Nie wiem czy to przypadkiem nie jest wina tego, że to jest router? Być może trzeba go jakoś niestandardowo obsłużyć. Przydałby się tutaj autor TNI, ale niestety on teraz nie ma czasu, więc mało kiedy się na forum pojawia. Być może on coś by podpowiedział. Ja na telefonie Samsung miałem podobną sytuację, że wyskakiwało okienko "Odpowiedź modemu:". Po zgłoszeniu błędu i wyjściu nowej wersji programu problem ustąpił.
STALKER52
Stały użytkownik forum

No cóż, trudno. Ale wielkie dzięki za zainteresowanie się tematem :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Nie ma za co ;)
STALKER52
Stały użytkownik forum

Powrócę trochę do wątku, udało mi się uruchomić ten modem w trybie RAS, niestety błąd jest nadal. System wykrywa normalnie go jako modem zniknął port Application Interface i pozostał tylko UI Interface popróbuje dalej, może coś zdziałam.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

STALKER52 pisze: System wykrywa normalnie go jako modem zniknął port Application Interface i pozostał tylko UI Interface
To chyba tak nie powinno być. Jak masz 1 port, to nie będziesz mógł korzystać z TNI podczas nawiązanego połączenia.
STALKER52
Stały użytkownik forum

Chodzi mi o to że ten modem da się uruchomić w trybie RAS, normalnie działa w trybie NDIS, ale w trybie RAS jest tak wykrywa modem i jeden port UI Interface. I jest to samo przy próbie połączenia, tylko że modem <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie chce logować się do sieci. No cóż trudno, będę musiał obejść się smakiem TNI.
janek222
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: janek222 »

STALKER52 pisze:tylko że modem »»w ogóle«« nie chce logować się do sieci
Czy zaznaczone jest:
Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> Zainicjuj modem podczas próby połączenia (pomaga jeżeli modem nie loguje się do sieci, błędy 692, 777)
Pozdrawiam
Janek
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

STALKER52 pisze:No cóż trudno, będę musiał obejść się smakiem TNI.
Ale jak modem jest w trybie NDIS to można używać również TNI, jednak za jego pomocą nie będziesz mógł się połączyć. Ale sprawdzić parametry sygnału, czy napisać SMS'a jak najbardziej.
ODPOWIEDZ