Wybór anteny do Huawei E372

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Matusik1995
Stały użytkownik forum

Wybór anteny do Huawei E372

Post autor: Matusik1995 »

Witam

Od niedawna mogę złapać przy oknie 3G tak na 1-2 kreski. Chciałbym więc kupić sobie jakąś mocną antenę. Mam na oku te dwie: Antena zewnętrzna kierunkowa MAX do Huawei E372 i Antena 18dBi EXTREME™ do Huawei E372
Mieszkam ok. 11km od Kłodzka, gdzie są nadajniki 3G. Na jaki zasięg mogę liczyć? Te anteny wydają się być niezłe.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Wybór anteny do Huawei E372

Post autor: wojteks »

Matusik1995 pisze:Mam na oku te dwie
Te anteny sobie daruj.

3G z jakiej sieci łapiesz?
Nie pomagam na PW!
Matusik1995
Stały użytkownik forum

Orange i Plus, ale mam internet orange free.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Matusik1995 pisze:ale mam internet orange free.
No to potrzebujesz antenę na 2100MHz czyli powiedzmy coś takiego http://www.bestpartner.pl/index.php?kategorie=9
Nie pomagam na PW!
Matusik1995
Stały użytkownik forum

HSDPA też będzie odbierać, nie? Na ile można ona mi zasięg poprawić? Jak się ją montuje? Nakierowuje się ją? (Przepraszam, jestem zielony :P)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Matusik1995 pisze:HSDPA też będzie odbierać
Tak.
Matusik1995 pisze: Jak się ją montuje?
Do masztu/uchwytu.
Matusik1995 pisze:Nakierowuje się ją?
Tak.
Nie pomagam na PW!
Matusik1995
Stały użytkownik forum

Skoro ją polecasz, to chyba zakupię, tylko jeszcze jedno: na ile może się zasięg poprawić? Będą ze 3-4 kreski? Skoro mam wydać 120zł to zakup musi być udany.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Matusik1995 pisze: Będą ze 3-4 kreski?
Tego nie da się w kreskach określić. Powinno być lepiej.
Nie pomagam na PW!
Matusik1995
Stały użytkownik forum

No dobra, to kupuję. Dzięki za pomoc. Można zamknąć.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Matusik1995 pisze:Można zamknąć.
Na tym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
cain
Stały użytkownik forum

Post autor: cain »

Możesz pomyśleć też nad anteną z cybertechu tu masz chyba najnowszą informacje o efektach zastosowania forum, cenowo też będzie lepiej.
Matusik1995
Stały użytkownik forum

Coś mi się tak właśnie wydawało (chyba intuicja :P). Ok, przepraszam za przeoczenie.
Matusik1995
Stały użytkownik forum

Jeszcze jedno pytanie. Czy będę mógł podłączyc antenę bezpośrednio, czy będę potrzebował konektora?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

Bezpośrednio się nie da.
Na stronie cybertechu możesz zakupić cały zestaw: antena + kabel (tyle ile potrzebujesz) + konektor (też, jaki potrzebujesz). Polecam kontakt z pracownikiem

http://www.cybertech.com.pl/

Bardzo miła i fachowa obsługa. Obecnie posiadam jakąś starą małą panelówkę (nawet nie wiem jakiej to firmy) i postanowiłem zakupić mocniejszą.

Interesowała mnie ta antenka
http://www.cybertech.com.pl/p76,antena- ... fme-z.html

ale szkoda mi było kabla, który mam z obecnego modemu. Więc pracownik zaproponował mi, że firma wykona mi antenę ze złączem i doda gratis końcówkę, żebym sobie podłączył dotychczasowy kabel do ich anteny. I oczywiście oszczędziłem kilkanaście złotych.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Matusik1995
Stały użytkownik forum

Hmm, antenę już zamówiłem, tę co mi wojteks polecił. Nie wiem jak z tym cybertechem, ale troszkę ludzi się skarżyło, z tego co słyszałem.
Nie jestem zorientowany w tych złączach wszystkich, więc jaki konektor mam dokupić, żeby pasował do tej anteny i do mojego huawei?
Aha, jeszcze jedno: czy ta antena ma w ogóle kabel do podłączenia? (sorry za głupie pytanie, ale coś słyszę tu, jak ludzie dokupują jakieś kable np. ten - http://www.bestpartner.pl/index.php?kategorie=34 do czego on służy?)
yhcic
Początkujący użytkownik forum

Post autor: yhcic »

Witam forumowiczów.

Posiadam modem Huawei E372 w sieci T-Mobile (Blueconnect). Mam zamiar zakupić do niego antenę zewnętrzną w celu poprawienia zasięgu. Obecnie w managerze do logowania pojawia mi się raz zasięg UMTS a raz DC-HSPA+. Po zakupie anteny (jak to ładnie ktoś określił na forum) będącej kawałkiem drutu (taka do postawienia koło biurka ;-) ) o dziwo zasięg jest lepszy, dlatego też postanowiłem zainwestować w antenę z prawdziwego zdarzenia.

Nadajniki BTS znajdują się ode mnie w odległości:

pierwszy --> 2,68km
drugi --> 2,52km

Obydwa BTS to T-Mobile UMTS2100. (z tego co widzę na mapie BTSów bo szczerze nic mi to nie mówi)

Na speedtestach w zależności od dnia osiągam raz Obrazek 1. speedtest a raz Obrazek 2. speedtest .

Obrazek Wynik z miernika GSM

Jaką antenę mam zakupić aby sygnał był stabilny a nie skakał jak szalony?

Jeżeli będzie potrzeba więcej informacji proszę pisać w miarę moich możliwości postaram się je udostępnić (choć nie powiem że jestem zielony w tym temacie).

PS
Mam nadzieję, że autor posta nie obrazi się za to, że się pod niego podczepiłem :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

yhcic pisze: Na speedtestach w zależności od dnia osiągam raz 1. speedtest a raz 2. speedtest .
Jesteś pewny, że to wina zasięgu? Bo nie wydaje się być jakiś tragicznie niski. Późno w nocy, tak 2-3 też masz takie wahania prędkości?

Aha i takie testery nie szczególnie sie nadają do pomiaru prędkości. Spróbuj pociągnąć coś z dobrego serwera jak http://noc.gts.pl/ i wtedy sprawdź jaka będzie prędkość.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

yhcic pisze:pojawia mi się raz zasięg UMTS a raz DC-HSPA+
To normalne, jak nie ma transmisji to modem obniża prędkość do UMTS a jak pojawi się transmisja to przełącza się na szybszy tryb.
Nie pomagam na PW!
yhcic

YaHooo pisze:Jesteś pewny, że to wina zasięgu? Późno w nocy, tak 2-3 też masz takie wahania prędkości?

Aha i takie testery nie szczególnie sie nadają do pomiaru prędkości. Spróbuj pociągnąć coś z dobrego serwera jak http://noc.gts.pl/ i wtedy sprawdź jaka będzie prędkość.
Nie wiem czy to wina zasięgu, ale tak na logikę (dla laika takiego jak ja) czy mam więcej "kresek" tym szybciej się ściąga.
W nocy nie sprawdzałem (o tej porze się śpi! :P ) ale dzisiaj z ciekawości sprawdzę.

Ściągając plik 500MB z noc.gts.pl, miałem przed chwilą prędkość ściągania od 420 KB/s do 736 KB/s raz prędkość szła do góry raz na dół, nie utrzymuje się dłużej w okół jakiejś stałej prędkości. Jako ciekawostkę mogę podać, że jak kiedyś testowałem prędkość za pomocą noc.gts.pl (jakieś 2/3 dni temu) osiągnąłem maksymalną prędkość ściągania na poziomie 920 KB/s.

@wojteks
Aha, no to dobrze wiedzieć. Dzięki ;-)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

yhcic pisze: Nie wiem czy to wina zasięgu, ale tak na logikę (dla laika takiego jak ja) czy mam więcej "kresek" tym szybciej się ściąga.
Niby prawda, ale nie do końca.
yhcic pisze: W nocy nie sprawdzałem (o tej porze się śpi! :P ) ale dzisiaj z ciekawości sprawdzę.
Było by dobrze abyś to sprawdził.
Ściągając plik 500MB z noc.gts.pl, miałem przed chwilą prędkość ściągania od 420 KB/s do 736 KB/s raz prędkość szła do góry raz na dół, nie utrzymuje się dłużej w okół jakiejś stałej prędkości.
To nie najlepiej. Albo coś wysyła zakłócenia, albo tak się zmienia obciążenie sieci.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

zakup sobie antenę bestpartnera 15 pod umts i oryginalny dobry kabel i bedzie ok

Zobacz sobie kategorie testy i tam masz test i anteny i modemu Huawei E372 i jest znaczna różnica wtedy jak masz i to i to
yhcic

YaHooo pisze:Było by dobrze abyś to sprawdził.
Sprawdziłem, w nocy ok. 1:30 prędkość ściągania wahała się w granicach od 562 KB/s do 812 KB/s (z podłączoną anteną w postaci kawałka drutu). Przez pewien dłuższy okres prędkość oscylowała w granicach 700 KB/s.
YaHooo pisze:To nie najlepiej. Albo coś wysyła zakłócenia, albo tak się zmienia obciążenie sieci.
Nie wiem czy to istotne, ale czy położenie anteny podłączonej do modemu (kawałek drutu) koło anteny kireunkowej służącej do odbioru bezprzewodowego internetu od sąsiada ma wpływ?
pogodabartek pisze:zakup sobie antenę bestpartnera 15 pod umts i oryginalny dobry kabel i bedzie ok
Czy w zamiast anteny bestpartnera będzie dobra któraś z poniższych anten. [W cybertechu łatwiej będzie mi zakupić cały zestaw (kabel, konektor,antena)]. Bo tak na MOJE oko antena bestpartnera od anteny cybertechu się niczym nie różni. (ale mogę być w błędzie).

Po prostu czy zamiast tej anteny (bo gdybym ją postanowił zakupić musiałbym dobrać jeszcze odpowiedni kabel i konektor na czym się nie za bardzo znam)
1. Bestpartner

mógłbym kupić którąś z tych:

1. Cybertech 17dBi

2. Cybertech 15dBi

-------
Czy po zakupie anteny będę potrafił sam ją PORZĄDNIE nakierunkować? Jak się do tego zabrać aby zrobić to jak najlepiej? ;)
Pozdrawiam yhciC
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

yhcic pisze: mógłbym kupić którąś z tych:
Bierz tą Cybertech 17dBi. Świetna antena.

yhcic pisze:Czy po zakupie anteny będę potrafił sam ją PORZĄDNIE nakierunkować? Jak się do tego zabrać aby zrobić to jak najlepiej? ;)
Nie powinieneś mieć z tym problemu, po prostu szukasz odpowiedniego nadajnika blisko Ciebie http://mapa.btsearch.pl/ a potem już wystarczy trochę wiedzy z geografii dotyczącej czytania mapy i odnoszenia odczytanych wyników w terenie. Podłączasz antenę, instalujesz Top_Netinfo i tak kręcisz antenką, aż uzyskasz najlepszy sygnał w dBi. Jeśli montujesz antenę wysoko i nie masz kontaktu wzrokowego z monitorem, przydałaby się druga osoba, która odczytywałaby z programu parametry, gdy Ty ustawiałbyś antenę. Szybciej i skuteczniej.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

yhcic pisze:Sprawdziłem, w nocy ok. 1:30 prędkość ściągania wahała się w granicach od 562 KB/s do 812 KB/s (z podłączoną anteną w postaci kawałka drutu). Przez pewien dłuższy okres prędkość oscylowała w granicach 700 KB/s.
Czyli jest tak samo jak było.
yhcic pisze:Nie wiem czy to istotne, ale czy położenie anteny podłączonej do modemu (kawałek drutu) koło anteny kireunkowej służącej do odbioru bezprzewodowego internetu od sąsiada ma wpływ?
Nie wykluczyłbym takiej możliwości. Z resztą ja jeszcze bym sprawdził jak działa bez anteny kierunkowej. Bo to może być też wina anteny.
ODPOWIEDZ